65ο Φεστιβάλ Φιλίππων: «Εκατό χρόνια μνήμης και νοσταλγίας»

1
2494

Πλατεία Πιπίνου (Καμάρες), Παρασκευή 22 Ιουλίου, ώρα 21.30’


Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 65ου Φεστιβάλ Φιλίππων, η πολυμελής χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Απόστολου Αθιανού, και η ορχήστρα του Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου «Αμφίων», υπό τη διεύθυνση του κ. Μανώλη Παργιεντάκη, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, παρουσιάζουν την Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 9.30’ το βράδυ, στην Πλατεία Πιπίνου (Καμάρες) τη μουσική παράσταση «Εκατό χρόνια μνήμης και νοσταλγίας».
Η ιστορία μας είναι συνυφασμένη με τη μουσική. Η λαϊκή μούσα των προσφύγων περιέγραψε τα ανάκατα συναισθήματά τους με τρόπο μοναδικό, τον ξεριζωμό, την απόγνωση, την πίκρα της φυγής αλλά και την αγιάτρευτη νοσταλγία για τις στιγμές χαράς που έζησαν στις Πατρίδες της καρδιάς τους.
Μετά τα δραματικά γεγονότα του 1922, η μουσική της Μικράς Ασίας λειτούργησε ως «κιβωτός» για τη συλλογική μνήμη κι ως πολύτιμο σημείο αναφοράς για την καταγωγή και την ταυτότητα των προσφύγων που αναζήτησαν την τύχη τους στις «νέες» πατρίδες.
Μια μουσική που πατάει στέρεα πάνω στη μελωδική και ποιητική δομή του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού και προεκτείνεται στο ρεμπέτικο, ενώ παράλληλα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει με τόλμη και φαντασία από το ένα μέρος την αρμονική γλώσσα της Δύσης κι από το άλλο τα τεχνάσματα και τη γοητεία της Ανατολής. Μέσα από τον πόνο γεννήθηκαν τραγούδια, τραγούδια με βαθιά νοσταλγία για τον τόπο καταγωγής τους, οδύνη για τις χαμένες πατρίδες τον διωγμό τον εξαναγκαστικό εκπατρισμό, αλλά και τραγούδια γεμάτα ελπίδα και χαρά για τις καλύτερες ημέρες που σιγά σιγά άνθισαν στη ζωή τους.
Με σεβασμό και περηφάνια για την ακριβή κληρονομιά που μας χαρίστηκε, η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» με τη συνοδεία της Ορχήστρας του Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου «Αμφίων» θα παρουσιάσουν σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας τη μουσική παράσταση: «Εκατό χρόνια Μνήμης και νοσταλγίας».
Η παράσταση προσδοκά να μας «ταξιδέψει», αφενός μεν μελωδικά, με τραγούδια από τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Μικράς Ασίας και αφετέρου δε νοερά με κείμενα για τον πολιτισμό, την ιστορία, την καθημερινότητα των προγόνων μας, ούτως ώστε να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς, εκατό χρόνια μετά.

Απαγορεύεται η είσοδος μετά την έναρξη της παράστασης.

Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων:
Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00’ μέχρι τις 14:00’ και από τις 18:00’ μέχρι τις 21:00’.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ