Θεματική πεζοπορία, που στόχο έχει να ωθήσει τους πολίτες στο να περπατούν περισσότερο με τα πόδια, να χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο και να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της πόλης διοργανώνει, σήμερα το απόγευμα, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και η Διεύθυνση Μεταφορών. Για την πρωτοβουλία αυτή παραχωρήθηκε, χθες, συνέντευξη τύπου από τον Περιφερειάρχη Δράμας, Μιχάλη Μουρβετίδη, και τον Αθανάσιο Ματσάνη, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μεταφορών της ΠΕ Δράμας.
Όπως είπε ο κ. Μουρβετίδης «Είναι μια μεγάλη δράση που γίνεται για πρώτη φορά στην Αντιπεριφέρειά μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας, που θεσπίστηκε από το 2002 σε όλη την Ευρώπη. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην υπηρεσία Μεταφορών και Συγκοινωνιών και συγκεκριμένα στον κ. Ματσάνη, ο οποίος ασχολήθηκε με αυτή τη δράση. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να γίνει κατανοητό ότι καλό είναι ο κόσμος να χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητο, να περπατάει περισσότερο και να χρησιμοποιεί περισσότερο το ποδήλατο. Με τον τρόπο αυτό θα κάνουμε καλό στην υγεία μας και παράλληλα θα μειώσουμε τον κυκλοφοριακό φόρτο στο οδικό δίκτυο. Δυστυχώς, στην εποχή μας, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να περπατούν και χρησιμοποιούν το ΙΧ τους ακόμη και για 100 ή 500 μέτρα διαδρομής. Αυτό δεν επιβαρύνει μόνο την κυκλοφορία αλλά και την υγεία. Το περπάτημα κάνει καλό σε όλα. Καλούμε όλο τον κόσμο να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία. Παράλληλα, η Περιφέρεια προχωρά και με ενημέρωση στα σχολεία, σχετικά με τους κανόνες ασφαλούς μετακίνησης και κυκλοφοριακής αγωγής. Έχουμε σκοπό να πραγματοποιήσουμε πολλές δράσεις στα σχολεία για να θωρακίσουμε την ασφάλεια των παιδιών μας, τα οποία αποτελούν το μέλλον αυτής της χώρας».
Ειδικότερα για τη δράση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ο κ. Ματσάνης, από την πλευρά του, είπε ότι η θεματική πεζοπορία θα αρχίσει στις 18.00 με αφετηρία το Διοικητήριο. Ο ίδιος ανέφερε: «Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και των μέσων συγκοινωνίας, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο οι πολίτες. Παράλληλα, θα γίνει και ενημέρωση σχετικά με κάποια σημαντικά σημεία που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης μας. Οι συμμετέχοντες στη δράση θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία της πόλης και για τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να γίνει η πόλη μας πιο ανθρώπινη και πιο βιώσιμη. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους. Πιστεύουμε ότι κάθε βήμα, είτε αυτό είναι μικρό, είτε μεγάλο, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης πόλης».
Όπως είπε επίσης ο κ. Ματσάνης, απαντώντας στα “Χ”, στη σημερινή διαδρομή θα υπάρχουν τέσσερις στάσεις. «Η πρώτη θα γίνει στον δημοτικό κήπο της Δράμας όπου θα υπάρξει ενημέρωση από στέλεχος του Δήμου Δράμας για τη σημασία του πρασίνου στο αστικό περιβάλλον. Επίσης θα δείξουμε στους πολίτες πως πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα. Η δεύτερη στάση θα γίνει στην οδό Βενιζέλου όπου θα υπάρχει εκπαιδευτικός που θα μιλήσει στους συμμετέχοντες για την ιστορία του συγκεκριμένου δρόμου. Η τρίτη στάση θα γίνει στα νερά της Αγίας Βαρβάρας όπου θα γίνει ενημέρωση για τη σημασία του πράσινου και την ιστορία του συγκεκριμένου χώρου. Εκεί οι συμμετέχοντες θα μπορούν να καταθέσουν και τις προτάσεις τους, σε ένα συμβολικό δέντρο ιδεών, για το πώς η πόλη μας μπορεί να γίνει πιο πράσινη. Η τελευταία στάση θα γίνει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό όπου εκπρόσωπος του συλλόγου “Ήφαιστος” θα ενημερώσει για την ιστορία του Σιδηροδρόμου αλλά και τη σπουδαιότητα που έχει το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας».
Αφήστε το αυτοκίνητο και περπατήστε στην πόλη
Θεματική πεζοπορία, με αφετηρία το Διοικητήριο, διοργανώνει σήμερα στις 18.00, η ΠΕ Δράμας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας



















