Το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Δράμας διοργανώνει σήμερα Πέμπτη ημερίδα με θέμα: Διαχείριση Επιθετικών Ασθενών και Συνόδων. Η ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νοσοκομείου Δράμας, με ομιλήτρια την Ψυχολόγο – Ψυχαναλύτρια Αθηνά Παπαδοπούλου. Στην διάρκεια της ημερίδας θα γίνει αναφορά στην έκταση που έχουν τα περιστατικά αυτά στον χώρο της Δημόσιας Υγείας, αλλά και πως αντιμετωπίζονται. Επίσης θα γίνει αναφορά και στο νομικό σύστημα στη χώρα μας, σχετικά με τη διαχείριση των επιθετικών ασθενών ή συνοδών με παραδείγματα αλλά και στα αίτια που οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας για την έκταση που έχουν αυτά τα περιστατικά η κ. Παπαδοπούλου είπε στην χώρα μας έχουν γίνει 3 μεγάλες έρευνες στα νοσοκομεία, σχετικά με την επιθετικότητα που δέχεται το προσωπικό των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό άνω του 70%, έχει αναφέρει ότι έχει δεχθεί κάποιας μορφής επιθετική συμπεριφορά. Το 98% περίπου αυτών των συμπεριφορών αφορούν κυρίως λεκτική επιθετικότητα. Το 52% των ανθρώπων του προσωπικού έχει αναφέρει ότι αυτά τα περιστατικά είχαν ψυχολογικές συνέπειες στους ίδιους μετά. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επίσης του προσωπικού, άνω του 60%, δήλωσε ότι αισθάνεται ανασφάλεια, όταν πηγαίνει να εργαστεί στο χώρο του νοσοκομείου. «Αυτές οι συμπεριφορές οφείλονται σε ένα σύνολο παραγόντων που αφενός έχουν να κάνουν με το ίδιο το άτομο, είτε ασθενή είτε συνοδό και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται. Επίσης το ότι βρίσκεται στο χώρο του νοσοκομείου, είναι κάτι που από μόνο του προκαλεί πίεση ή ένταση. Επηρεάζει και η αναμονή αλλά και η ελλιπής πληροφόρηση. Παίζουν ρόλο βέβαια και διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες που αφορούν την προσωπικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενή ή του συνοδού» τόνισε.
Μιλώντας για τον τρόπο διαχείρισης αυτών των περιστατικών από το προσωπικό, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι τα μέτρα που μπορούν να υιοθετηθούν αφορούν το κομμάτι της πρόληψης, το κομμάτι που αφορά την στιγμή του περιστατικού και το χρόνο μετά από αυτό. «Σε ότι αφορά την πρόληψη, αυτή έχει σχέση με το να μπορούμε αρχικά να αναγνωρίζουμε πότε κλιμακώνεται ή δημιουργείται μια ένταση, σε έναν ασθενή ή ένα συνοδό. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξασκήσουν την παρατηρητικότητά τους. Να παρατηρούν εκφράσεις, ώστε να προλάβουν την κορύφωση της έντασης που θα οδηγήσει σε μια εμφάνιση επιθετικής συμπεριφοράς. Στη διάρκεια μιας τέτοιας συμπεριφοράς υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία. Το ένα είναι ότι πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία, το δεύτερο είναι η τήρηση απόστασης και το τρίτο αφορά την αναζήτηση βοήθειας. Πολλές φορές όταν βρισκόμαστε απέναντι σε ένα άτομο που εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά, προκειμένου να καταστείλουμε αυτή τη συμπεριφορά ή να αμυνθούμε, μπορεί να αυξήσουμε την ένταση της δικής μας φωνής. Αυτό όμως αντί να αποκλιμακώσει μια ένταση, την κλιμακώνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις το προσωπικό πρέπει να έχει μια χαλαρή και ήρεμη φωνή αλλά και πιο χαλαρή στάση στη γλώσσα του σώματος. Δεν θα πρέπει να πλησιάζει τον επιθετικό ασθενή ή συνοδό και θα πρέπει να αναζητά βοήθεια είτε από συναδέρφους, είτε από προσωπικό ασφάλειας του νοσοκομείου ή ακόμη και να καλέσει την αστυνομία αν η επιθετική συμπεριφορά είναι πολύ έντονη και επικίνδυνη».
Όπως είπε η κ. Παπαδοπούλου, είναι καλό να υπάρχει μια συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού και να σχεδιαστούν πρωτόκολλα παρέμβασης. Τόνισε επίσης ότι στο εξωτερικό υπάρχουν πρωτόκολλα αντιμετώπισης σε κάθε συνθήκη κάτι που στην συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοσοκομείων δυστυχώς δεν υπάρχει.
Άνω του 70% του προσωπικού έχει δεχθεί κάποιας μορφής επιθετική συμπεριφορά
-Τι λέει στα «Χ» η Ψυχολόγος-Ψυχαναλύτρια, Αθηνά Παπαδοπούλου -Ημερίδα σήμερα στο νοσοκομείο της Δράμας για τη Διαχείριση Επιθετικών Ασθενών και Συνόδων