Αρχική Δράμα 573 χρόνια από την Άλωση της Πόλης

573 χρόνια από την Άλωση της Πόλης

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Δράμας πραγματοποίησαν από κοινού εκδήλωση μνήμης όπου παρουσιάστηκε και βίντεο αφιερωμένο στην Αγία Σοφία

0
510

Εκδήλωση Μνήμης για την Άλωση της Πόλης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαΐου 2026 , λίγο μετά τις 20:00, στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βίντεο αφιερωμένο στην Αγία Σοφία, που ήταν μια δημιουργία του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, κ. Αθανάσιου Διαλεκτόπουλου.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι: Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος», Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί», Θρακική Εστία Δράμας, Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης», Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αμισού, Σύλλογος Ποντίων Προαστίου Δράμας «Οι Αργοναύτες».
Το πρώτο χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, κ. Λίζα Παπαδοπούλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων «Με αισθήματα συγκίνησης σεβασμού, οι διοργανωτές σύλλογοι, για περισσότερα από είκοσι χρόνια, τιμούμε τη μνήμη της Άλωσης της Πόλης, μιας από τις πλέον καθοριστικές στιγμές στην ιστορία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ενός γεγονότος που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ιστορικής μας μνήμης και διαχρονικό σύμβολο θυσίας, γενναιότητας και πνευματικής αντοχής. Πιστεύουμε πως η ιστορική μνήμη δεν είναι απλώς μια αναφορά στο παρελθόν. Είναι χρέος ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές. Είναι η γέφυρα που συνδέει τις ρίζες μας με το μέλλον και διατηρεί άσβεστη τη συλλογική μας ταυτότητα. Ιδιαίτερα σε μια εποχή προκλήσεων και αβεβαιότητας, η διατήρηση της ιστορικής συνείδησης αποτελεί πράξη ουσιαστικής αυτογνωσίας και πολιτισμικής συνέχειας.
Η Βασιλεύουσα ήταν η πόλη που για περισσότερο από μία χιλιετία υπήρξε φάρος πολιτισμού, πίστης και παιδείας. Υπήρξε η καρδιά της Ρωμιοσύνης, σφράγισε την παγκόσμια ιστορία με την πνευματική της ακτινοβολία, την τέχνη, τη θεολογία και τα γράμματα. Αλλά και η πόλη εκείνη προς την οποία δεν πάψαμε να στρεφόμαστε και να την αναζητάμε με την σκέψη, την γνώση και την ψυχή. Γι αυτό και ίσως κανένα άλλο γεγονός δεν στάθηκε τόσο κυρίαρχο, τόσο όσο η Άλωση της…».
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας, κ. Δέσποινα Αβραμίδου επεσήμανε «Ο Δήμος Δράμας συμμετέχει στην ημέρα μνήμης της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Είναι πολύ συγκινητικό που δεν ξεχάσαμε και συνεχίζουμε να θυμόμαστε αυτή την ημέρα. Η Πόλη αλώθηκε αλλά δεν λεηλατήθηκε ποτέ ο πολιτισμός, η πνευματικότητα, η θρησκεία και η ιστορία που μετέφερε. Αντίθετα τα στοιχεία αυτά μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά».
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αθανάσιος Διαλεκτόπουλος επεσήμανε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας «Την Αγία Σοφία κουβαλάμε διαγενεακά μέσα μας, πολλές εκατοντάδες χρόνια. Είναι η ρίζα μας και εμείς η φωνή της. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στη μεριά της. Είναι η αστείρευτη πηγή των οραμάτων μας.
Ο πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας, κ. Νίκος Λατσίσταλης, ανέφερε «Έχουν συμπληρωθεί 573 χρόνια από την Άλωση. Φέτος όμως η επέτειος συμπίπτει και με τα 30α γενέθλια του συλλόγου μας. Τόσο ο δικός μας σύλλογος όπως και όλοι οι σύλλογοι που συνδιοργανώνουν την εκδήλωση συνεχίζουμε την ετήσια εκδήλωση μνήμης της Άλωσης. Δεν πρέπει να ξεχαστεί. Είμαι ευτυχής που διαπιστώνω ότι όλα αυτά τα χρόνια, όλοι σύλλογοι συνεργαζόμαστε για αυτή την ημέρα με πολύ σύμπνοια και πολύ αγάπη».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Δράμας. Η εκδήλωση άνοιξε με τον λυράρη κ. Νίκος Αφεντούλη και έκλεισε με την απαγγελία θρήνου από την Θρακική Εστία και δυο τραγουδιών, από την χορωδία του Παμμικρασιατικού Συλλόγου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!