Συγκροτήθηκε σε σώμα την Τετάρτη το ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ
Ανοίγει ο δρόμος για την επιτάχυνση της αξιολόγησης των αιτήσεων της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που αφορά τους δικαιούχους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις από την Περιφέρεια ΑΜΘ μετά τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ (Διαχειριστική Έργων Στήριξης ΜΜΕ Οικονομική – Συμβουλευτική) το βράδυ της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου.
Όπως εκτιμάται, πλέον το ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ, που εμπλέκεται στην αξιολόγηση των αιτήσεων για τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, θα μπορέσει να προχωρήσει στις απαιτούμενες κινήσεις, ενδεχομένως και στην πρόσληψη του προσωπικού που απαιτείται για την επιτάχυνση της διαδικασίας που έχει ήδη καθυστερήσει. Το σύνολο των επαγγελματιών – επιχειρήσεων που θα ωφεληθούν εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 20.000.
Σχετικά με τις ευθύνες των καθυστερήσεων που υπήρξαν μέχρι σήμερα και σχετίζονται με τη ΔΕΣΜΟΣ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (δηλαδή της Περιφερειακής Σύνθεσης και της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης).
Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, η αντιπαράθεση πήρε περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα, με τους τόνους να ανεβαίνουν μεταξύ του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαθεοδώρου και του επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Τοψίδη, μέσω ανακοινώσεων στα Μέσα Ενημέρωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΣΜΟΣ που εμπλέκεται στη διαδικασία της αξιολόγησης των αιτήσεων αποτελείται από 8 μέλη, ορισμένα από τη διοίκηση της ΠΑΜΘ, και 7 μέλη από την πλευρά των επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εναντίον της απόφασης ορισμού των 8 μελών του ΔΣ που όρισε ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος προσέφυγαν οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης που προαναφέρθηκαν, δηλαδή οι κύριοι Τοψίδης και Κατσιμίγας. Η προσφυγή έγινε στην επιτροπή του άρθρου 7. Ωστόσο, η επιτροπή του άρθρου 7 αποφάνθηκε ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι νόμιμη. Ακολούθως, από την αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε προσφυγή και στο Διοικητικό Εφετείο, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση της επιτροπής του άρθρου 7 και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Από το Διοικητικό Εφετείο βγήκε προσωρινή διαταγή με την οποία απορρίφθηκε ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαθεοδώρου. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση της επιτροπής του άρθρου 7 και άρα είναι νόμιμη η απόφαση του Περιφερικού Συμβουλίου. Σε αυτή, βέβαια, τη θέση έχει εντελώς διαφορετική άποψη η παράταξη Περιφερειακή Σύνθεση με επικεφαλής τον κ. Τοψίδη, η οποία σε ανακοίνωσή της επεσήμανε: «Ψεύδεται και το γνωρίζει, καθότι νομικός και ο ίδιος ο Πρόεδρος, όταν κάνει λόγο για ύπαρξη «δύο δικαστικών αποφάσεων» που έχουν κρίνει ότι η 160/2020 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι απολύτως νόμιμη – μέχρι και τη στιγμή που αυτές οι γραμμές συντάσσονται δεν υφίσταται ουδεμία δικαιοδοτική κρίση που να αποφαίνεται επί της ουσιαστικής νομιμότητας της εν λόγω απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ούτε η Επιτροπή του άρθ. 7 είναι βέβαια Δικαστήριο, ούτε η προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής έχει εκφέρει κρίση επί της νομιμότητας της εν λόγω απόφασης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από την αντιπαράθεση που προηγήθηκε και τις ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των αιτήσεων, φαίνεται ότι με τη συγκρότηση του ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ το βράδυ της Τετάρτης ανοίγει πλέον ο δρόμος για την επιτάχυνση της διαδικασίας που αφορά τη χορήγηση της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης στους επαγγελματίες που τη δικαιούνται.