Άγνωστοι «ακρωτηρίασαν» πάλι το άγαλμα του Αγ. Χρυσοστόμου

0
391

– Δεν έχει τέλος η βαρβαρότητα
– Μ. Τάσσου στα «Χ»: «Είναι σημεία των καιρών. Χρειάζεται να υπάρχει διαπαιδαγώγηση από το σπίτι»


Θύμα βάρβαρων διαθέσεων και ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς, έπεσε για μια ακόμη φορά, το μνημείο του Αγίου Χρυσοστόμου, στην διασταύρωση του Μητροπολτικού Μεγάρου Δράμας.
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που το άγαλμα του Αγίου ακρωτηριάζεται από ανεγκέφαλους οι οποίοι «αφαίρεσαν» και πάλι το χέρι του Αγίου και το τοποθέτησαν δίπλα στο άγαλμα, εδώ και δυο – τρεις ημέρες. Μέχρι στιγμής ο δράστης ή οι δράστες παραμένουν άγνωστοι ενώ η εικόνα με το ακρωτηριασμένο χέρι του Αγίου, που υπήρχε στο ίδιο σημείο μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, έφερνε στη μνήμη τον βασανισμό που υπέστη ο ίδιος και στην πραγματικότητα από τους Τούρκους, ως Μητροπολίτης Σμύρνης πριν από 100 χρόνια ακριβώς.
Δυστυχώς οι βαρβαρότητες, σε μνημεία και δημόσια κτήρια της Δράμας, δεν έχουν τέλος εδώ και δεκαετίες. Η καταστροφική μανία που εκδηλώνεται έχει κάνει πολλές φορές τις τοπικές αρχές να φθάσουν στο σημείο να αποφασίσουν να κινηθούν και νομικά εναντίον των υπαιτίων αλλά εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι οι κάθε λογής βάνδαλοι δεν πτοούνται.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας, κ. Μιχάλης Τάσσου, ανέφερε με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο μνημείο του Αγίου Χρυσοστόμου: «Ο Άγιος Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης, όταν συνελήφθη από τους Τούρκους, τέτοιες ημέρες πριν από 100 χρόνια, ως φλογερός υπερασπιστής της ελληνικότητας της Μακεδονίας και μετέπειτα και της Σμύρνης, υπέστη βασανιστήρια και ακρωτηριασμό, λίγο πριν τον θάνατό του. Δυστυχώς 100 χρόνια μετά το μαρτυρικό του θάνατο, απαίδευτοι πολίτες, όποιοι και αν είναι αυτοί, επαναλαμβάνουν την ιστορία, αυτή τη φορά στο μνημείο του Αγίου. Είναι σημεία των καιρών. Χρειάζεται να υπάρχει διαπαιδαγώγηση από το σπίτι. Να μάθουμε την ιστορία και τι προσέφεραν κάποιοι άνθρωποι, στη μνήμη των οποίων στήθηκαν αυτά τα αγάλματα. Βεβαίως και οι αρχές θα πρέπει να ελέγχουν. Θα πρέπει να οδηγήσουν τον δράστη, αν είναι δυνατόν άμεσα, ενώπιον της Δικαιοσύνης, για να λογοδοτήσει».
Σημειώνεται ότι μόνο στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλοι βανδαλισμοί, σε μνημεία και δημόσια κτήρια της πόλης της Δράμας όπως στο άγαλμα της Νίκης στην περιοχή της Ανάπλασης, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και αλλού. Πρόκειται για αντικοινωνικές και προσβλητικές συμπεριφορές οι οποίες, στην περίπτωση του αγάλματος του Αγίου Χρυσοστόμου, προσβάλουν τόσο την ιστορία όσο και το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της περιοχής.
Και μπορεί σε αυτά τα περιστατικά βανδαλισμών, σε δημοσίους χώρους, ο Δήμος Δράμας, να έχει κινηθεί και νομικά κατά των υπευθύνων στο παρελθόν, αλλά ο σεβασμός στην ιστορία και την δημόσια περιουσία, είναι κάτι που καλλιεργείται κυρίως μέσω της παιδείας και των αντιλήψεων που διαμορφώνονται από το σχολείο αλλά και από το οικογενειακό περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει επιτέλους, να υπάρξει μια λύση επιτήρησης ή εν πάση περιπτώσει προστασίας των μνημείων και της ιστορίας του τόπου, από τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ