Αισθητή μείωση των ανταποδοτικών τελών επιδιώκει ο Δήμος Προσοτσάνης

0
1330

– Ο δήμος αρχικά θα αξιοποιήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με έργο 2.997.080 ευρώ
– Θ. Αθανασιάδης στα «Χ»: «Στόχος μας είναι να αυτονομηθεί ενεργειακά ο δήμος την επόμενη τριετία»

Την ενεργειακή του αυτονομία επιδιώκει στο διάστημα της επόμενης τριετίας ο Δήμος Προσοτσάνης, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν και με στόχο αρχικά να μειώσει όσο γίνεται τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες του, αφού η ενεργειακή κρίση έχει γίνει ιδιαιτέρως αισθητή.
Από την άλλη πλευρά, με αυτό τον τρόπο, πρόθεση του δήμου είναι να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους που θα μπορέσει να αξιοποιήσει για την υλοποίηση περισσότερων έργων στα διοικητικά του όρια.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, είπε ότι το πρώτο βήμα γίνεται μέσα από το έργο «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων του Δήμου Προσοτσάνης» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” με 2.997.080 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει: την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Προσοτσάνης κόστους 1.812.880 ευρώ, την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) για βελτίωση ενεργειακής αυτονομίας στις υποδομές του, κόστους 1.054.000 ευρώ και την Διασύνδεση Φωτοβολταϊκού Σταθμού με το Εθνικό Σύστημα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, κόστους 130.200 ευρώ.
«Θέλουμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκούς μηχανισμούς 1ΜW, που θα καλύψει το 33% των αναγκών ενέργειας για κοινόχρηστους σκοπούς του δήμου μας. Να προσθέσω ότι ως δήμος έχουμε σε ετήσια βάση, κόστος ρεύματος περίπου 1.200.000 ευρώ. Κατά συνέπεια η εξοικονόμηση ενός ποσού πάνω από 300.000 ετησίως είναι ένα πολύ σημαντικό όφελος για τον δήμο. Αυτά τα χρήματα μπορούμε να τα μειώσουμε από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών του Δήμου Προσοτσάνης. Παράλληλα έχουμε κάνει και άλλη πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για τα εγγειοβελτιωτικά έργα, προκειμένου να αντικαταστήσουμε όλα τα ενεργοβόρα μηχανήματα, και αυτό σε συνδυασμό με την τοποθέτηση κλειστών αγωγών υπό πίεση μπορεί να μας εξασφαλίσει εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και νερού που σπαταλιέται με τους ανοικτούς αγωγούς. Με αυτές τις κινήσεις θα μειωθούν τα κόστη με στόχο μια πραγματικά βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία» επισημαίνει ο Θεόδωρος Αθανασιάδης.
Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης εξηγεί ακόμα στα «Χ» ότι στόχος του είναι ο δήμος να αυτονομηθεί ενεργειακά σε μια τριετία, αφού επιδιώκει μετά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μηχανισμών 1ΜW να προχωρήσει σε εγκαταστάσεις επιπλέον 2ΜW, προκειμένου να αυτονομηθεί 100%. Αναλυτικά αναφέρει: «Από τη στιγμή που θα το πετύχουμε, σημαίνει ότι θα έχουμε δική μας ενέργεια και δεν θα επωμιζόμαστε το βάρος του κόστους προς τους παρόχους ενέργειας. Αυτόματα θα μειώσουμε το κόστος των ανταποδοτικών τελών από τους δημότες μας. Από την άλλη πλευρά θα μπορούμε να προχωρήσουμε και σε έργα τα οποία θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε με επιπλέον ίδιους πόρους του δήμου μας. Πάντως πρώτος στόχος μας παραμένει να μειωθούν αισθητά τα χρήματα που πληρώνει ο δημότης σε ανταποδοτικά τέλη που έχουν σχέση με την ενέργεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ