Άνοιξε η έκθεση έργων του Γ. Νάνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Μια σειρά από έργα που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ και είναι μέρος της προσωπικής του συλλογής

0
412

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας φιλοξενεί από το απόγευμα τού Σαββάτου στο χώρο τού Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας την δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Νάνου με έργα που φέρουν τον γενικό τίτλο «Εικονογραφίες» και έχουν ως θέμα «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Η πρώτη έκθεση του δημιουργού είχε γίνει στον ίδιο χώρο το 2022.
Αυτή τη φορά ο εικαστικός έχει επιλέξει μια σειρά από έργα που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ και είναι μέρος της προσωπικής του συλλογής. Πρόκειται για επιλεγμένες δημιουργίες που έχουν να κάνουν από λίγο έως πολύ με το περιβάλλον και την ιστορία τού τόπου.
«Είναι από προσωπικά βιώματα από τις περιηγήσεις μου ανά την Ελλάδα, που είναι πανέμορφο μέρος. από τα νησιά και τη φύση γενικότερα. Είναι τα προσωπικά βιώματα που μεταμορφώνονται και γίνονται τέχνη. Δεν είναι ακριβώς παραστατική τέχνη με την έννοια της φωτογραφίας αλλά περνούν μέσα από το φίλτρο του καλλιτέχνη. Στην έκθεση υπάρχουν εικόνες από το Διόνυσο, τις Καρυάτιδες και όχι μόνο. Ουσιαστικά αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ψάχνουμε τις ρίζες μας. Αυτές είναι η κληρονομιά μας, η οποία με αγγίζει πάντα και την κουβαλάω. Την κουβαλάει κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος. Ένα μέρος από αυτή την κληρονομιά είναι η μυθολογία μας, οι Καρυάτιδες, ο Διόνυσος, που έχει σχέση και με την περιοχή μας. Είναι ένα θέμα με το οποίο έχουν ασχοληθεί πάρα πολλοί ζωγράφοι. Ο Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Τσαρούχης, ο Φασιανός, ο καθένας με την προσωπική του ματιά. Στην έκθεση υπάρχουν θέματα από τους Φιλίππους, από τη Δράμα, από το Δοξάτο».
Ο κ. Νάνος σημείωσε ότι η προσπάθεια που κάνει μέσα από τις δημιουργίες του είναι να παράγει μια «ευφορική» τέχνη. Μία τέχνη που όταν την βλέπει κάποιος θα αισθάνεται μια ευφορία που ανυψώνει. Στα έργα τού δημιουργού είναι ευδιάκριτο το αρχιτεκτονικό στοιχείο, με την έννοια του στησίματος του θέματος, της προοπτικής και της αίσθησης του χώρου, αφού και ο ίδιος είναι αρχιτέκτονας. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «Υπάρχει μια συνάφεια ανάμεσα στην Αρχιτεκτονική και την τέχνη». Η τέχνη είναι αυτή που ανεβάζει την Αρχιτεκτονική, γιατί ότι είναι καλαίσθητο είναι και λειτουργικά σωστό. Το αντίστροφο δεν ισχύει».
Την έκθεση στην οποία παρουσιάζονται περίπου 60 έργα του Γιάννη Νάνου, μπορεί να επισκεφθεί το κοινό καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, έως τις 21 Απριλίου.
Ποιος είναι ο Γιάννης Νάνος
Ο Γιάννης Νάνος γεννήθηκε στην πόλη της Δράμας το 1948. Σπούδασε Αρχιτεκτονική και Ζωγραφική (fresco) στο Πολυτεχνείο της Φλωρεντίας, τη διετία 1967-1969. Από το 1970 κι έπειτα, συνεχίζει τις σπουδές στην Αρχιτεκτονική σχολή ΕΜΠ με δασκάλους τον Νίκο Εγγονόπουλο, Σωτήρη Σόρογκα στη Ζωγραφική, Λάζαρο Λαμέρα στη Γλυπτική. Αποφοίτησε το 1973 με το πτυχίο του Αρχιτέκτονα μηχανικού.
Μέχρι το 1979 ζει και εργάζεται στην Αθήνα εκπονώντας μελέτες ως Αρχιτέκτονας ενώ παράλληλα ζωγραφίζει και συμμετέχει με διακρίσεις σε ομαδικές εκθέσεις στον εικαστικό χώρο.Το 1980 εγκαθίσταται στη Δράμα και ζωγραφίζει (ενότητα έργων με θέμα: «Όψεις και τοπία της γενέθλιας Γης» αναπλάσεις – αναζητήσεις). Αργότερα και μέχρι το 1999 θα δημιουργήσει τη σειρά έργων «Διαδρομές» (ένα εικαστικό ταξίδι στον ευρύτερο ελληνικό χώρο). Την περίοδο αυτή συνεργάζεται με την εταιρεία «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη» ως αρχιτέκτων και εικαστικός φιλοτεχνώντας με έργα του τις ετικέτες του «Κτήματος».
Το 2000 εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα όπου ασκεί την Αρχιτεκτονική σαν Τέχνη, ενώ παράλληλα ζωγραφίζει νέα σειρά έργων τις «εικονογραφίες» ενότητα με θέμα: άνθρωπος και περιβάλλον (γυμνά, εσωτερικούς χώρους, τοπία). Από το 2010 ταξιδεύει συχνά στο γενέθλιο τόπο διατηρώντας στενές σχέσεις, επαγγελματικές, πάντα με την διπλή του ιδιότητα, την Αρχιτεκτονική ως τέχνη της βιωμένης καθημερινής εμπειρίας και τη Ζωγραφική ως ένα παράθυρο στον κόσμο της φαντασίας και του ονείρου, μια ενιαία δραστηριότητα δύο τρόπων έκφρασης. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο αγόρια που ζουν κι εργάζονται στην Αθήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!