4ος Φωτογραφικός Διαγωνισμός της «Κύκλωψ» με θέμα: «Τα τρένα και η περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Δράμας»

0
3196

Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές έως το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

H Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ, η οποία εδρεύει στη Δράμα, έχοντας ως έναν από τους ιδρυτικούς της σκοπούς την ανάδειξη της φωτογραφικής τέχνης, προκηρύσσει φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα «Τα τρένα και η περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Δράμας».
Ο ετήσιος διαγωνισμός της AμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ έχει σκοπό να φέρει στο προσκήνιο τις φυσικές ομορφιές της Δράμας, να προβάλει τα μνημεία της ιστορίας της, τη φυσιογνωμία του τοπίου της περιοχής, καθώς και να απαθανατίσει εκφάνσεις από τη ζωή των κατοίκων της. Με την πάροδο του χρόνου, από το υλικό αυτό, θα δημιουργηθεί μία πολύτιμη μαρτυρία για τον τόπο, καταγραφικής και αισθητικής αξίας, μέσα από τον φακό των διαγωνιζομένων φωτογράφων.
Ο 4ος Φωτογραφικός Διαγωνισμός της ΚΥΚΛΩΨ έχει ως θέμα το κύριο μέσο μεταφοράς που επικράτησε στη περιοχή μέχρι την ανάπτυξη των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Στα τέλη του 19ου αιώνα, το νέο μέσο τότε για την Δράμα θα συνδεθεί αρχικά με την ανάπτυξη και το εμπόριο, στη συνέχεια με Κατοχές και Πολέμους, για να παγιωθεί αργότερα, στην περίοδο της μαζικής μετανάστευσης της δεκαετίας 1950-60, με τη φυγή μεγάλου μέρους του πληθυσμού για να καταλήξει στο γύρισμα του 20ου αιώνα το συχνό μέσο μετακίνησης στρατευμένων και φοιτητών.
Στην χρονική περίοδο που διανύουμε το τραίνο δεν υφίσταται ως μεταφορικό μέσο, αφού δεν υπάρχουν δρομολόγια από τον ΟΣΕ που να περιλαμβάνουν τη γραμμή η οποία διασχίζει τον νομό της Δράμας. Κατά συνέπεια το θέμα του διαγωνισμού περιλαμβάνει το σύνολο των εγκαταστάσεων του Σταθμού, με τις αποθήκες, το μηχανοστάσιο, την περιστροφική πλάκα, τον υδατόπυργο, τη γέφυρα και άλλα στοιχεία που σώζονται στην αρχική τους μορφή, καθώς και τη ζωή γύρω από αυτόν.

Γενικοί όροι συμμετοχής
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν και ελεύθερη σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται τα μέλη του Δ.Σ. και των Επιτροπών της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, της Οργανωτικής και της Κριτικής Επιτροπής και συγγενείς α’ βαθμού των παραπάνω.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα την ανεπιφύλακτη αποδοχή από μέρους των διαγωνιζόμενων όλων των όρων της προκήρυξης και η μη ακριβής συμμόρφωση προς τους όρους του διαγωνισμού αποτελεί λόγο αποκλεισμού.
Οι φωτογράφοι πρέπει να είναι οι δημιουργοί του φωτογραφικού υλικού που θα υποβάλουν ως συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Ειδικοί όροι συμμετοχής
Στον Διαγωνισμό ο κάθε διαγωνιζόμενος θα συμμετέχει με την αποστολή έως τριών (3) φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μετά την ημερομηνία προκήρυξης του διαγωνισμού, ενώ έως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του, δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο. Οι διαγωνιζόμενοι θα υποβάλλουν τις συμμετοχές τους ψηφιακά. Συμμετοχές γίνονται δεκτές έως και την 31 Ιουλίου 2021, ενώ θα υπάρξουν τρία χρηματικά βραβεία.
Οι φωτογραφίες κάθε διαγωνιζόμενου θα περιέχονται σε ψηφιακή μορφή (μορφότυπο.jpg) σε φάκελο με το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζόμενου. Ο φάκελος θα πρέπει να αποσταλεί μέσω διαδικτύου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: cyclops.amke@gmail.com έως το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021. Με την αποστολή των φωτογραφιών στην παραπάνω διεύθυνση ο διαγωνιζόμενος θα λαμβάνει επιβεβαίωση της παραλαβής των φωτογραφιών και επιβεβαίωση έγκυρης συμμετοχής. Το μήνυμα από την Οργανωτική Επιτροπή είναι ανεξάρτητο από την αυτόματη επιβεβαίωση της παραλαβής των φωτογραφικών αρχείων που θα λάβετε εάν χρησιμοποιήσετε online εφαρμογές που παρέχουν υπηρεσίες για την μεταφορά μεγάλων αρχείων γρήγορα και δωρεάν.
Υποχρέωση του διαγωνιζόμενου είναι η αποστολή μαζί με τις φωτογραφίες συνοδευτικού αρχείου κειμένου (word) στο οποίο θα περιέχονται:
-το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζόμενου
-τα στοιχεία επικοινωνίας του
– τίτλος ή συνοδευτικές λεζάντες των φωτογραφιών
– Το όνομα του αρχείου της φωτογραφίας πρέπει να φέρει το όνομα του διαγωνιζομένου ατόμου με λατινικούς χαρακτήρες (παράδειγμα: maria_papadopoulou).
Οι φωτογραφίες μπορεί να είναι έγχρωμες ή ασπρόμαυρες, σε ανάλυση η οποία στη μεγαλύτερη διάσταση της φωτογραφίας θα είναι τουλάχιστον 2500px (διαστάσεις φωτογραφίας τουλάχιστον 20x30cm ή 20x20cm στα 300 dpi).
Επιτρέπεται ελαφρά επεξεργασία στον τομέα της φωτεινότητας, του κοντράστ, η μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη, η κατάτμηση (crop) της πρωτότυπης, και όλες γενικά οι επεμβάσεις που μπορούν κατ’ αντιστοιχία να γίνουν και στο σκοτεινό θάλαμο.
Δεν επιτρέπεται το μοντάζ (σύνθεση), η συνένωση φωτογραφιών, η προσθήκη ψηφιακής κορνίζας και υπογραφής (watermark), η αφαίρεση, η προσθήκη στοιχείων της εικόνας και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας και οποιαδήποτε τοπική επεξεργασία. Η μη τήρηση των παραπάνω αποτελεί λόγο αποκλεισμού. Όλες οι φωτογραφίες των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν ψηφιακά στην ιστοσελίδα της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

Κριτική Επιτροπή
Οι τρεις φωτογραφίες που θα λάβουν την υψηλότερη βαθμολογία από την Κριτική Επιτροπή θα ανακοινωθούν και θα τιμηθούν από την ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2021, στην οποία οι νικητές θα παραλάβουν τα χρηματικά βραβεία.
Η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ θα ενισχύσει τους δημιουργούς των τριών φωτογραφιών που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία με τρία διαφορετικά χρηματικά βραβεία, τα οποία θα είναι: 1ο βραβείο: 3.000€, 2ο βραβείο: 2.000€ και 3ο βραβείο: 1.000€.

Πνευματικά δικαιώματα και Προσωπικά δεδομένα
Με την υποβολή της συμμετοχής ο διαγωνιζόμενος δηλώνει ρητά και αποδέχεται ότι:
-Είναι ο δημιουργός και ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του φωτογραφικού υλικού.
-Για τυχόν απεικονιζόμενα και αναγνωρίσιμα πρόσωπα θα πρέπει να έχει παρασχεθεί η άδεια των απεικονιζόμενων προς την/τον φωτογράφο,
-Η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από τους νικητές να προσκομίσουν το αυθεντικό, αρχικό αρχείο της φωτογραφίας ή ότι άλλο κρίνει προκειμένου να διαπιστωθεί η ιδιοκτησία της φωτογραφίας, σε περίπτωση που εγερθεί ζήτημα από άλλον υποψήφιο ή τρίτο πρόσωπο, σχετικά με την ιδιοκτησία κάποιας φωτογραφίας.
-Παραχωρεί στην ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ το δικαίωμα χρήσης (δημοσίευσης, έκθεσης, εκτύπωσης) των φωτογραφιών της/του για κάθε σκοπό, εκτός της εμπορικής εκμετάλλευσης, εφόσον η δημοσίευση των φωτογραφιών από την ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή θα πραγματοποιείται με την αναφορά του ονόματος του δημιουργού της φωτογραφίας και, αποδέχεται ότι η λεζάντα που θα συνοδεύει τη φωτογραφία, μπορεί να δεχθεί λεκτική ή συντακτική επεξεργασία και τέλος,
-Αποδέχεται την εκτύπωση των φωτογραφιών και την έκθεσή τους στο κοινό μία, ή περισσότερες φορές.
Η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ διατηρεί το δικαίωμα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, να ανακαλέσει τον διαγωνισμό, να τον παρατείνει ή να μεταβάλει τις ημερομηνίες του, χωρίς οι συμμετέχοντες να έχουν ουδεμία αξίωση από την αιτία αυτή. Η υποβολή συμμετοχής στον διαγωνισμό σημαίνει ανεπιφύλακτη και αυτοδίκαιη αποδοχή όλων των αναγραφόμενων όρων.

Λήξη Διαγωνισμού το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021
Ως επίσημη λήξη υποβολής συμμετοχών ορίζεται το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021. Οι συμμετοχές θα μπορούν να υποβάλλονται έως και την 31 Ιουλίου 2021 με αποστολή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: cyclops.amke@gmail.com

Πληροφορίες
Για οποιαδήποτε επιπλέον σχετική πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στην Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης cyclops.amke@gmail.com με την ένδειξη: προς την Οργανωτική Επιτροπή του 4ου Φωτογραφικού Διαγωνισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ