Αλίκη Τσιαμούρα: «Τα τελευταία 5 χρόνια 81 κακοποιημένες γυναίκες φιλοξενήθηκαν στην Ένωση Κυριών Δράμας»

0
1130

– Συνέντευξη τύπου για τις εκδηλώσεις που αφορούν την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
– Aν. Τόλιου: «Εγκαινιάζουμε την αίθουσα θηλασμού και περιποίησης βρεφών και παιδιών στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου στην πλατεία Ελευθερίας»

Συνέντευξη τύπου σχετικά με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 24 και 25 Νοεμβρίου από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων τού Δήμου Δράμας και την Ένωση Κυριών Δράμας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη τής βίας κατά των γυναικών παραχώρησαν χθες Τρίτη, η πρόεδρος τής Ένωσης Κυριών Δράμας κα Αλίκη Τσιαμούρα και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Αναστασία Τόλιου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξη τύπου, τα τελευταία 5 χρόνια 81 κακοποιημένες γυναίκες φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα της Ένωσης Κυριών Δράμας και 647 άτομα κάλεσαν στη γραμμή βοήθειας «25210 58888», ενώ γενικότερα παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα ραγδαία αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών,

Ειδικότερα, όπως είπε η κα Αλίκη Τσιαμούρα: «Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας ίδρυσε τον πρώτο Ξενώνα για Κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά στην Ελλάδα το 1995. Έχουμε φιλοξενήσει εκατοντάδες γυναίκες από όλη την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε στείλει εκατοντάδες δραμινές γυναίκες σε άλλους Ξενώνες, ώστε να είναι ασφαλείς. Είμαστε εδώ να προσφέρουμε τη θαλπωρή, την αγάπη και τη στήριξη που χρειάζονται, για να ορθοποδήσουν. Ψυχολογική, νομική και υλική υποστήριξη, εύρεση εργασίας, δημιουργική απασχόληση είναι μερικές μόνο από τις παροχές μας. Τα τελευταία 5 χρόνια 81 κακοποιημένες γυναίκες φιλοξενήθηκαν στον Ξενώνα και 647 άτομα κάλεσαν στη γραμμή βοήθειας “25210 58888». Παρατηρούμε ραγδαία αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα των περιστατικών βίας κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών. Ο εγκλεισμός της πανδημίας ήταν η αφορμή για επιπλέον περιστατικά αλλά δεν ήταν η αιτία. Πιστεύοντας, λοιπόν, ότι πρέπει να σταματήσουμε την κακοποίηση από τη «ρίζα» της, το επόμενο έργο της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, που οραματίστηκα εδώ και πολλά χρόνια, θα αφορά τη συμβουλευτική και τη διαχείριση του θύτη της έμφυλης βίας.
Κάθε χρόνο με αφορμή την 25 η Νοεμβρίου, ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών η Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. πραγματοποιεί πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων στα πλαίσια του ViaDrama. Έτσι και φέτος, η Ένωση Κυριών Δράμας- Σ.Α.Φ. σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Δ. Δράμας πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 24 και 25 Νοεμβρίου από το πρωί έως και αργά το απόγευμα και περιλαμβάνουν φωταγώγηση του Σπιτιού Ανοιχτής Φιλοξενίας με πορτοκαλί χρώμα που είναι το χρώμα που καθιέρωσε ο ΟΗΕ και συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση, έκθεση ζωγραφικής στην Gallery 13, διαδραστική δράση επί της οδού Βενιζέλου πλησίον του Σπιτιού Ανοιχτής Φιλοξενίας, διανομή προστατευτικών μασκών, χρώματος πορτοκαλί, αλλά και ενημερωτικού υλικού στην πλατεία Ελευθερίας και σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δράμας,
Η 25η Νοέμβρη έχει από το 1999, ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η Βία κατά των Γυναικών πρόκειται για ένα πρόβλημα που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες ανεξάρτητα από έθιμα ή παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μόρφωση. Αναγνωρίζεται πλέον ως έγκλημα με άμεσες κι έμμεσες επιπτώσεις τόσο για τις γυναίκες θύματα, όσο και για τη κοινωνία στο σύνολό της.
Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. δίνει ένα καθημερινό αγώνα ενάντια σε αυτή τη μορφή βίας. Έναν αγώνα 365 μέρες το χρόνο. Γιατί η βία δεν είναι μόνο θέμα μίας ημέρας. Όλοι μαζί μέσω της παιδείας, της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης δε θα επιτρέψουμε να κοπεί ξανά το νήμα της ζωής καμιάς γυναίκας».

Αναστασία Τόλιου: «Ως κοινωνία οφείλουμε να κάνουμε πολλά βήματα σε τομείς που σχετίζονται με τη θέση της γυναίκας και τον σεβασμό προς το γυναικείο φύλο»
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Αναστασία Τόλιου, ανέφερε ότι η Επιτροπή, Ισότητας των Φύλων, του Δήμου Δράμας, συμμετέχει ενεργά, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη μας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Πρόσθεσε ότι «Σε αυτή την ημέρα με τον τόσο ιδιαίτερο συμβολισμό πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της αίθουσας θηλασμού και περιποίησης βρεφών και παιδιών στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου στην πλατεία Ελευθερίας».
Πρόκειται, όπως εξήγησε, για έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο, ο οποίος θα προσφέρει τη δυνατότητα στις μητέρες να θηλάσουν τα βρέφη τους σε ένα όμορφο και ζεστό σημείο στην καρδιά της πόλης και γενικότερα σε γονείς, κηδεμόνες και συνοδούς να παρέχουν φροντίδα στα παιδιά τους σε ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον στο κέντρο της Δράμας.
Η κα Τόλιου τόνισε επίσης: «Βέβαια η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου δεν είναι απλά θέμα συμβολισμού. Πέρα από τις υπαρκτές ανάγκες που έρχεται να καλύψει η δημιουργία της αίθουσας, η έναρξη λειτουργίας της οφείλει να αποτελέσει την απαρχή για εντατικοποίηση της προσπάθειας αλλαγής παγιωμένων αντιλήψεων, καθώς ως κοινωνία οφείλουμε να κάνουμε πολλά βήματα σε τομείς που σχετίζονται με τη θέση της γυναίκας και τον σεβασμό προς το γυναικείο φύλο, όπως η βία που ασκείται κατά των γυναικών λόγω φύλου, αλλά και η αντιμετώπιση εγκύων και μητέρων στον δημόσιο χώρο».
Η αίθουσα θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 7:30 έως τις 3:30 το μεσημερί, με πρώτη ημέρα λειτουργίας την 25 Νοέμβρη. Στην πορεία και αναλόγως των συνθηκών το ωράριο και οι ώρες λειτουργίας θα επανεξεταστούν για να προσφερθούν καλύτερες υπηρεσίες σε όλους, ενώ την περίοδο διεξαγωγής της Oνειρούπολης θα προσαρμοστεί σύμφωνα με το ωράριο της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης.
Η αίθουσα φροντίδας βρεφών και θηλασμού, πρέπει να σημειώσουμε πως έγινε με την υποστήριξη του κέντρου νεότητας του Δήμου μας και η κ. Τόλιου θέλησε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον ζωγράφο Κώστα Ζαμπίδη για την καλλιτεχνική επιμέλεια”.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Υπενθυμίζεται ότι Η Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας στο πλαίσια του ViaDrama, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας των Γυναικων συνδιοργανώνουν τις παρακάτω εκδηλώσεις:
Στις 24 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η δράση «Ώρα να μιλήσεις» στις 17:00 μ.μ. στην Ένωση Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ. όπου θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας της Ένωσης Κυριών Δράμας. Οι πολίτες καλούνται να γράψουν το δικό τους μήνυμα μέσα σε ένα βιβλίο.
Στις 25 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο παλιό δημαρχείο στην πλατείας Ελευθερίας θα γίνουν τα εγκαίνια του χώρου Δημόσιου Θηλασμού και φροντίδας βρέφους και παιδιού του Δήμου Δράμας. Επίσης την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η δράση «Με λένε Σοφία» στη Gallery 13 (Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου 13, πεζόδρομος). Πρόκειται για έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Αιμιλίας Ξανθοπούλου και παρουσίαση αντικειμένων και μαρτυριών θυμάτων έμφυλης βίας που φιλοξενήθηκαν στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας της Ένωσης Κυριών Δράμας. Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 25 έως 30 Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!