Αντιδράσεις για τον τρόπο υλοποίησης της ανάπλασης στην πλατεία του Νευροκοπίου

- Γ. Κυριακίδης: «Ο δήμος δικαιώθηκε πλήρως. Το έργο προχωρά αυτή τη στιγμή βάσει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου» - Κ. Βουγιουκλής: «Θεωρούμε ότι ο διαγωνισμός ήταν ως ένα βαθμό φωτογραφικός»

0
1363

Ξεκίνησε μετά την υπογραφή τής σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο το έργο της ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Κάτω Νευροκοπίου προϋπολογισμού 750.000 ευρώ με τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων της Δράμας να καταγγέλλει την πρακτική που ακολούθησε ο δήμος, χαρακτηρίζοντας την ανάπλαση ως προμήθεια αντί για έργο.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι πρέπει να ακυρωθεί η συμ­φωνία για την ανάπλαση έχοντας ήδη ενημερώσει τον νεοεκλεγμένο Δήμαρχο Νευροκοπίου κ.Ελευθέριο Ταμπουρίδη. Από την άλλη πλευρά ο δήμος Νευροκο­πίου σημειώνει ότι η υπο­γραφή του συμφωνητικού και η έναρξη του έργου βασίζεται σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεί­ας και κατά αυτή την έννοια δεν υπάρχει κάποιο πρό­βλημα για την διαδικασία που ακολουθήθηκε για τις εργασίες της ανάπλασης.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΔΕ (Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δράμας) κ. Κώστας Βουγιουκλής επικοινωνώντας με τα “Χ”, ανέφερε ότι το έργο της ανάπλασης της πλατείας του Δήμου Κάτω Νευρο­κοπίου, δημοπρατήθηκε μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου τον Φεβρουάριο του 2023, χαρακτηρισμένο ως προμήθεια. Ο Σύλλο­γος Εργοληπτών Δράμας έκανε καταγγελία στον Επίτροπο ότι δεν πρόκει­ται για προμήθεια αλλά για έργο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι: «Υπάρχει μια συγκεκρι­μένη διαδικασία για να χαρακτηριστεί ένα δημόσιο έργο ως προμήθεια ή ως έργο. Θέλει γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου την οποία δεν πήρε ο Δή­μος Νευροκοπίου. Έγινε η δημοπράτηση του έργου μόνο με ένα άτομο και έκπτωση μόνο 0,5%. Η παρέμβαση που κάναμε στον Επίτροπο Ελεγκτι­κού Συνεδρίου, έτυχε της αποδοχής του όπως και η παρέμβαση που έκανε η αντιπολίτευση του δήμου με τον νεοεκλεγμένο πλέον δήμαρχο κ. Ταμπουρίδη. Έτσι το έργο ακυρώθηκε, αλλά ο δήμος υπέβαλλε ένσταση στο κεντρικό τμή­μα του Ελεγκτικού Συνε­δρίου στην Αθήνα και έτσι ανατράπηκε η απόφαση του Επιτρόπου, στη συ­νέχεια το έργο ανατέθηκε σε μια επιχείρηση από τις Σέρρες με έκπτωση 0,5% παρότι η αξία του έργου είναι 750.000 ευρώ. Αν η ανάπλαση ήταν χαρακτη­ρισμένη ως έργο και όχι ως προμήθεια, θα υπήρχε πληθώρα εργοληπτών και μάλιστα από τη Δράμα οι οποίοι θα έδιναν έκπτωση που θα έφθανε το 15-20% με βεβαιότητα. Όμως στις προμήθειες (όπως χαρα­κτηρίστηκε η ανάπλαση της πλατείας του Νευροκο­πίου) εμείς οι εργολήπτες δεν έχουμε δικαίωμα να συμμετέχουμε. Έτσι μετεί­χε ως εκ θαύματος μόνο μια επιχείρηση από τις Σέρρες. Για την προμήθεια αυτή επίσης είχαν τεθεί κά­ποιοι όροι (ύπαρξης πιστο­ποιητικών) τους οποίους δεν πληροί καμία άλλη επιχείρηση της περιοχής. Θεωρούμε ότι ο διαγωνισμός ήταν ως ένα βαθμό φωτογραφικός. Ο Δήμος Νευροκοπίου λοιπόν προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για την έναρξη του έργου, χωρίς να λάβει υπόψιν αυτά που είπαμε προς την Οικονομική Επιτροπή του δήμου και προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το πιο βασικό είναι ότι το συγκεκριμένο έργο δεν έχει εγγύηση αφού είναι «προμήθεια» και όχι «έργο». Αν ήταν χαρακτηρισμένη ως «έργο» θα είχε εγγύηση 15 μηνών. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι η «προμήθεια» δεν έχει εισφορές προς το ΙΚΑ. Αντίθετα ως «έργο» θα περιελάμβανε εισφορές προς το ΙΚΑ της τάξης των 40.000 ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει ότι το ΙΚΑ, άρα το Δημόσιο, έχασε έσοδα».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δράμας προσέθεσε ότι «Πλέον το έργο από τη στιγμή που είναι χαρακτηρισμένο ως «προμήθεια» ο προμηθευτής εγείρει δικαίωμα, αλλά παρόλα αυτά ζητάμε από τον δήμο να μην προχωρήσει τη σύμβαση, μπορεί να υπαναχωρήσει. Ζητάμε από το νέο δήμαρχο να παρέμβει και να ζητήσει από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει το έργο. Επίσης ζητάμε από το ΙΚΑ να ελέγξει αν το προσωπικό είναι ασφαλισμένο».

Τα “Χ” απευθύνθηκαν στον Δήμαρχο Κάτω Νευροκοπίου κ. Γιάννη Κυριακίδη προκειμένου να καταγραφεί και η άποψη του δήμου, για την καταγγελία του Συνδέσμου Εργοληπτών Δράμας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι: «Η επίσημη θέση του δήμου είναι ότι έπραξε τα δέοντα μετά την καταγγελία του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δράμας. Υπάρχει απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο λέει ότι καλώς δημοπρατήθηκε το έργο. Ο δήμος δικαιώθηκε πλήρως. Το έργο προχωρά αυτή τη στιγμή βάσει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν καταλαβαίνω γιατί συζητάμε ακόμη για το θέμα αυτό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!