Ανοικτό μητρώο εθελοντών δρομολογεί η Δημοτική Κοινότητα Νευροκοπίου

0
4842
Αριστερά ο Δήμαρχος Νευροκοπίου Γιάννης Κυριακίδης και δεξιά ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νευροκοπίου Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου

Μιλάει στα «Χ» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νευροκοπίου Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου

Σε πρόσκληση προς τους κατοίκους του Νευροκοπίου για τη δημιουργία ενός ανοικτού μητρώου εθελοντών προχώρησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νευροκοπίου Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, με στόχο να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και αποτελεσματικότερη οργάνωση και κατανομή καθηκόντων σε όλα τα επίπεδα προσφοράς στην περιοχή.
Μιλώντας στα «Χ» για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια στην Κοινότητα Νευροκοπίου γίνονται εθελοντικές δράσεις με σκοπό την προσφορά και την κοινωνική αλληλεγγύη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει καλύτερα οργανωμένο. Η προσπάθεια καταγραφής του ενδιαφέροντος για τη δημιουργία Μητρώου Εθελοντών ξεκίνησε από τις 5 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου 25 κάτοικοι της περιοχής, αριθμός που είναι αρκετά ικανοποιητικός για την περίοδο που διανύουμε».
Όπως είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νευροκοπίου, μέσα από τη σελίδα της Κοινότητας στα κοινωνικά δίκτυα αναδεικνύονται μερικές από τις δράσεις των εθελοντών. Στόχος μας είναι, μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης, αυτές οι δράσεις να προβληθούν περισσότερο και να δημιουργηθούν ομάδες εθελοντών με διαφορετικά αντικείμενα, ανάλογα με εκείνα που θα επιλέξει ο κάθε εθελοντής. «Άλλωστε αυτό προβλέπεται και από τον “Κλεισθένη”. Στις κοινότητες, δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχουν εθελοντές που θα στελεχώνουν την πολιτική προστασία κλπ. Η διάθεση του κόσμου στο Νευροκόπι να προσφέρει υπήρχε και αυτό φαινόταν ήδη από την ανταπόκρισή του σε κάθε πρόσκληση. Στην περίπτωση της διοργάνωσης του Frozen Peeks, για παράδειγμα, είχαν προσέλθει 100 εθελοντές και ο καθένας είχε αναλάβει τη δική του αποστολή. Το ίδιο συνέβη και με δράσεις που κάναμε για το περιβάλλον ή για τους καθαρισμούς πάρκων. Αυτό που επιδιώκουμε τώρα είναι να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία των εθελοντών ώστε να ενημερώνονται άμεσα για τις προγραμματισμένες δράσεις».
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, η καταγραφή του ενδιαφέροντος είναι προστάδιο για τη δημιουργία του μητρώου εθελοντών.
Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωσή του προς τους κατοίκους της περιοχής ο κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου επεσήμανε τα εξής: «Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η 5η Δεκεμβρίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας αυτής, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας παρατηρείται ενεργοποίηση πολιτών για προσφορά και ανταπόκριση στο κάθε κάλεσμα.
Με τη συμμετοχή μας σε διάφορες δράσεις, όπως για την κοινωνία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την πολιτική προστασία κ.ά., χωρίς να το καταλάβουμε καταφέραμε να γνωριστούμε καλύτερα, να αγαπήσουμε την προσπάθεια της προσφοράς χωρίς αντάλλαγμα, να δημιουργήσουμε εικόνες και παραστάσεις στα μικρά παιδιά, επενδύοντας έτσι στο μέλλον για μια καλύτερη κοινωνία.
Στην Κοινότητά μας αναπτύξαμε νέες δράσεις και βελτιώσαμε τις ήδη υπάρχουσες, με αποτέλεσμα τη διαφήμιση του τόπου μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εκτός από τις οργανωμένες δράσεις, πολλοί συμπολίτες μας ενεργοποιήθηκαν αυτοβούλως σε περιόδους κρίσης (όπως στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει δίπλα από τον οικισμό στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα ή όταν κινδύνεψε η Κοινότητα να πλημμυρήσει λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων).
Επίσης, συμπολίτες μας ενεργοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση των αναγκών ευαίσθητων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αποκλειστικά για σκοπούς αλληλεγγύης.
Άξια συγχαρητηρίων ήταν και η ανταπόκριση των συμπολιτών μας στην έκκληση για αίμα, όταν χρειάστηκε. Η ανάγκη για αίμα είναι μεγάλη και η δημιουργία παρακαταθήκης αίματος για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων ιδιαίτερα σημαντική. Είναι ευκαιρία τώρα να δημιουργηθεί λίστα εθελοντών αιμοδοτών οι οποίοι θα καταγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών.
Συναφώς με τα παραπάνω και σε πρώτη φάση θεωρούμε ότι ήρθε η στιγμή να δημιουργηθεί ένα «Ανοικτό Μητρώο Εθελοντών», έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και αποτελεσματικότερη οργάνωση και κατανομή καθηκόντων σε όλα τα επίπεδα προσφοράς.
Ο Εθελοντισμός καλλιεργεί το πνεύμα συνεργασίας, την αλληλοκατανόηση και την αλληλεγγύη, αξίες που προάγουν την κοινωνική συνοχή.
Δηλώστε συμμετοχή στην παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα. Όσοι δεν μπορούν να δηλωθούν ηλεκτρονικά θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση μετά την άρση του lock down».
H δήλωση συμμετοχής σε αυτή την προσπάθεια γίνεται μέσω διαδικτύου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ