Αναγκαία η ενημέρωση για τα εμβόλια

0
6499

– Όλγα Βασιλείου στα «Χ»: «Άμεσα θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες οι δήμοι»
– Δυστυχώς, διαφαίνονται κίνδυνοι από τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στον Νομό Δράμας

Τον κίνδυνο που διαφαίνεται από τη μικρή ακόμα εμβολιαστική κάλυψη του Νομού Δράμας, ιδιαίτερα με την έλευση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, επισημαίνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κα Όλγα Βασιλείου, προσθέτοντας επίσης ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης για την ανάγκη εμβολιασμού και ότι είναι ανάγκη να ενεργοποιηθεί άμεσα η τοπική αυτοδιοίκηση στον τομέα αυτό.
«Τα κρούσματα αυξάνονται σε πανελλαδικό επίπεδο και εμφανίζονται τετραψήφια νούμερα. Την ίδια ώρα, και ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, η εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή μας είναι μικρή, βρίσκεται περίπου στο 33% του πληθυσμού. Όμως, θα πρέπει να δούμε επίσης ότι δεν υπάρχει κάλυψη, ιδιαίτερα σε κάποιες ηλικιακές ομάδες μεταξύ 50 και 60 ετών. Αυτή τη στιγμή νοσούν νέοι ηλικίας 19 έως 25 ετών, οι οποίοι επιστρέφοντας στο σπίτι δημιουργούν μεγάλο κίνδυνο διασποράς στις ηλικιακές ομάδες 50-60 ετών, κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται σταδιακά τόσο από τις νοσηλείες όσο και από τους διασωληνωμένους» επισημαίνει η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου της Δράμας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας έχει επισημάνει ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως και οι υγειονομικοί, αναφέρει η κα Βασιλείου, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα. Προσθέτει, επίσης, ότι παρότι στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν, δυστυχώς, στη Δράμα, ένα μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο τομέα δεν έχει εμβολιαστεί και επισημαίνει: «Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει 100% εμβολιαστική κάλυψη στα ιατρεία αλλά και μέσα στο Νοσοκομείο και βέβαια στις μονάδες φροντίδας. Μόνο έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δούμε πάλι σκηνές από τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2020».
Μετά την πρόσφατη επιστολή του για την άμεση ανάγκη υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας θα επανέλθει σύντομα, καθώς θεωρεί ότι και το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας θα αναδείξει τις ελλείψεις που υπάρχουν στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. «Θα φανεί η γύμνια μας, γι’ αυτό το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να λυθεί άμεσα. Θεωρούμε ότι το να έρχονται ιατροί από άλλα νοσοκομεία για να καλύψουν προσωρινά θέσεις στην Παθολογική δεν είναι λύση» επισημαίνει η κα Βασιλείου.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενημέρωσης για την ανάγκη αύξησης του αριθμού των εμβολιασμών, η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας επισημαίνει ότι υπάρχει ένα θέμα τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πανελλαδικά. «Το να υπάρχει συνεχής ενημέρωση με πληροφορίες που συχνά η μία αναιρεί την άλλη δεν βοηθά. Νομίζω ότι θα πρέπει και εμείς ως ιατρική κοινότητα να προσέχουμε τι λέμε, πού το λέμε και σε ποιους αναφερόμαστε. Υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης και από τους τοπικούς φορείς, για αυτό τον λόγο και η κυβέρνηση λέει ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τους τοπικούς φορείς. Οι κατά τόπους δήμοι, η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του κόσμου. Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα ανθρώπων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Υπάρχουν αυτοί που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας και φοβούνται για επιπλοκές. Υπάρχουν, επίσης, αυτοί που θεωρούν ότι τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί και θέλουν να περιμένουν. Υπάρχει, όμως, και μία τρίτη μερίδα πολιτών οι οποίοι είναι αρνητές εκ πεποιθήσεως και οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, όποιο επιχείρημα και αν τους πεις. Οι δύο πρώτες κατηγορίες θα πρέπει να ενημερωθούν περισσότερο. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Δράμας έχουμε ζητήσει πολλές φορές να συμμετέχουμε στο ζήτημα της ενημέρωσης. Περιμένω από τον Δήμο και την Περιφέρεια να πάρουν πρωτοβουλία και να καλέσουν τον Ιατρικό Σύλλογο για να ξεκινήσει μία προσπάθεια ενημέρωσης. Δεν είναι αργά. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα πριν να ανοίξουν τα σχολεία και πριν να φθάσουμε στον χειμώνα. Ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί για τα εμβόλια, τη χρησιμότητά τους, ποιες παρενέργειες μπορεί να έχουν και πώς αντιμετωπίζονται όλα αυτά. Με τους αρνητές εκ πεποιθήσεως δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι, αλλά με τους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί για διάφορους λόγους θα πρέπει να γίνει συζήτηση. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα. Όλα τα προγνωστικά μιλούν για έξαρση των κρουσμάτων εντός του Αυγούστου και είμαστε ήδη στα μέσα Ιουλίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!