Μια πολύ σημαντική διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο πέτυχαν Δραμινοί μαθητές που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε δεκάδες ομάδες από όλο τον κόσμο. Αυτό έκανε γνωστό μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο εκπαιδευτής εκπαιδευτικής ρομποτικής, Γιώργος Δώδος από το σύλλογο ROBOTEK Δράμας. Όπως είπε η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο διεθνή διαγωνισμό προήλθε από την απαιτητική κατηγορία με τίτλο “Amazing” του διεθνούς διαγωνισμού RoboRave International 2025, που έγινε στις 25 και 26 Αυγούστου στο Πεκίνο.
Η ομάδα από το σύλλογο εκπαιδευτικής ρομποτικής “ROBOTEK” αποτελούνταν από τους μαθητές Απόστολο Γολικίδη και Γιώργο Παπαδόπουλο, με προπονητές τον Γιώργο Δώδο και τη Σοφία Χαραλαμπίδου και εκπροσώπησε την Ελλάδα ως μέλος της ελληνικής αποστολής, ξεχωρίζοντας μέσα σε πλήθος διαγωνιζομένων από όλο τον κόσμο.
Εξίσου σημαντική ήταν και η συμμετοχή της μικρής ομάδας στην κατηγορία RoboCurling, αποτελούμενη από τους μαθητές Τανίδου Αγγελική, Γεωργιάδη Φίλιππο και Δραγάνη Δημήτρη. Τα παιδιά στάθηκαν γενναία απέναντι σε 45 ομάδες, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και αποκομίζοντας μια μοναδική εμπειρία, σημαντικό βήμα για την εξέλιξή τους.
Χορηγοί της προσπάθειας της Δραμινής ομάδας ήταν η εταιρεία Wonderplant και η ΕΑΣ Δράμας – Ομάδα Πατατοπαραγωγών Κάτω Νευροκοπίου, που στήριξαν τη συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό.
Όπως είπε στα «Χ» ο κ. Δώδος, ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το διήμερο 25 και 26 Αυγούστου. Στην ελληνική αποστολή που συμμετείχε με 40 παιδιά στο διαγωνισμό μετείχαν και 5 μαθητές από τη Δράμα και η εκπαιδεύτριά τους Σοφία Χαραλαμπίδου. Η κατηγορία “Amazing” όπου υπήρξε και η σημαντική διάκριση των μαθητών από τη Δράμα, αποτελεί μια από τις δυσκολότερες κατηγορίες και απευθύνεται σε παιδιά από 13 ως 18 ετών. Στην συγκεκριμένη κατηγορία τα παιδιά έπρεπε να γράψουν ένα κώδικα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού σε μια πίστα που τους ανακοινώθηκε εκείνη τη στιγμή. Η πρόκληση στην οποία έπρεπε να ανταπεξέλθουν τα παιδιά απαιτούσε εμπειρία στο αντικείμενο. Ναι μεν είχαν ένα έτοιμο ρομπότ αλλά έπρεπε να ξέρουν να γράφουν σωστά τον κώδικα για να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες του διαγωνισμού. Σε μια δεύτερη κατηγορία, την RoboCurling, συμμετείχαν επίσης μαθητές από την πενταμελή ομάδα της Δράμας, που ήταν μικρότερης ηλικιακής κατηγορίας (παιδιά ηλικίας Δημοτικού). Οι μαθητές έπαιξαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού ενάντια σε άλλες ομάδες με ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ.
“Η διάκριση στην κατηγορία“Amazing” ήταν πάρα πολύ σημαντική. Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στα χρονικά της Δράμας. Για πρώτη φορά συμμετείχαν παιδιά από τη Δράμα σε ένα τέτοιο διαγωνισμό του εξωτερικού που έχει κύρος και μεγάλο ανταγωνισμό. Είμαστε, σαν εκπαιδευτές των παιδιών, ιδιαίτερα περήφανοι. Φαίνεται ότι υπάρχει μέλλον και δυναμική στη Δράμα και στα παιδιά της, απλά πρέπει να μάθει την εκπαιδευτική ρομποτική περισσότερο ο κόσμος και να αρχίσουν να ασχολούνται περισσότερα παιδιά” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δώδος.
2η η Δράμα σε διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής
-Μιλάει στα «Χ» ο εκπαιδευτής εκπαιδευτικής ρομποτικής, Γιώργος Δώδος -Δραμινοί μαθητές έκαναν περήφανη την πόλη μας αλλά και την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα
