Άνοιξε για πρώτη φορά ο χώρος του Μουσείου Τρένων

2
737

Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές για το νέο ΔΣ του συλλόγου ΜΕΑΣ «Ήφαιστος»


Σημαντική ήταν για τον Μ.Ε.Α.Σ. «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Δράμας η ημέρα της Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. Η συνέλευση έγινε στην καινούργια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νέου Μουσείου Τρένων Δράμας που άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά.
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας του 2023, την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κκ Δωρόθεος. Ενώ παραβρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων τοπικών αρχών μεταξύ των οποίων οι Βουλευτές κα Χαρά Κεφαλίδου και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΑΜΘ κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου και πολλοί ακόμη αιρετοί όπως και μεγάλος αριθμός συνταξιούχων του ΟΣΕ, όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, ο οποίος και επανεξελέγη πρώτος σε αριθμό ψήφων.
Από τις αρχαιρεσίες στις οποίες συμμετείχαν 112 του συλλόγου, εξελέγησαν στο νέο ΔΣ τακτικά μέλη οι κ.κ.: Παναγιώτης Μακρόπουλος με 98 ψήφους, Γλυκερία Μπουρουτζόγλου με 68 ψήφους, Παύλος Τζιβανόπουλος με 54 ψήφους, Στρατής Τσεπίλης με 53 ψήφους, Μιχαήλ Βασιλειάδης με 46 ψήφους, Κωνσταντίνος Βούκος με 41 ψήφους, Χρήστος Τομπαλίδης με 36 ψήφους και αναπληρωματικά μέλη οι κ.κ. Συμεών Μαυρίδης, Γεώργιος Μυλωνάς και Αργύριος Δράζιος.
Κυρίαρχο θέμα και για τη νέα διοικητική περίοδο του συλλόγου παραμένει το Μουσείο Τρένων Δράμας το οποίο ετοιμάζεται και έχει προχωρήσει αρκετά παρά τα εμπόδια που προηγήθηκαν. Αυτή τη στιγμή ο σύλλογος αναμένει από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έγκριση για τις εξόδους κινδύνου του Μουσείου και το εξωτερικό κιγκλίδωμα. Αυτό που θα ακολουθήσει στον εσωτερικό χώρο του μουσείου είναι εργασίες βαφής του πατώματος και στη συνέχεια η τοποθέτηση των εκθεμάτων.
Σημειώνεται εδώ ότι το μουσειακό υλικό εμπλουτίστηκε πρόσφατα με τρίτη ατμομηχανή. Ο ΟΣΕ παραχώρησε με χρησιδάνειο στον «Ήφαιστο» την ατμομηχανή Δα 57, η οποία θα μεταφερθεί στο μηχανοστάσιο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας όταν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς της από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται σήμερα. Είναι μία μηχανή αμερικανικής προέλευσης η οποία παραλήφθηκε από τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο γύρω στο 1946. Η μηχανή είχε κατασκευαστεί για ελιγμούς και μεταφέρθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος κατά την περίοδο που οι Αμερικανοί έκαναν την απόβαση της Νορμανδίας. Ο συγκεκριμένος τύπος ατμομηχανής δούλεψε αρκετά χρόνια στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας, κάνοντας «μανούβρες». Όταν κάποια στιγμή σταμάτησε η χρήση των ατμομηχανών στον ελληνικό σιδηρόδρομο, αυτές οι μηχανές έμειναν στον σταθμό της Θεσσαλονίκης. Τη συγκεκριμένη ατμομηχανή, τη Δα 57, ζήτησε και πέτυχε να του παραχωρηθεί από τον ΟΣΕ ο ΜΕΑΣ Ήφαιστος Δράμας.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!