Άνοιξαν οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ»

0
1184

– Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι, ποιες είναι οι αλλαγές και τι πρέπει να γνωρίζουν
– Μιλά στα «Χ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Παυλίδης

Άρχισε χθες 13 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, η περίοδος υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» που σχεδίασε η κυβέρνηση, με τη συμβολή του ΤΕΕ και τη συνδρομή τού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η υποβολή των αιτήσεων θα πρέπει να γίνει σε διάστημα 50 διαθέσιμων ημερών.
Ο κ. Απόστολος Παυλίδης, πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, που καλύπτει τη Δράμα και την Καβάλα, διευκρίνισε χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η ουσιαστική και μεγάλη διαφορά που υπάρχει με τα προηγούμενα προγράμματα είναι το περιθώριο χρόνου, που αφορά διάστημα 50 ημερών προκειμένου να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί η κάθε πρόταση. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει πλέον η βιασύνη των προηγούμενων προγραμμάτων, κατά τα οποία η ολοκλήρωση της υποβολής της πρότασης έπρεπε να γίνει σε μία ή δύο ημέρες από την έναρξη της προθεσμίας, κάτι που δημιουργούσε πολλά προβλήματα και αδικίες και είχε ως κυρίαρχο στοιχείο την ταχύτητα κατάθεσης της πρότασης.
«Αυτό το οποίο πρέπει να κάνει ο πολίτης είναι να απευθυνθεί πρώτα σε κάποιον ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος θα κάνει το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης Α’, δηλαδή της έναρξης. Εμείς ως ΤΕΕ ΑΜ έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε, ένα μητρώο μηχανικών στους Νομούς Καβάλας και Δράμας, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ». Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρόλο ενεργειακού επιθεωρητή, συμβούλου έργου, αναδόχου και να εκδώσουν και τις άδειες και τις απαραίτητες μελέτες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η παρέμβαση. Η διαδικασία ένταξης των μηχανικών στο μητρώο είναι ανοικτή και, αν κάποιος μηχανικός το επιθυμεί, μπορεί να ενταχθεί, αν ενημερώσει το ΤΕΕ ΑΜ με τα στοιχεία του» σημειώνει ο κ. Παυλίδης.
Ο πολίτης που ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο «Εξοικονομώ», μετά το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και αφού διαπιστώσει σε ποια κατηγορία βρίσκεται το ακίνητό του, με προϋπόθεση να βρίσκεται στην κατηγορία Γ’ και κάτω, συζητά με τον σύμβουλο έργου που θα επιλέξει για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν. Το σύνολο των παρεμβάσεων θα πρέπει να εξασφαλίζει την άνοδο του ακινήτου κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να ενταχθεί στη λίστα των επιλαχουσών προτάσεων.
«Αυτό το οποίο έχουμε πει στα μέλη μας και στους πολίτες είναι να συνυπογράφουν ένα συμφωνητικό για τις εργασίες τις οποίες πρόκειται να κάνουν. Έχουμε πολλές περιπτώσεις σε προηγούμενες φάσεις του «Εξοικονομώ» που εγκρινόταν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών, στην πορεία ο πολίτης ήθελε να προσθέσει και άλλες ενέργειες, όλα αυτά δεν ήταν διευκρινισμένα και στο τέλος υπήρχαν διενέξεις που κατέληγαν μέχρι και σε δικαστική διαμάχη. Άρα καλό είναι, πέρα από το τι προβλέπει το «Εξοικονομώ», να υπάρχει ένα συμφωνητικό για τα υπόλοιπα που να προβλέπει τι ακριβώς θα γίνει» σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ.
Στις αλλαγές που επέρχονται με το νέο «Εξοικονομώ» είναι η ύπαρξη κριτηρίων βαθμολογίας, επειδή δεν υπάρχει η χρονική προτεραιότητα που υπήρχε στα προηγούμενα προγράμματα. Έτσι, έχει συντελεστή βαρύτητας 50% η εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή τι ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας θα επιτευχθεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει ενεργειακά το σπίτι, τόσο πιο μεγάλη είναι η βαθμολογία που συγκεντρώνει. Επίσης, συντελεστή βαρύτητας 15% έχει το εισόδημα του αιτούντος. Ανάλογα με την εισοδηματική δυνατότητα, εξασφαλίζεται και συγκεκριμένη βαθμολόγηση και από εκεί και πέρα υπάρχει μία ακόμα σειρά κριτηρίων, τα οποία θα διαμορφώσουν την τελική θέση στην κατάταξη της πρότασης, που θα οριστικοποιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται και ένα μητρώο επιλαχουσών αιτήσεων.
«Η πρόταση που θα κατατεθεί για ένταξη στο «Εξοικονομώ» έχει ανώτατο όριο προϋπολογισμού, της τάξης των 28.000 ευρώ. Είναι κάτι το οποίο ζητήσαμε και εμείς ως ΤΕΕ, γιατί εξασφαλίζει ότι θα δοθούν χρήματα σε περισσότερους αιτούντες. Η στόχευση της νέας αυτής φάσης του «Εξοικονομώ» είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά περίπου 45.000–50.000 νοικοκυριά.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει και το πλαφόν των 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι περιορισμοί αυτοί στις δαπάνες που πρέπει να γίνουν, εξασφαλίζουν ότι θα ωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά» εξηγεί ο κ. Απόστολος Παυλίδης.
Σημειώνεται ότι στο νέο «Εξοικονομώ» υπάρχει κονδύλιo 100 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα. Περίπου 1.6 εκατ. ευρώ για την Π.Ε. Δράμας και 1,5 εκατ. ευρώ για την Π.Ε. Καβάλας θα κατευθυνθεί στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, πέρα από τα ποσά που προβλέπονται συνολικά σε καθεμία από τις δύο Περιφερειακές Ενότητες. Συνολικά το κονδύλιο που προβλέπεται για τη Δράμα από το νέο πρόγραμμα είναι 10,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,6 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες για την καταπολέμηση της ενεργειακής και οικονομικής φτώχειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ