Ανησυχία για τις σχολές

0
1917

– «Προειδοποιητική» εισήγηση στην διοικούσα του ΔΙΠΑΕ για πιθανή κατάργηση των τμημάτων της Δράμας αν δεν στηριχθούν
– Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι τοπικοί παράγοντες
– Μιλούν στα «Χ» ο Βουλευτής κ. Θ. Ξανθόπουλος και ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας, κ. Αντ. Παπαδόπουλος


 

Εύλογο προβληματισμό έχει δημιουργήσει εισήγηση στη διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ που μιλά για καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μεταφορές πανεπιστημιακών τμημάτων στο πλαίσιο της πρότασης που κλήθηκε να καταθέσει, προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την «αναδιάρθρωση» τού ακαδημαϊκού χάρτη.
Στα πρακτικά της συνεδρίασης της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, που έγινε 30 Μαρτίου, υπάρχει εισήγηση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι χωρίς τη σημαντική αρωγή της πολιτείας η εκλογίκευση του ακαδημαϊκού χάρτη θα έχει ως αναγκαία συνέπεια να καταργηθούν τα τμήματα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα.

Στα πρακτικά της ίδιας συνεδρίασης της διοικούσας του ΔΙΠΑΕ υπάρχει εισήγηση για κατάργηση του Τμήματος Φυσικής με έδρα την Καβάλα. Μεταφορά από τη Σίνδο στις Σέρρες του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα τη Σίνδο. Συγχώνευση του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Σίνδο με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες, με λειτουργία και έδρα του συγχωνευθέντος Τμήματος τις Σέρρες. Συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, με έδρα τις Σέρρες με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών,με έδρα τις Σέρρες αλλά και μεταφορά του Παραρτήματος του Τμήματος Νοσηλευτικής, από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη. Τα παραπάνω έχουν ήδη δημιουργήσει αντιδράσεις στον χώρο της φοιτητική κοινότητας και όχι μόνο.
Ειδικότερα η επισήμανση ότι η εκλογίκευση του ακαδημαϊκού χάρτη θα έχει ως αναγκαία συνέπεια να καταργηθούν τα τμήματα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα, έχει δημιουργήσει αναστάτωση και στη Δράμα. Μάλιστα από το ρεπορτάζ των “Χ” προκύπτει ότι βρίσκονται ήδη σε κινητικότητα οι τοπικοί βουλευτές.

“Αν δεν στηριχθούν τα ιδρύματα που εδρεύουν στη Δράμα, η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη”
Μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος τόνισε πως: “Είχαμε προβλέψει και με αφορμή την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ότι τα πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας κινδυνεύουν με αφανισμό. Ήδη η κραυγή αγωνίας των πανεπιστημιακών αποτυπώνεται και εγγράφως. Αν δεν στηριχθούν τα ιδρύματα που εδρεύουν στη Δράμα, η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη. Αυτό βεβαίως μπορεί να ταιριάζει με τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σχέδιο των Δραμινών πολιτών. Θα αντιδράσουμε μαζικά και οργανωμένα,έτσι ώστε αυτά τα ιδρύματα, τα οποία αναβαθμίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, να μπορέσουν να παίξουν το μορφωτικό και αναπτυξιακό τους ρόλο στην περιοχή μας. Προσωπικά θα επικοινωνήσω με τους εκπροσώπους της σχολής και θα επιδιώξω συναντήσεις και με το Υπουργείο Παιδείας για να δω τι ακριβώς σκέφτονται…”.

Ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας επισημαίνει: “Για να είμαι ειλικρινής αυτό είναι το δεύτερο καμπανάκι που χτυπά”
Ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα κος Αντώνης Παπαδόπουλος, μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” και σχολιάζοντας την συγκεκριμένη εξέλιξη τονίζει ότι αυτό που λέει ουσιαστικά η εισήγηση που υπήρξε στην διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, είναι ότι θα πρέπει η πολιτεία να ενισχύσει τα περιφερειακά τμήματα (όπως και αυτά της Δράμας).
“Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τμήματα να ενισχυθούν με σημαντικό αριθμό μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) αλλά και επιπλέον χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού κ.ο.κ.” τονίζει ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας για να προσθέσει: “Αυτή τη στιγμή το τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, έχει 14 μέλη ΔΕΠ και το τμήμα Οινολογίας με 1 μέλος ΔΕΠ. Έχω την εντύπωση ότι η εισήγηση αυτή της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, φωτογραφίζει κυρίως το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και πολύ λιγότερο το τμήμα Δασολογίας. Το τμήμα Δασολογίας είναι βιώσιμο. Αυτό προκύπτει και από όσα έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας. Αλλά σαφώς σε όλο τον Ακαδημαικό χάρτη, τα περιφερειακά τμήματα θέλουν ενίσχυση από την πολιτεία”.
Ειδικότερα για το μέρος της εισήγησης της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ που αναφέρει ότι η εκλογίκευση του ακαδημαϊκού χάρτη θα έχει ως αναγκαία συνέπεια να καταργηθούν τα τμήματα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα, ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας επισημαίνει: “Για να είμαι ειλικρινής αυτό είναι το δεύτερο καμπανάκι που χτυπά. Το πρώτο καμπανάκι για εμάς (και προσπαθούμε να δουλέψουμε επάνω σε αυτό) ήταν ο μηδενικός αριθμός εισακτέων από τα ΓΕΛ πέρσι. Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε όλα τα τμήματα πανελλαδικά και ιδίως τα περιφερειακά αλλά στο γεγονός ότι το καμπανάκι αυτό ήχησε δυνατά σε όλα τα τμήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, τα δάση και τα γεωπονικά. Να αναφέρω βέβαια ότι ναι μεν ο αριθμός των εισακτέων του τμήματός μας από τα ΓΕΛ ήταν “μηδέν” αλλά αντίστοιχα και ο αριθμός των εισακτέων της Δασολογίας της Θεσσαλονίκης είχε μόνο 50 εισακτέους περίπου. Άρα το καμπανάκι είναι γενικότερο και αφορά περισσότερο το αντικείμενο αυτών των σχολών”.

Η Αρχιτεκτονική Τοπίου που καταργήθηκε
Ο κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε και στο τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου στην Δράμα, το οποίο καταργήθηκε, λέγοντας: “Με το νόμο Γαβρόγλου, όταν μας δόθηκε η δυνατότητα και γίναμε πανεπιστημιακό τμήμα, εντάξαμε το κομμάτι της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, σαν κατεύθυνση, στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Δασολογίας, γιατί είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Η πρόταση που κάναμε στη διοικούσα και η οποία έχει προωθηθεί στο Υπουργείο, είναι το τμήμα μας να αλλάξει ονομασία και να ονομαστεί τμήμα Δασολογίας, Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με το ίδιο πρόγραμμα σπουδών και με τους ίδιους καθηγητές. Για εμάς αυτή είναι πολύ σημαντική καινοτομία για δυο λόγους. Καταρχάς γιατί το τμήμα Δασολογίας της Δράμας, είναι το μοναδικό από τα τέσσερα που υπάρχουν, που έχει ενταγμένη την κατεύθυνση Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο πρόγραμμα σπουδών και θέλει να την εντάξει και στον τίτλο του. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θεωρούμε πως η Αρχιτεκτονική Τοπίου, σαν όρος γενικά είναι κάτι πιο μοντέρνο, πιο ελκυστικό προς τους εν δυνάμει φοιτητές μας”.

Οι ευθύνες των τοπικών παραγόντων που δεν αγκαλιάζουν την προσπάθεια
Βέβαια όπως είπε ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας της Δράμας, σε ό,τι αφορά γενικότερα τις προοπτικές των πανεπιστημιακών σχολών στην Δράμα: “ Ότι τμήμα και να είχαμε στη Δράμα, ακόμη και ιατρικής σχολής, θα υπήρχαν δυσκολίες. Θεωρώ ότι οι τοπικοί φορείς δεν αγκαλιάζουν την προσπάθεια. Για παράδειγμα δεν υπάρχει μια ικανοποιητική φοιτητική λέσχη. Έχουμε ζητήσει να πεζοδρομηθεί ο δρόμος από το κέντρο της Δράμας μέχρι τη σχολή. Να υπάρξει φωτισμός και πράγματα που είναι αυτονόητα. Να δημιουργηθεί μια πανεπιστημιούπολη στη Δράμα, όπως υπάρχει υποτυπωδώς στην Καβάλα και πολύ καλύτερα στις Σέρρες. Υπάρχουν και άλλα σημαντικά θέματα όπως το γεγονός ότι στη Δράμα, δεν υπάρχουν σπίτια (διαθέσιμα) για την στέγαση των φοιτητών. Να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι δεν έχει πρόσβαση κανείς μέσω της Εγνατίας, κάτι που δεν ισχύει για την Καβάλα, τις Σέρρες και την Ξάνθη. Ακόμη και οι πινακίδες που υπάρχουν στην πόλη αναφέρουν τα τμήματα ως ΤΕΙ, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά στους νέους φοιτητές. Όλα αυτά λειτουργούν σωρευτικά με αποτέλεσμα η Δράμα να μην είναι τόσο ελκυστική όσο θα έπρεπε να είναι. Είναι θέματα που θα πρέπει να δουν οι τοπικοί παράγοντες”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ