7.000.000 € για αντιπλημμυρικά έργα το 2021

0
2381

– Σημαντικούς πόρους για δημοπρατήσεις αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στη Δράμα μέσα στο 2021 διαθέτει η ΠΕ Δράμας
– Δαιδαλώδης η διαδικασία των αδειοδοτήσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς

Σημαντικά κονδύλια προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά προβλήματα που προκαλούνται από χειμάρρους και ξεροχειμάρρους στον Νομό Δράμας θα διαθέσει κατά την τρέχουσα χρονιά η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας μέσω της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μέσα στο 2021 θα δημοπρατηθούν έργα ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ που αφορούν τους ξεροχειμάρρους και την αντιπλημμυρική προστασία, όπως επεσήμανε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.
Το πρόβλημα των κινδύνων που δημιουργούνται από πλημμυρικά φαινόμενα είναι πολύ σοβαρό, καθώς τόσο στο Κ. Νευροκόπι όσο και σε άλλες περιοχές του Νομού έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκληθούν σημαντικές υλικές ζημιές και να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Κ. Νευροκόπι, όπως είπε ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, αφού οι χείμαρροι στο λεκανοπέδιο έχουν να καθαριστούν χρόνια και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί. «Λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι χείμαρροι της περιοχής και εξαιτίας των φερτών υλικών που έχουν συγκεντρωθεί, έχει ανέλθει ο πυθμένας τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Είναι απαραίτητο να γίνει καθαρισμός των φερτών υλικών αλλά και της βλάστησης στην κοίτη των χειμάρρων» εξηγεί ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου υπάρχουν χείμαρροι σχεδόν σε όλα τα χωριά και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον κεντρικό χείμαρρο που διέρχεται μέσα από την κοινότητα Νευροκοπίου. Ο Δήμος Νευροκοπίου εκτελεί ήδη έργα καθαρισμού των χειμάρρων, αλλά και η Περιφέρεια διαθέτει σημαντικούς πόρους της τάξης του 1.3 εκατ. ευρώ για δύο πολύ μεγάλα έργα στο λεκανοπέδιο που αφορούν τον καθαρισμό των χειμάρρων και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Τα έργα που θα υλοποιήσει στην περιοχή η ΠΕ Δράμας αφορούν κυρίως τον κεντρικό χείμαρρο του Κ. Νευροκοπίου και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο μελετών. Στόχος είναι να καθαριστεί ο χείμαρρος από το Νευροκόπι μέχρι και την κοινότητα Λευκογείων, όπως είπε ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, προσθέτοντας ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκαν πλημμυρικά προβλήματα από την άνοδο της στάθμης των νερών. «Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει φέτος, διότι μόλις έχουμε μπει στην περίοδο που συμβαίνουν συνήθως αυτά τα φαινόμενα. Αν έχουμε υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων, οι υφιστάμενοι χείμαρροι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν χωράφια, δρόμοι κλπ. Άρα τα έργα αυτά είναι αναγκαία για την περιοχή μας. Εμείς, ως δήμος, με την άδεια της Περιφέρειας, επεμβαίνουμε σε κάποια κομμάτια που βρίσκονται μέσα στους οικισμούς και αντίστοιχα η Περιφέρεια θα αναλάβει το μεγάλο κομμάτι που αφορά το σύνολο του χειμάρρου».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα έργα στα οποία θα προχωρήσει η ΠΕ Δράμας για την αντιπλημμυρική προστασία και πιο συγκεκριμένα για τον καθαρισμό των χειμάρρων, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος επεσήμανε στα «Χ» ότι από το σύνολο των κονδυλίων που θα διατεθούν θα διοχετευθούν πόροι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για το Νευροκόπι και επιπλέον 1 εκατ. ευρώ για έργα στα διοικητικά όρια του Δήμου Δράμας. «Τα έργα αυτά που αφορούν τους χειμάρρους και την αντιπλημμυρική προστασία θα δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα, αλλά σε όλη αυτή την προσπάθεια αντιμετωπίζουμε εμπόδια από ένα πολύ δύσκαμπτο σύστημα, στο οποίο υπάρχουν αρμοδιότητες διαφορετικών φορέων, όπως είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Δασαρχείο, η Κτηματική Υπηρεσία κλπ., από τους οποίους πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Το τελευταίο εικοσαήμερο είχα δύο συναντήσεις με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα αλλά και με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά. Το καινούργιο νομοσχέδιο του Υπουργείου, μέσα από το οποίο θα αμβλυνθούν αυτά τα προβλήματα, είναι προς διαβούλευση. Μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για αυτά τα θέματα, που είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί».
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των χειμάρρων στον Νομό Δράμας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των άλλων η ΠΕ Δράμας έχει ήδη προχωρήσει σε εκτεταμένους καθαρισμούς των χειμάρρων Καλλιφύτου και Νέας Αμισού το καλοκαίρι του 2020, ενώ έχει ήδη εξασφαλίσει πόρους 4,2 εκατ. ευρώ για τη διευθέτηση του δυτικού τμήματος του χειμάρρου Καλλιφύτου, από το ύψος του πάρκου Κυπρίων Αγωνιστών μέχρι και την σωληνωτή γέφυρα του μίνι περιφερειακού που οδηγεί προς τη Νέα Αμισό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ