Αναγκαίες οι προσλήψεις οδηγών ασθενοφόρων

0
2123

– Καταγγελία πολίτη στα «Χ» για την 10ωρη αναμονή ασθενοφόρου στο Κ. Νευροκόπι
– Την υποστελέχωση του Κ.Υ. Νευροκοπίου έχει επισημάνει ο Δήμαρχος Νευροκοπίου, κ. Κυριακίδης

Πρόβλημα έλλειψης διαθέσιμων οδηγών ασθενοφόρων για τις περιπτώσεις αναγκαίας διακομιδής ασθενών από το Νευροκόπι προς το Νοσοκομείο της Δράμας και όχι μόνο, προκύπτει τόσο από παλιότερες αναφορές πολιτών όσο και από πρόσφατες καταγγελίες.
Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια το λεκανοπέδιο και αμβλύνεται ή επιδεινώνεται κατά διαστήματα, αλλά σταθερά έχει ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι διακομιδές να γίνονται με ιδιωτικά ΙΧ συγγενών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών.
Με πρόσφατη επιστολή στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» έγινε γνωστό από κάτοικο του λεκανοπεδίου, ότι ένα ακόμη περιστατικό αυτής της μορφής συνέβη την Παρασκευή 24.09.2021 όταν με τηλεφωνική κλήση στις 19:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ζήτησε την μεταφορά ασθενούς στο Νοσοκομείο της Δράμας και έλαβε την απάντηση ότι το ασθενοφόρο μπορεί να διατεθεί μετά τις 6:00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Η μεταφορά της ασθενούς έγινε τελικά με ιδιωτικό όχημα του καταγγέλλοντα, όπως αναφέρει ο ίδιος, καθώς δεν ήταν δυνατόν να περιμένει η ασθενής τόσες ώρες για να διακομισθεί αναμένοντας την έλευση ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ από τη Δράμα διότι θα μεσολαβούσε πολύ μεγάλο και κρίσιμο για την υγεία της χρονικό διάστημα. Μάλιστα στην επιστολή του αναφέρει ότι πριν 3-4 χρόνια στο κέντρο Υγείας Νευροκοπίου υπήρχαν 3 ή 4 οδηγοί και κάλυπταν τις ανάγκες των κατοίκων του λεκανοπεδίου για πολύ μέρος της ημέρας. Η εν λόγω καταγγελία στάλθηκε και προς το Υπουργείο Υγείας, τον Δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου και το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας όπως και στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου και το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας.

Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου που καλύπτει ανάγκες πληθυσμού περίπου 3000 κατοίκων με απομακρυσμένες περιοχές και 16 περίπου οικισμούς
Απαντώντας σε ερώτημα που έθεσαν τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για το συγκεκριμένο πρόβλημα στον Βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο, εκείνος δήλωσε ότι το ζήτημα σχετίζεται και με την πολιτική που εφαρμόζεται στο ΕΣΥ και σημείωσε: «Μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις στο ΕΣΥ και να στελεχωθεί το Κ.Υ Νευροκοπίου που καλύπτει ανάγκες πληθυσμού περίπου 3.000 κατοίκων με απομακρυσμένες περιοχές και 16 περίπου οικισμούς ή δεν μπορούμε; Αυτό είναι το ζήτημα». Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε ότι ενώ υπάρχει ασθενοφόρο δεν υπάρχει προσωπικό να υπηρετήσει. «Χρειάζονται τρεις οδηγοί στο εικοσιτετράωρο και βεβαίως πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι χρειάζεται κάποια ενισχυτική βοήθεια για τα ρεπό και τις άδειες. Αν δεν πάρει απόφαση η κυβέρνηση, να πληρώσει, να προκηρύξει θέσεις και να κάνει θελκτική την υπηρεσία, στα απομακρυσμένα σημεία της χώρας, όπως και το Νευροκόπι, λύση οριστική δεν πρόκειται να βρεθεί. Ήδη ο ένας οδηγός ασθενοφόρου που υπάρχει στο Νευροκόπι, καλείται από το σπίτι του όταν είναι εκτός υπηρεσίας και πολλές φορές ανταποκρίνεται. Η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου είναι εξαιρετικά δύσκολη».
Ο κ. Ξανθόπουλος πάντως συνέδεσε το πρόβλημα που υφίσταται στο Νευροκόπι και αφορά τις διακομιδές ασθενών και με το οδικό δίκτυο προς το λεκανοπέδιο. Όπως είπε «Υπάρχει υπερβολικός κυκλοφοριακός φόρτος στον δρόμο από την Προσοτσάνη μέχρι και το Νευροκόπι. Ο δρόμος έγινε όταν οι ανάγκες ήταν εντελώς διαφορετικές. Σήμερα συνωθούνται αυτοκίνητα ΙΧ, τουριστών από τη Βουλγαρία που πηγαινοέρχονται ειδικά τους θερινούς μήνες. Υπάρχουν βαρέα οχήματα τα οποία εξυπηρετούν τα λατομεία των μαρμάρων αλλά και η συνήθης κίνηση των πολιτών που πηγαινοέρχονται. Η κατάσταση ουσιαστικά είναι αφόρητη».
Ο κ. Ξανθόπουλος πρόσθεσε απαντώντας στα “Χ” ότι έχει συνομιλήσει και με τον Δήμαρχο Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη, προτείνοντας «Να ξεκινήσει ένα έργο άμεσης διαπλάτυνσης και βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας στο οδικό τμήμα από την Προσοτσάνη μέχρι και το Νευροκόπι».

Δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης: «Ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου δεν ζητά απλά λύση, αλλά αντιθέτως προτείνει την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να μπορεί ο Δήμος να αναλάβει έμπρακτα μέρος των δαπανών και των εξόδων για τη 24ώρη λειτουργία του ασθενοφόρου»
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με τις διακομιδές αλλά και το ζήτημα της γενικότερης υποστελέχωσης του Κ.Υ. Νευροκοπίου είχε επισημάνει με επιστολή του τον Ιούνιο ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης απευθυνόμενος στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια και στον διοικητή της κ. Τσαλικάκη αλλά και προς τον Υπουργό Υγείας.
Στην επιστολή του ο δήμαρχος ανέφερε:
«Σας αποστέλλω αυτή την επιστολή ως Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου για να θέσω υπόψη σας ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες τα τελευταία 10 χρόνια, και αφορά την λειτουργία του Κέντρου Υγείας της περιοχής μας. Να σημειώσω αξιότιμοι κύριοι ότι η περιοχή μας απέχει 42 χλμ. από την πόλη της Δράμας και οι κοινότητες απέχουν από την έδρα του Δήμου (Κάτω Νευροκόπι) ως και 40 χλμ. Επίσης ο Δήμος μας, αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου από και προς τη χώρα από το 2006 με την λειτουργία του Τελωνείου Εξοχής.
Χρόνια τώρα λόγω της υποστελέχωσης του Κ.Υ. δεν υπάρχει 24ώρη κάλυψη της ανάγκης για μετακίνηση ασθενών από και προς το Κ.Υ. Το πρόβλημα επιδεινώνεται με τη συνταξιοδότηση των οδηγών ασθενοφόρων και τη μη αναπλήρωσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά και αφορμή για την αγανάκτηση των κατοίκων αποτελεί πρόσφατο περιστατικό (τροχαίο ατύχημα) σε απόσταση ενός μόνο χιλιομέτρου από το Κ.Υ. όπου επί 45’ θύμα τροχαίου βρισκόταν ακίνητο περιμένοντας!
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ, είναι κοινό μυστικό ότι το Κ.Υ. χρειάζεται νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για να λειτουργήσει και να καλύψει την περιοχή σε 24ωρη βάση, καθώς και ότι πολλές φορές δημότες μας κατευθύνονται για εξυπηρέτηση στο Κ.Υ. γειτονικού Δήμου.
Όπως καταλαβαίνετε η υπάρχουσα κατάσταση θέτει ζητήματα αναφορικά με την ισότητα των πολιτών στην υγεία αλλά και κλονίζει το αίσθημα των ακριτών που παλεύουν να κρατήσουν την περιοχή μας ζωντανή και ακμαία ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνουν ότι Κέντρα Υγείας σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Δράμας και μπορούν να εξυπηρετηθούν και από το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας έχουν πληρότητα σε προσωπικό.
Η επιστολή μου αυτή σε καμιά περίπτωση δεν εμπεριέχει διάθεση κακοπροαίρετης κριτικής προς τη διοίκηση και το έργο σας. σκοπός μας είναι αποκλειστικά και μόνο η ευαισθητοποίησή σας και η έναρξη ενός διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος αυτού.
Ως Δήμος θεωρούμε ότι αν και το ζήτημα της υγείας είναι αρμοδιότητά σας ο τελικός αποδέκτης της όποιας δυσλειτουργίας είναι ο δημότης που είναι και ο εντολέας μας. Ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου δεν ζητά απλά λύση αλλά αντιθέτως προτείνει την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να μπορεί ο Δήμος να αναλάβει έμπρακτα μέρος των δαπανών και των εξόδων.
Στο πλαίσιο αυτό σας παρακαλώ θερμά να λάβετε τις όποιες πρωτοβουλίες κρίνετε εσείς απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος, εμείς θα είμαστε δίπλα σας αρωγοί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ