Ανέστης Τερζής: «Χρειαζόμαστε Δήμαρχο που γνωρίζει τα προβλήματα»

0
3013

Ανάγκη είναι για τους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς η πολυσυλλεκτικότητα όπως και οι άνθρωποι που έχουν όρεξη για δουλειά πέρα από κόμματα, σημειώνει ο επικεφαλής της παράταξης των “Ενεργών Πολιτών” Ανέστης Τερζής σε συνέντευξή που παραχώρησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ.

Ο κ. Τερζής επισημαίνει ότι η Δράμα δεν έχει να ζηλέψει τίποτε σε δυναμικό από δήμους όπως τα Τρίκαλα παρότι σήμερα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο. “Γιατί αυτοί μπορούν και εμείς όχι;” αναρωτιέται με νόημα. Επισημαίνει μάλιστα ότι η αυτοδιοίκηση έχει δυνατότητες αλλά χρειάζεται τους κατάλληλους ανθρώπους για να τις αξιοποιήσει.

Kύριε Τερζή, η πρόσφατη παραίτηση από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δράμας και η ανεξαρτητοποίησή σας, σηματοδοτεί και επίσημα το νέο κεφάλαιο στην αυτοδιοικητική σας πορεία;

Κύριε Ψωμά η παραίτησή μου από τον Πολιτιστικό Οργανισμό και ταυτόχρονη ανεξαρτητοποίησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, για εμένα ήταν δεδομένη ως μία πράξη πολιτικού πολιτισμού. Μου το επέβαλε η συνείδησή μου και αυτό έπραξα. Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι τον Πολιτιστικό Οργανισμό τον τελευταίο καιρό τον υπηρετούσα άμισθα αφενός και αφετέρου δεν είχα καμία υποχρέωση να παραιτηθώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το διάστημα παίρνονται δύσκολες αποφάσεις που αφορούν κυρίως τους καθηγητές μας, και χρονικές περιόδους άλλων διοικήσεων και ο Τερζής δεν έμαθε να φεύγει στα δύσκολα. Υποσχέθηκα στους καθηγητές ότι πρώτα θα λύσουμε τα δύσκολα θέματά τους και μετά θα φύγω. Φυσικά αυτό κάνω.
Η παραίτησή μου όμως είναι πλέον δεδομένη, καθώς και η ανεξαρτητοποίησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν πρέπει ένας υποψήφιος Δήμαρχος να παραμένει σε τέτοιες θέσεις.

Σε τι επίπεδο ετοιμότητας για τις εκλογές είναι η παράταξη των “Ενεργών Πολιτών” στην οποία είστε επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος; Θα προχωρήσετε και σε άλλες παρουσιάσεις; Πότε θα ενημερωθούν οι δημότες τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης;

Καμία παράταξη ακόμα δεν έχει δημοσιοποιήσει το πρόγραμμά της. Τις θέσεις μας ως ιδρυτική μας διακήρυξη τις παρουσιάσαμε στην εκδήλωσή μας στις 28 Ιανουαρίου 2019 στην ανοιχτή μας εκδήλωση, όπου παρουσιάσαμε και τους πρώτους υποψηφίους μας. Ας μη ξεχνάμε ότι την ανακοίνωσή μου για κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, την έκανα ακριβώς ένα μήνα πριν (29 Δεκεμβρίου 2018). Στον πρώτο μήνα λοιπόν έγινε η σύμπραξη με τον κ. Χατζηθεοδωρίδη Ηρακλή, η παρουσίαση της ιδρυτικής μας διακήρυξης και η παρουσίαση υποψηφίων. Όλες οι άλλες παρατάξεις έχουν ζωή από το 2006 μέχρι και πριν από 5 χρόνια. Μόνο η παράταξη του κ. Καλινικίδη έχει μικρότερη χρονική παρουσία από τους άλλους, αλλά και αυτή περισσότερη από εμάς. Θεωρώ ότι καλύψαμε με άλματα τον χρόνο και βρισκόμαστε σε μία αξιοζήλευτη θέση όσον αφορά της ετοιμότητά μας. Δημιουργήθηκε η ομάδα προγράμματος η οποία σύντομα ολοκληρώνει το έργο της και θα το παρουσιάσουμε.
Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι αυτή η εντυπωσιακή μας πορεία δεν είναι καθόλου τυχαία. Εγώ ως υποψήφιος δήμαρχος έχω την μεγαλύτερη αυτοδιοικητική θητεία έναντι όλων των άλλων υποψηφίων. Και πολλές εκλογές έκανα, αλλά και τον Δήμο της Δράμας τον γνωρίζω καλύτερα από όλους.

Είστε ένας άνθρωπος που γνωρίζει την Αυτοδιοίκηση πολύ καλά, κατά κοινή ομολογία. Eκτιμάτε ότι οι αλλαγές που δρομολογήθηκαν μέσω του “Κλεισθένη” θα ωφελήσουν ή θα δυσχεράνουν την λειτουργία των Δήμων;

Είναι ένα πολύ σπουδαίο ερώτημα. Όλοι πιστεύω έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει η απλή αναλογική, αλλά μόνο ως ένα εκλογικό αποτέλεσμα και όλοι δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Την επόμενη μέρα από την εκλογή του Δημάρχου κανένας δεν τη σκέφτεται.
Ο Δήμαρχος χρειάζεται ένα μαξιλάρι ασφαλείας 20 περίπου Δημοτικών Συμβούλων για να διοικήσει ένα Δημοτικό Συμβούλιο 33 Δημοτικών Συμβούλων όπως θα είναι ο Δήμος της Δράμας. Η παράταξη που θα εκλέξει Δήμαρχο θα έχει στην καλύτερη γι΄ αυτόν περίπτωση 10 Δημοτικούς Συμβούλους και θα χρειαστεί άλλους 10. Όπως δείχνουν τα πράγματα θα χρειαστεί άλλες δύο έως τρείς παρατάξεις για να διοικήσει τον Δήμο.
Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα πρέπει να διαθέτει ο Δήμαρχος θα πρέπει να είναι η ικανότητα να συνθέτει, μία βασική δηλαδή προϋπόθεση για την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Δεύτερο να είναι «πολιτικό διαμάντι», που θα εμπνέει εμπιστοσύνη για τις πράξεις του. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά θα οδηγηθούμε στην απόλυτη ακυβερνησία, με καταστροφικές συνέπειες για το Δήμο μας.

Η συνεργασία σας με τον Ηρακλή Χατζηθεωδωρίδη στο σχήμα των “Ενεργών Πολιτών” τάραξε τα λιμνάζοντα νερά δημιουργώντας ένα αυτοδιοικητικό μέτωπο, που θα τολμούσε κανείς να χαρακτηρίσει πολυσυλλεκτικό. Πιστεύετε ότι η πολυφωνία και η σύνθεση διαφορετικών προσεγγίσεων μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για τον Δήμο Δράμας;

Όλα τα ψηφοδέλτια εμπεριέχουν την πολυσυλλεκτικότητα. Άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Απλά το δικό μας ψηφοδέλτιο δεν αποκλείει κανέναν. Μόνο «Ενεργούς Πολίτες» θέλουμε. Τα προβλήματα του Δήμου μας τα βιώνουν όλοι, όπου και αν ανήκουν. Από την άλλη ο κάθε Δήμαρχος είναι Δήμαρχος όλων των Δραμινών. Οι λύσεις επίσης δεν δίνονται από κόμματα και χρώματα. Οι θεσμοί και ο λαός τις δίνει. Συνεπώς η πολυσυλλεκτικότητα πρέπει να είναι στόχος της κάθε δημοτικής παράταξης, αν θέλει να έχει αντικειμενική και ολοκληρωμένη εικόνα του Δήμου. Δεν φοβάμαι τις ιδεοληψίες κανενός. Όποιος βρεθεί στο ψηφοδέλτιό μας, έρχεται για να δουλέψει. Οι άλλες σκοπιμότητες μακριά από εμάς. Δεν τις χρειαζόμαστε.

Υπάρχει χώρος για περισσότερες κοινωνικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις από την πλευρά του Δήμου ή θα πρέπει να περιοριστούμε στις διαχειριστικές λογικές λόγω μνημονίων και ισχνών αγελάδων στην αυτοδιοίκηση;

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με διαχειριστικές λογικές. Ένα πράγμα θέλω να τονίσω. Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, ισχύει για όλους τους δήμους. Υπάρχουν όμως δήμοι διαφορετικών ταχυτήτων. Έχει καμία σχέση η Δράμα με τα Τρίκαλα; Ασφαλώς όχι και πρόκειται για δύο ισοδύναμους κατά τα άλλα δήμους. Γιατί αυτοί μπορούν και εμείς όχι; Συνεπώς η αυτοδιοίκηση έχει και τις δυνατότητες και τον τρόπο να προχωρά δημιουργικά προς όφελος των πολιτών. Απλά θέλει τους ανθρώπους της.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις των Ενεργών Πολιτών, τι να περιμένουν οι δραμινοί;

Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Δημοτικής μας Παράταξης. Οι προτάσεις μας και οι δεσμεύσεις προς τους συμπολίτες μας. Δυστυχώς ο ελάχιστος χρόνος μέχρι τις εκλογές μας τρώει αρκετό χρόνο με την συγκρότηση των ψηφοδελτίων, όπως φυσικά και όλες τις παρατάξεις. Ευτυχώς με τις ομάδες δουλειάς που έχουμε συγκροτήσει και συντονίζω κερδίζουμε πολύ χρόνο. Για όσους δεν το κατάλαβαν περάσαμε σε διψήφιο αριθμό ημερών μέχρι τις εκλογές.
Σε λίγο καιρό οι συμπολίτες μας θα μας βιώσουν έντονα ανάμεσά τους, σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας.

Tι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε ως υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” στους συμπολίτες μας;

Στους συμπολίτες μας έχω να πω τα εξής: Η απλή αναλογική επιβάλει να επιλέξουν Δημάρχους έμπειρους, που γνωρίζουν τον Δήμο και τα προβλήματά του. Να γνωρίζουν να διαχειρίζονται σωστά τους ανθρώπους. Να μπορούν να συνθέσουν απόψεις και προτάσεις και προπάντων να έχουν δώσει δείγματα γραφής στην κοινωνία.
Στην απλή αναλογική επίσης η κάθε ψήφος έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει οι συμπολίτες μας, να σκεφτούν καλά πριν φτάσουν στη κάλπη γιατί η επιλογή τους θα είναι καθοριστική, για το πως ο δήμος μας θα περάσει στη νέα εποχή και πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ