Αρχική Περιβάλλον Αγροτικά «Καζάνι που βράζει» τα αγροτικά προβλήματα

«Καζάνι που βράζει» τα αγροτικά προβλήματα

- Μιλούν στα «Χ» οι κ.κ. Μιχάλης Μουρβετίδης και Γιάννης Τσάλας - Με θετικό πρόσημο η συνάντηση που έγινε την Τρίτη στην Αθήνα αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη

0
1182

Συνάντηση με μάλλον θετικό αποτύπωμα, που όμως μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, ήταν η σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα το μεσημέρι της Τρίτης, παρουσία αιρετών εκπροσώπων της Δράμας, εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας και κυβερνητικών παραγόντων.
Η συνάντηση που αφορούσε την αδυναμία καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων, τον ΑΤΑΚ και άλλα θέματα έγινε με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σχοινά, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδριανού, του ΓΓ του υπουργείου κ. Καββαθά, του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή, του βουλευτή κ. Κυριαζίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μουρβετίδη, του Δημάρχου Δράμας κ. Παπαδόπουλου, του Δημάρχου Δοξάτου κ. Βογιατζή, του Δημάρχου Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδη, του προέδρου της ΕΑΣ Δράμας κ. Κεσκίνογλου, του διευθυντή της Ένωσης κ. Σωτηρέλη και τριών εκπροσώπων των αγροτών.
Επρόκειτο για συνέχεια της σύσκεψης που είχε γίνει για τα προβλήματα των αγροτών στην ΠΕ Δράμας πριν λίγες ημέρες, όπου αποφασίστηκε να κανονιστεί σύσκεψη με τους κυβερνητικούς παράγοντες παρουσία και εκπροσώπων της ΑΑΔΕ. Στην συνάντηση της Αθήνας δεν συμμετείχαν οι δυο άλλοι βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Ξανθόπουλος και Νικολαΐδης καθώς δεν εκλήθησαν, όπως ενημέρωσαν τα πολιτικά τους γραφεία.
Σχετικά με τη σύσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας δήλωσε ότι η συζήτηση γύρω από τα προβλήματα των αγροτών της Δράμας διήρκεσε 2,5 ώρες. Τα θέματα που τέθηκαν προς τους κυβερνητικούς παράγοντες είχαν σχέση με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και με τις αγροτικές επιδοτήσεις. «Κάποιοι αγρότες δεν έχουν λάβει ακόμη επιδοτήσεις, κάποιοι άλλοι έχουν πάρει μέρος των επιδοτήσεων και τώρα τους ζητούν να τα επιστρέψουν, κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν διορθώσεις γιατί δεν τους αφήνει το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ κλπ. Όλα αυτά κατατέθηκαν στους κυβερνητικούς παράγοντες, με στοιχεία από τον διευθυντή της ΕΑΣ κ. Σωτηρέλη και από τους εκπροσώπους των αγροτών. Καταλήξαμε ότι υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση από την μεταφορά των αρμοδιοτήτων που έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Ο κ. Πιτσιλής που ανέλαβε το βάρος της εξεύρεσης λύσεων, αφού οι αρμοδιότητες έχουν περάσει στην ΑΑΔΕ, αποδέχτηκε ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και΄ότι οι αγρότες έχουν δίκιο. Δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα προβλήματα, ένα – ένα. Ο κ Πιστιλής δεσμεύτηκε να είναι σε επαφή με τον κ. Σωτηρέλη και τον κ. Κεσκίνογλου προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα που υπάρχουν. Είπε ότι υπάρχει προγραμματισμός να γίνει πληρωμή των αγροτών στα τέλη Μαΐου και στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει στο διάστημα που μεσολαβεί να ανοίξει το σύστημα και να γίνουν διορθώσεις και τροποποιήσεις. Παράλληλα τέθηκε το θέμα του ΑΤΑΚ και του ΚΑΕΚ, όπου επίσης υπάρχει πρόβλημα καθώς το σύστημα των δηλώσεων δέχεται κάποιους που δηλώνουν τον ΑΤΑΚ και αφήνει εκτός κάποιους άλλους που δηλώνουν τον ΚΑΕΚ. Η δέσμευση που υπήρξε ήταν ότι θα ρυθμιστεί και αυτό το θέμα. Νομίζω ότι ο κ. Πιτσιλής κατανόησε ότι υπάρχει μεγάλη αδικία σε βάρος των αγροτών αλλά δεσμεύτηκε να σκύψει επάνω στα προβλήματα και να δοθούν λύσεις. Η συνάντηση είχε θετικό πρόσημο και νομίζω ότι αυτή ήταν και η αίσθηση των αγροτών καθώς δεν είχε προηγηθεί ποτέ στο παρελθόν τόσο εκτεταμένη ενημέρωση για τα προβλήματά τους».
Στην συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης, στην Αθήνα, συμμετείχε ως εκπρόσωπος των αγροτών και ο κ. Γιάννης Τσάλας,
ο οποίος μιλώντας στα «Χ» ανέφερε «Θεωρούμε ότι η συζήτηση είχε θετικό πρόσημο. Οι άνθρωποι έδειξαν ότι θέλουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα αλλά πιστεύω ότι δεν είχαν γίνει κατανοητά κάποια πράγματα. Ήταν θετικοί στο να δώσουν λύσεις. Μας είπαν ότι θέλουν να
πληρώσουν (τις επιδοτήσεις), απλώς μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα πράγματα έπρεπε να αλλάξουν για να μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν. Μας είπαν ότι οι πληρωμές των αγροτών θα γίνουν σε δυο φάσεις. Η πρώτη θα γίνει μετά τις 20 Μαΐου. Προφανώς την επόμενη εβδομάδα και η τελική εξόφληση θα γίνει στις 30 Ιουνίου με ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι θα λυθούν τα προβλήματα και ότι αυτή τη φορά θα βρουν αυτοί τις λύσεις. Συζητήσαμε την περίπτωση ενός πιθανού ανοίγματος του συστήματος ΟΣΔΕ, αλλά φαντάζει κάπως αδύνατο.
Θα πρέπει να γίνει γνωστό στον κόσμο, ότι οι διορθώσεις που έγιναν τον Μάρτιο από πλευράς ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ και monitoring, δεν συμπεριλήφθηκαν στις πληρωμές του Απριλίου. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση και για το σχέδιο ΜΙΔΑ (Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων), το οποίο από ότι λέγεται, θα ακολουθεί τις δηλώσεις ΟΣΔΕ από εδώ και πέρα. Εμείς αυτό που θέλαμε να καταλάβουν είναι ότι, εφόσον δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, το θέλουμε ως εργαλείο και όχι ως τιμωρία για τις δηλώσεις καλλιεργειών. Μας είπαν ότι δεν θα
τιμωρείται ο παραγωγός με το σχέδιο ΜΙΔΑ, απλά θα πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος και να απαλειφθεί η ασυδοσία που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησε στις εξελίξεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ».
Όπως είπε ο κ. Τσάλας «Οι αγρότες δεν έφυγαν από τη συνάντηση απογοητευμένοι, όπως περίμεναν αρχικά, καθώς διαπίστωσαν ότι υπάρχει
η διάθεση από τους εκπροσώπους της πολιτείας να ακούσουν τα προβλήματα. Διαπίστωσαν και οι ίδιοι ότι το σύστημα έχει αστοχίες, τις οποίες
είναι διατεθειμένοι να διορθώσουν. Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε απαντήσεις για όλα αυτά τα προβλήματα που τους αναφέραμε. Περιμένουμε εξελίξεις και στο θέμα των πληρωμών. Τα χρήματα που τάζουν ότι θα δώσουν τον Μάιο είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έχει
να παίρνει ο αγροτικός κόσμος. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, απλά περιμένουμε να δούμε αν η θετικότητα που εισπράξαμε στη συνάντηση θα φανεί και στην πράξη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!