Ανήσυχοι οι κτηνοτρόφοι

0
4596

Για τις παραχωρήσεις κοινοχρήστων χώρων που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι στη Δράμα

Σοβαρό πλήγμα στους κτηνοτρόφους της Δράμας δημιουργούν οι παραχωρήσεις κοινοχρήστων που χρησιμοποιούνται σαν βοσκότοποι σε επενδύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να διαμαρτύρονται και οι εκπρόσωποι τους να έχουν αναστατωθεί ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Με το θέμα και πιο συγκεκριμένα με την διαμαρτυρία κτηνοτρόφων για παραχωρήσεις κοινοχρήστων εκτάσεων στα όρια του Δήμου Παρανεστίου ασχολήθηκε τις προηγούμενες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου. Το θέμα συζητήθηκε μετά την απόφαση του συμβουλίου της Κοινότητας Πλατανιάς που αποφάσισε να κάνει γνωστές στο Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου, τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων προκειμένου να μην παραχωρηθούν άλλες κοινόχρηστες εκτάσεις. Η Κοινότητα Πλατανιάς αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει να επανεξετασθούν οι διαδικασίες με τις ήδη παραχωρημένες εκτάσεις αλλά και να υποχρεωθεί η εταιρία να αποκαταστήσει και να διανοίξει τους δρόμους που υπήρχαν. Επίσης να υποχρεωθεί η εταιρία να προχωρήσει σε περίφραξη των αμπελώνων για να μην υπάρξουν ζημιές από το ζωϊκό κεφάλαιο.
Αντίστοιχα, το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου, αποφάσισε να μη παραχωρηθεί οποιαδήποτε έκταση στην περιοχή της Κοινότητας Πλατανιάς, από την Κτηματική Υπηρεσία ή από την Δνση Δασών ή από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Παρανεστίου για λόγους οι οποίοι αναφέρονται στην σχετική απόφαση της Κοινότητας Πλατανιάς αλλά και να επανεξεταστούν οι ήδη παραχωρούμενες εκτάσεις από τις υπηρεσίες.
“Η περίπτωση της Πλατανιάς είναι ειδική περίπτωση γιατί δόθηκαν τα βοσκοτόπια τα οποία οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούσαν για τα ζώα τους (χωρίς να έχουν άλλο χώρο να χρησιμοποιήσουν για την βοσκή). Τα βοσκοτόπια δόθηκαν ενώ δεν είχε εξασφαλιστεί γνωμοδότηση ούτε απο την τοπική κοινότητα ούτε από τον Δήμο Παρανεστίου” σημείωσε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης εξηγώντας μάλιστα ότι “το ένα τμήμα που διατέθηκε, δόθηκε ενώ έχει μέσα σταύλο με άδεια λειτουργίας, ο οποίος μάλιστα γκρεμίστηκε για να προχωρήσει κάποια ιδιωτική επένδυση. Το πρόβλημα το έχουμε κάνει γνωστό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση που προκαλεί ερωτηματικά. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν έχουν βοσκότοπο πλέον για τα ζώα τους μετά την παραχώρηση των κοινοχρήστων εκτάσεων”
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παρανεστίου δυστυχώς δεν καλύπτει τους κτηνοτρόφους, εξηγεί ο κ. Ακριτίδης ότι η απόφαση που λήφθηκε θα έπρεπε να είναι πολύ πιο λειτουργική για την επίλυση του θέματος. Υπάρχουν παραχωρήσεις εκτάσεων από το 2017 και οι ανακλήσεις αδειών των μονάδων έγιναν το 2019. Ειδικά στην περίπτωση της άδειας του σταύλου που νόμιζαν ότι δεν υπήρχε στην περιοχή της Πλατανιάς πρόκειται για σκάνδαλο. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Κάποιοι διευκόλυναν κάποιους…”.
Όπως κατήγγειλε επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης κ. Κ. Ακριτίδης στα ΧΡΟΝΙΚΑ “Κραυγαλέο είναι επίσης το φαινόμενο που υπήρξε στην Μικρόπολη της Προσοτσάνης όπου (πριν από περίπου δυο μήνες) προσπαθούσαν να παραχωρήσουν πάνω από 100 στρέμματα σε ιδιώτη οινοποιό μέσα βοσκότοπο 1000 στρεμμάτων ο οποίος εξυπηρετούσε 2500 αιγοπρόβατα και περίπου 900 βοοειδή. Το σταματήσαμε, αλλά παρόλα αυτά οι υπηρεσίες, παραχώρησαν 13 στρέμματα σε ιδιώτη για να προχωρήσει πιλοτικά σε αμπελοκαλλιέργειες… “.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!