Αναγκαίο στη Δράμα το Παράρτημα Επιθεώρησης Μεταλλείων

Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο για τα εργατικά ατυχήματα στο χώρο του μαρμάρου

0
2218

Κοινή είναι η αγωνία που εκφράστηκε για τον περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων στον χώρο του κλάδου των μαρμάρου στην Δράμα κατά την σύσκεψη των φορέων που συμμετείχαν σε σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Δράμας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή εμπλεκομένων φορέων αλλά και των τριών βουλευτών της ΠΕ Δράμας.

Στην διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε η ανάγκη να στελεχωθεί περεταίρω το τμήμα επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων Δράμας, επίσης να δημιουργηθεί Παράρτημα Επιθεώρησης Μεταλλείων προκειμένου να ελέγχονται οι λατομικοί χώροι ενώ μεταξύ άλλων διατυπώθηκε η άποψη ότι θα πρέπει γίνει προσπάθεια ευαισθητοποίησης των εργοδοτών προκειμένου να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, να εφαρμοστεί η πενθήμερη εργασία, τα ρεπό και να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία
Στη σύσκεψη με θέμα τα εργατικά ατυχήματα-δυστυχήματα στην ΠΕ Δράμας παραβρέθηκαν και συζήτησαν για το θέμα οι τρεις βουλευτές της Δράμας κ.κ. Κ. Μπλούχος, Θ. Ξανθόπουλος και Χ. Κεφαλίδου, οι επιθεωρητές εργασίας του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχεσεων κα Χ. Καραγιώργη και του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφαλείας & Υγείας στην Εργασία κ. Ν. Αρναούτης και κ. Χ. Χατζηγεωργίου, μέλη του Δ.Σ. του ΕΥΚ Δράμας, καθώς και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης κ. Αν. Νικολαΐδης.
Όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Δράμας «Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε από όλους η αγωνία για το θέμα καθώς και επιβεβαιώθηκε η πρόθεση τους να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν τα εργατικά ατυχήματα-δυστυχήματα στον κλάδο του μαρμάρου.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, συν. Γ. Σαβρίδης, στην εισήγησή του τόνισε ότι η εντατικοποίηση της εργασίας στο χώρο του μαρμάρου λόγω της ανόδου του κλάδου (κατάργηση πενθημέρου με εργασία τα Σάββατα και σε πολλές περιπτώσεις και τις Κυριακές, καθημερινή υπερωριακή εργασία κ.ά.) είναι ίσως η σημαντικότερη αιτία των ατυχημάτων τα οποία δυστυχώς έχουν γίνει σχεδόν καθημερινότητα, ενώ τα δυστυχήματα επίσης έχουν γίνει αρκετά συχνή κατάσταση.
Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις από πλευράς των βουλευτών αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων και όλοι συμφώνησαν να πράξουν από κοινού τα ακόλουθα:
†Να απαιτήσουν να προχωρήσουν οι προσλήψεις των 2 θέσεων επιθεωρητών στο τμήμα επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων Δράμας που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν υλοποίησε, αφού ως γνωστόν η υποστελέχωσή του δημιουργεί κωλύματα στη διενέργεια ελέγχων.
†Να πραγματοποιηθούν έλεγχοι συμβουλευτικού χαρακτήρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραλείψεις και παρατυπίες και να δοθεί χρόνος στους εργοδότες να τα διορθώσουν χωρίς να επιβληθούν όμως πρόστιμα.
†Να ασκηθεί πίεση ώστε να δημιουργηθεί Παράρτημα Επιθεώρησης Μεταλλείων προκειμένου να ελέγχονται οι λατομικοί χώροι τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει το τμήμα επιθεώρησης ασφάλειας και υγείας στην εργασία.
†Να δοθούν τα απαραίτητα μέσα στις υπηρεσίες ώστε να μπορούν να γίνονται απρόσκοπτα οι έλεγχοι.
†Να γίνει παρέμβαση στο υπουργείο Παιδείας για θεσμοθέτηση μιας διδακτικής ώρας με θέμα την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ – Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ – ΙΕΚ.
†Να προγραμματιστεί συνάντηση – σύσκεψη με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για ευαισθητοποίηση των εργοδοτών προκειμένου να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, να εφαρμοστεί η πενθήμερη εργασία, τα ρεπό και γενικότερα η εργατική νομοθεσία αλλά και να ενστερνιστεί η πλευρά των εργοδοτών την αναγκαιότητα της συνεχούς κατάρτισης των εργαζομένων.
Τέλος, όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν σε μια εκ νέου σύσκεψη, στην οποία θα διατυπώσουν τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω αποφάσεων τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ