Ανάγκη να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών

0
4982
εμβολιασμοί στη Δράμα

– 7.538 Δραμινοί έχουν κάνει μέχρι στιγμής την πρώτη δόση και 3.882 είναι πλήρως εμβολιασμένοι

-Τον Απρίλιο αναμένεται να λειτουργήσει το εμβολιαστικό κέντρο στο Κ.Υ. Νευροκοπίου

 

Σε χαμηλούς ρυθμούς κινούνται σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι εμβολιασμοί στον Νομό Δράμας όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας μέχρι και το Σάββατο 20 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν 11.420 εμβολιασμοί. Από αυτούς οι 3.882 πολίτες πραγματοποίησαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ οι υπόλοιποι 7.538 πολίτες έχουν κάνει μόνο την πρώτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν 231 εμβολιασμοί.  

Παρότι οι εμβολιασμοί στα τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα του Νομού είναι συνεχείς και με άψογη παροχή υπηρεσιών από το υγειονομικό προσωπικό η ανάγκη αύξησης του ρυθμού τους είναι κάτι περισσότερο από άμεση. Έναν επιπλέον λόγο αποτελεί και η έξαρση που εμφανίζει η πανδημία το τελευταίο διάστημα, η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον Νομό Δράμας. Από τα μηδενικά ή ελάχιστα κρούσματα, πέρασε ακόμη και σε διψήφια ημερήσια νούμερα τις προηγούμενες ημέρες, όπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, με χαρακτηριστικότερη την ανακοίνωση του Σαββάτου σύμφωνα με την οποία ο Νομός Δράμας κατέγραψε 13 κρούσματα. Αυτό είναι κάτι που ουσιαστικά αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για το επόμενο διάστημα.

 

Την ίδια ώρα που οι ανάγκες για αύξηση του ημερήσιου αριθμού εμβολιασμών είναι καταφανείς, δεν έχει προχωρήσει ακόμα ούτε η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στον Δήμο Νευροκοπίου που αναμενόταν στις 16 Μαρτίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση του ηλικιωμένου κυρίως πληθυσμού της περιοχής. Στο θέμα αυτό εξάλλου αναφέρθηκε με ερώτησή του στη Βουλή και ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος εξηγώντας ότι το Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου αποτελείται από 17 δημοτικά διαμερίσματα στα οποία κατοικούν χιλιάδες πολίτες μεγάλης ηλικίας και είναι σχετικά δύσκολη η μετάβασή τους στο αστικό κέντρο της Δράμας και τα ήδη λειτουργούντα εμβολιαστικά κέντρα στην περιοχή.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που προκύπτουν από το ρεπορτάζ των «Χ», η έναρξη λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου αναμένεται να γίνει από τα τέλη Μαρτίου έως και τις 7 Απριλίου, χωρίς και πάλι να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση. Αυτή τη στιγμή τα ραντεβού για εμβολιασμό στο συγκεκριμένο κέντρο είναι ανοικτά για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως αυτές προσδιορίστηκαν από την προτεραιοποίηση της πολιτείας. Θυμίζουμε ότι σήμερα εμβολιάζονται πολίτες από 60 έως 64 ετών, πολίτες άνω των 75 ετών, πολίτες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας. 

 

Ποια είναι η εικόνα από τα rapid test στη Δράμα τις τελευταίες ημέρες

Τα τελευταία rapid test που έγιναν από τα στελέχη του ΕΟΔΥ στη Δράμα, την Παρασκευή, σε τρεις περιοχές του Νομού Δράμας εμφανίζουν μηδενικά κρούσματα, ωστόσο επρόκειτο για εξαιρετικά μικρό αριθμό δειγμάτων. Πιο συγκεκριμένα έγιναν 27 τεστ στην κοινότητα Βώλακα, 18 στην κοινότητα Κυργίων και 21 στην κοινότητα Νικοτσάρα. H ίδια εικόνα προέκυψε και από τις δειγματοληψίες που προηγήθηκαν σε κοινότητες όπως, ο Άγιος Αθανάσιος, η Μικρόπολη και η Καλή Βρύση τις προηγούμενες ημέρες. Όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις η προσέλευση στα rapid test δεν ήταν μεγάλη, πράγμα που θέτει εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο ήταν αντιπροσωπευτικά αυτών των περιοχών τα αποτελέσματα των ελέγχων. 

 

Σημαντικό παράγοντα στις ενδείξεις που προκύπτουν από τα rapid test βέβαια θα αποτελέσουν και τα δωρεάν self test που θα χορηγούνται δωρεάν σε όλους μέσω των φαρμακείων, μια φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου.

 

Η ανάγκη για αύξηση του αριθμού των εμβολίων που γίνονται σε καθημερινή βάση στον Νομό Δράμας είναι πλέον προφανής. Η προσθήκη και νέων εμβολιαστικών κέντρων στη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού για την μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας είναι αναγκαία καθώς η υγειονομική κρίση συνεχίζεται και ο ιός μεταλλάσσεται. Όσο βέβαια τα παραπάνω καθυστερούν, όχι μόνο θα αυξάνεται ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία αλλά θα καθυστερεί και η επανέναρξη της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!