Αναβιώνει το Ταφικό Έθιμο στη Νέα Κρώμνη την Κυριακή

0
1368

Ένα πανάρχαιο έθιμο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποντιακή παράδοση


 

Την ερχόμενη Κυριακή στις 11 το πρωί οι Ακρίτες Νέας Κρώμνης και ο Σύλλογος για την αποκατάσταση και διατήρηση των μνημείων της Νέας Κρώμνης θα αναβιώσουν το πανάρχαιο Ταφικό Έθιμο, που συμβαδίζει με την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και πραγματοποιείται στη Νέα Κρώμνη εδώ και 30 χρόνια.
Οι Πόντιοι, κατά παράδοση διατηρούν τις μνήμες των αγαπημένων τους προσώπων, συγγενών και φίλων, ακόμη και μετά την αποδημία τους. Το ταφικό έθιμο που αναβιώνει στα κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης, έχει να κάνει με αυτή ακριβώς τη σχέση με τους τεθνεώτες. Είναι ένας τρόπος να δείξουν ότι θυμούνται τους νεκρούς τους και ότι συνεχίζουν να τους θεωρούν μέρος της οικογένειας ή του περιβάλλοντός τους ακόμη και μετά θάνατον.
Την Κυριακή του Θωμά, κάθε χρόνο, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και τη δέηση που γίνεται μέσα στα κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης, στον χώρο δίπλα από το εκκλησάκι, με την παρουσία κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο γίνεται περιφορά στα μνήματα. Στην πομπή την οποία συνοδεύουν οι ήχοι ποντιακής λύρας, συμμετέχουν άνθρωποι των δυο συλλόγων και άλλοι κάτοικοι της περιοχής. Η περιήγηση στα μνήματα αρχίζει από το πιο πρόσφατο και προχωρά σε όλα τα μνήματα που υπάρχουν στο κοιμητήριο. Την πομπή περιμένουν σε κάθε μνήμα, οι συγγενείς των κεκοιμημένων που έχουν ετοιμάσει από πριν Πασχαλινά εδέσματα τα οποία καταναλώνουν επάνω στα μνήματα των συγγενών τους, τσουγκρίζοντας μάλιστα και τα παραδοσιακά Πασχαλινά αυγά. Με τον τρόπο αυτό τιμούν τους νεκρούς τους και αποδεικνύουν ότι δεν τους λησμόνησαν, ούτε κατά την αναστάσιμη περίοδο.
Είναι αλήθεια ότι για ορισμένους που δεν γνωρίζουν την Ποντιακή παράδοση ενδεχομένως το Ταφικό Έθιμο να ακούγεται μακάβριο αλλά για τους Ποντίους πρόκειται για ένα χαρμόσυνο γεγονός αφού συμβολίζει την ανάσταση. Κατά την παράδοση, οι ψυχές ανεβαίνουν από τον Άδη την ημέρα της Ανάστασης και να παραμένουν έως και την Πεντηκοστή. Το Ταφικό Έθιμο αποπνέει μια νοσταλγία για όσους έχουν φύγει αλλά παραμένουν στη μνήμη των συγγενών και των φίλων τους. Παράλληλα συμβολίζει και την συνέχεια της ζωής μετά θάνατον.
Το Ταφικό Έθιμο αναβιώνει σε πολλά χωριά της Δράμας τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, ενώ στη Νέα Κρώμνη τελείται την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα, δηλαδή την Κυριακή του Θωμά. Πρόκειται για ένα έθιμο που άρχισε να ατονεί μετά τον διωγμό των Ποντίων προσφύγων από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά επανήλθε και συνεχίζει να αναβιώνει κάθε χρόνο. Σήμερα διαδραματίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από τη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι την Κεντρική Μακεδονία και την Αττική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ