Ανέστης Iατρού: “Το παιχνίδι με τα πόδια είναι το μέλλον για ένα τερματοφύλακα υψηλού επιπέδου και ανεβάζει επίπεδο τον αθλητή”

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

0
1168

Ο λόγος για τον πολύπειρο παλαίμαχο τερματοφύλακα, Ανέστη Ιατρού ο οποίος είναι κάτοχος πτυχίου uefa B και διακρίνεται στο χώρο του αθλητισμού τα τελευταία 7 χρόνια στην προπονητική. Πέρα από προπονητής τερματοφυλάκων στην ομάδα του Βώλακα δουλεύει παράλληλα με τον ίδιο ρόλο στα τμήματα υποδομών στην ακαδημία του ΠΑΟΚ στη Δράμα.
Επίσης εκπαιδεύει νεαρούς τερματοφύλακες πάνω στο αντικείμενο. Προσπαθεί μέσα από τη δουλειά του να βοηθά τα παιδιά να εξελιχθούν τόσο ως τερματοφύλακες όσο και ως χαρακτήρες.
Προς αυτήν την κατεύθυνση ταξίδεψε μετά την Πολωνία και στην Κύπρο για ένα μεγάλο καλοκαιρινό camp για τερματοφύλακες που θέλουν να μάθουν τα «μυστικά» της θέσης και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους από μεγάλα ονόματα του χώρου.
Ας αφήσουμε, όμως, τον ίδιο να μιλήσει για τη δουλειά του.

Για την χρονιά με τον Βώλακα
Η φετινή σεζόν κύλισε ιδανικά. Καταφέραμε μαζί με τον Λευτέρη τον Ροδίτη να έχουμε άψογη συνεργασία και όταν αυτό πάει καλά αποκτάς ισχυρή αυτοπεποίθηση σε αυτό που κάνεις. Η μετάδοση των γνώσεων στους ποδοσφαιριστές ήταν σε υψηλό επίπεδο και νομίζω ότι βελτιώθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο κάνοντας σταθερά βήματα προόδου. Καταφέραμε και είχαμε μια θέση ασφαλείας που μας άφηνε περιθώρια να δουλέψουμε χωρίς άγχος και δοκιμάζοντας καινούργιες τεχνικές. Η απώλεια του κυπέλλου ήταν ένα αρνητικό κυρίως για τον σύλλογο αλλά αυτά έχει το ποδόσφαιρο και από τις ήττες βγάζεις χρήσιμα συμπεράσματα.

Πώς ήταν το επίπεδο των τερματοφυλάκων στην κατηγορία;
Αξιόλογο θα το χαρακτήριζα. Τόσο οι έμπειροι γκολκίπερς όσο και οι νεότεροι στέκονταν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Βέβαια, οι έμπειροι είχαν ένα προβάδισμα με την έννοια ότι οι μικρότεροι σε ηλικία δεν είχαν παραστάσεις και εμπειρίες. Θέλουν δουλειά για να μπορέσουν να ανέβουν αγωνιστικά σκαλοπάτια. Τις νίκες τις δίνει η επίθεση, αλλά τα πρωταθλήματα η άμυνα. Βασικό στέλεχος της αμυντικής γραμμής είναι ο τερματοφύλακας. Επομένως, δεν μπορώ παρά να είμαι χαρούμενος για το επίτευγμά μας και συνάμα περήφανος για τα παιδιά που κάναμε προπόνηση όλη τη χρονιά και οι κόποι μας ανταμείβονται.

Για τα τμήματα του ΠΑΟΚ:
To πρωτάθλημα ήταν δυο ταχυτήτων και όχι τόσο ανταγωνιστικό. Οι τερματοφύλακές μας έχουν πολύ ταλέντο και μπορούν να πετύχουν πολλά. Με δουλειά και κάτω το κεφάλι. Σε αυτό το πρωτάθλημα, συνάντησα κάποιους πολύ καλούς τερματοφύλακες. Ωστόσο, παρατήρησα πως αν εξαιρέσουμε κάποιες λίγες ομάδες, οι υπόλοιπες υστερούσαν σε θέματα κατάρτισης των τερματοφυλάκων. Είδα παιδιά με δυνατότητες, αλλά αδούλευτα κυρίως στα πόδια που πιστεύω είναι το α και το ω.

Για την εκπαίδευση που κάνει:
Ασχολούμαι με την εκπαίδευση τερματοφυλάκων εδώ και 7 χρόνια. Συνεργάζομαι με αρκετά παιδιά από πολλές κατηγορίες, που φτάνουν μέχρι και την τρίτη εθνική. Προσπαθώ να είμαι κοντά τους. Στόχος μου είναι η εκπαίδευσή τους τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, μέσα από τη συζήτηση, ακούω τα προβλήματά τους και τους βοηθώ. Θα συζητήσουμε από το γιατί δεν έπαιξαν σε ένα παιχνίδι μέχρι και άλλα καθημερινά θέματα που τυχαίνει να έχουν. Είμαστε μία ομάδα και είμαι χαρούμενος που δουλεύω μαζί τους. Η πρόοδος που έχουν δείξει είναι εμφανής και αυτό μόνο ικανοποίηση μπορεί να μου προκαλεί.

Για το camp στην Κύπρο
Ήταν κάτι πολύ καλό και με μεγάλη εξειδίκευση πάνω στην θέση του τερματοφύλακα. Δοκιμάστηκαν νέες τάσεις στην προπονητική όπως και ένα ηλεκτρονικό σύστημα (VR) εικονικής πραγματικότητας που σε κάνει να μπαίνεις στο γήπεδο να δοκιμάζεσαι και να τεστάρεσαι μέσα από πιο ήρεμες καταστάσεις και χωρίς να έχεις το αίσθημα σωματικής επιβάρυνσης. Με καθαρότερο μυαλό καταγράφεις και αξιολογείς διάφορες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τη τακτική του τερματοφύλακα σε σύνδεση κυρίως με την αμυντική γραμμή. Ήταν κάτι πρωτότυπο και πρωτόγνωρο. η εμπειρία και οι γνώσεις που παίρνεις είναι σημαντικές.
“Θα ήθελα στο τέλος να ευχαριστήσω τα Χρονικά Δράμας για την προβολή και την σημαντική τους προσφορά στον χώρο του τοπικού αθλητισμού’’.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ