23 επιπλέον επενδυτικές προτάσεις θα καλυφθούν μέσω του Leader

0
1493
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας και Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γ. Παπαδόπουλος και ο διευθυντής της εταιρείας Μ. Χατζόπουλος

– Περίπου 99 ιδιωτικές επενδυτικές προτάσεις στη Δράμα θα χρηματοδοτηθούν τελικά μέσω του προγράμματος
– Πρόκειται για επενδύσεις που είχαν αξιολογηθεί θετικά, αλλά έμειναν επιλαχούσες επειδή δεν επαρκούσαν τα διαθέσιμα κονδύλια

Είκοσι τρεις επιπλέον ιδιωτικές επενδύσεις που ήταν επιλαχούσες για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Leader θα μπορέσουν τελικά να ενταχθούν σε αυτό, όπως ανακοίνωσε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας. Όπως είναι γνωστό, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας έχει υλοποιήσει το τοπικό πρόγραμμα Leader που αφορά χρηματοδότηση επενδύσεων δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα.
Όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν άμεσα σε επαφή με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, προκειμένου να ξεκινήσουν την υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβάλει. Το τοπικό πρόγραμμα Leader ενισχύεται από την πολιτεία με κονδύλια επιπλέον 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν και οι επιλαχούσες επενδυτικές προτάσεις. Το συνολικό επιπλέον ποσό που θα διατεθεί μαζί με την ίδια συμμετοχή είναι περίπου 5,5-6 εκατ. ευρώ, όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό που αφορά τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων στον Νομό Δράμας μέσω του προγράμματος Leader.
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και ο Υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου, με γνώμονα την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις αγροτικές περιοχές, ενέκριναν τη διάθεση επιπλέον πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.), δημόσιας δαπάνης ύψους 50 εκατ. ευρώ, ώστε να ικανοποιηθεί το σύνολο του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για ιδιωτικές επενδύσεις στις τρέχουσες προσκλήσεις των τοπικών προγραμμάτων Leader σε ολόκληρη τη χώρα. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται το πράσινο φως στις Ομάδες Τοπικής Δράσης (Ο.Τ.Δ.) – Αναπτυξιακές Εταιρείες ΟΤΑ να εντάξουν στα τοπικά τους προγράμματα το σύνολο των θετικά αξιολογημένων ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή τους.
Τα τοπικά προγράμματα Leader χρηματοδοτούν επενδύσεις ιδιωτικού χαρακτήρα σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στις αγροτικές περιοχές της χώρας, στη βάση ενός ολοκληρωμένου τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την ενίσχυση της κοινωνικής τους συνοχής, την τόνωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη συνολικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, καθώς, όπως είπε: «Τα κονδύλια αυτά θα δώσουν ανάσα στην οικονομική πανδημία που βιώνει η αγορά γενικότερα».
Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς από τις 5 Ιουλίου ισχύει η σχετική απόφαση αύξησης των κονδυλίων για τις ιδιωτικές επενδύσεις του προγράμματος Leader που εντάσσει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης το σύνολο των ιδιωτικών επενδύσεων του νομού, που προτάθηκαν μέσω του Leader και αξιολογήθηκαν θετικά. Θύμισε, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου υπήρξαν πιέσεις από τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο σε αυτή την κατεύθυνση. «Ευτυχώς, δικαιωθήκαμε και συνεχίζουμε. Μιλήσαμε ήδη με τους 20 από τους 23 επιλαχόντες επενδυτές στη Δράμα, πολλοί από τους οποίους έχουν ξεκινήσει ήδη την υλοποίηση των επενδυτικών τους προτάσεων» πρόσθεσε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος. Διευκρίνισε, επίσης, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να εκδοθούν οι αποφάσεις ένταξης, να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και να πληρωθούν τα εντασσόμενα έργα. Πρόσθεσε ότι μέσα σε μια τετραετία μέσω του προγράμματος Leader θα υλοποιηθούν έργα που ξεπερνούν οριακά τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις που θα εισρεύσουν στον Νομό Δράμας ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο σκέλος των ιδιωτικών επενδύσεων του τοπικού προγράμματος Leader έχουν ήδη ενταχθεί 76 επιχειρήσεις. Με την επιπλέον χρηματοδότηση μπορούν να ενταχθούν επιπλέον 23 επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά αλλά είχαν μείνει επιλαχούσες. Οι επενδυτικές προτάσεις του ιδιωτικού τομέα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του τοπικού προγράμματος Leader αναμένεται τελικά να ανέρθουν σε 99, μετά την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το σημερινό σχήμα του διοικητικού συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας, τα διαθέσιμα κονδύλιά της για τις ιδιωτικές επενδύσεις ανέρχονταν σε 3 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 9,6 εκατ. ευρώ, κάτι που επιτεύχθηκε μετά από συνεχή προσπάθεια του προέδρου του Διοικητικού της Συμβουλίου και Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ