Eγκρίθηκε όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ χθες ο κ. Κοσμάς Σοφρωνίδης, διευθυντής του τμήματος Αλιείας της ΠΕ Δράμας, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η χορήγηση γόνου κυπρίνου ο οποίος θα διατεθεί από τον υδροβιολογικό σταθμό Άρτας με στόχο τον εμπλουτισμό της ιχθυοπανίδας σε υδροβιότοπους της Δράμας.
Πιο συγκεκριμένα 20.000 γόνοι προορίζονται στην λιμνοδεξαμενή της περιοχής του Καταφύτου και 50.000 γόνοι για την λίμνη του Θησαυρού στην περιοχή του Νέστου.
Όπως είπε ο κ. Σοφρωνίδης, χθες δόθηκε ήδη το πράσινο φώς από την υπηρεσία του Τμήματος Αλιείας προκειμένου η προμήθεια των γόνων να γίνει σήμερα Παρασκευή ή το Σάββατο με οχήματα που θα διατεθούν μεταξύ άλλων και από τον Δήμο Νευροκοπίου. Ο εμπλουτισμός της ιχθυοπανίδας όπως σημείωσε ο κ. Σοφρωνίδης, είναι καλό να πραγματοποιείται, διότι οι λίμνες και τα ποτάμια λόγω της αλιείας παρουσιάζουν μείωση του πληθυσμού των ψαριών. Ο τελευταίος εμπλουτισμός όπως εξήγησε στα όρια της ΠΕ Δράμας έγινε το 2015 ωστόσο στην συνέχεια δεν υπήρχε διαθέσιμος γόνος από τον κρατικό ιχθυογεννητικό σταθμό. Ο εμπλουτισμός της ισχθυοπανίδας με γόνο είναι ένας τρόπος αλιευτικής διαχείρισης όπως είπε, που γίνεται διότι ο γόνος μειώνεται με φυσικές διαδικασίες ή αλιεύεται από άλλα ψάρια κλπ με αποτέλεσμα να μειώνεται ο ενήλικος πληθυσμός τους. Πάντως όπως σημείωσε ο διευθυντής του Τμήματος Αλιείας της Δράμας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το πρόβλημα με την παράνομη αλιεία που σχετίζεται με τον πληθυσμό των ψαριών στα νερά της περιοχής συνεχίζεται παρά τους ελέγχους που γίνονται και τις ποινές που επιβάλλονται από την αστυνομία.
Σε ότι αφορά πάντως συγκεκριμένα τους εμπλουτισμούς που θα γίνουν αυτές τις ημέρες στις λίμνες του Καταφύτου και του Θησαυρού αυτές θα γίνουν με την συνεργασία των συλλόγων και των τοπικών φορέων που αιτήθηκαν την διάθεση γόνου με την παρουσία ωστόσο του Τμήματος Αλιείας της Δράμας. Οι φορείς που κατέθεσαν αίτημα για τον εμπλουτισμό της ιχθυοπανίδας εξάλλου είναι και αυτοί που θα παραλάβουν τον γόνο από το κρατικό ιχθυογεννητικό σταθμό στην Άρτα και θα τον μεταφέρουν στην Δράμα τηρώντας υποχρεωτικά τους όρους για την ασφαλή μεταφορά του.
Σε ότι αφορά τον εμπλουτισμό των υπόλοιπων υδροβιότοπων όπως εξήγησε ο κ. Σοφρωνίδης, μπορεί να γίνει μετά από αίτημα τοπικών φορέων της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρξει ανάλογο αίτημα από φορείς και για τον εμπλουτισμό της λίμνης των Λευκογείων με γόνο που μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ίδια διαδικασία.
Οι ιχθυογεννητικοί σταθμοί από τους οποίους γίνεται η προμήθεια του γόνου είναι μονάδες που διαθέτουν κατάλληλους για την αναπαραγωγή της ιχθυοπανίδας και παράγεται ο γόνος. Σύμφωνα δε με το Υπουργείο Αγροτικής ΑΣνάπτυξης μέχρι το 2010 υπήρχαν στην Ελλάδα 36 ιχθυογεννητικοί σταθμοί, με ετήσια παραγωγή άνω των 380.000.000 ψαριών.