Αντίδραση της Ομάδας Καλλιτεχνών Γκραφίτι Δράμας για την καταστροφή των έργων στο τοιχίο του νότιου μέρους στο πάρκο της Αγ. Βαρβάρας

0
4436
Με ανακοίνωσή τους, η ομάδα καλλιτεχνών γκράφιτι Δράμας έκανε δημόσια την έντονη απογοήτευσή της για την καταστροφή των έργων τέχνης στο τοιχίο του νότιου μέρους στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Κατόπιν ανάρτησης και δημοσίευσης οπτικοακουστικού υλικού που κατέγραψε την καταστροφή έργων γκραφίτι στο νότιο τοίχο του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας επί της οδού Πατριάρχου Μητροπολίτου Διονυσίου στην πόλη της Δράμας, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκειά μας για το γεγονός αυτό.
Αποφασίστηκε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο με τους καλλιτέχνες γκραφίτι της πόλης η καταστροφή των έργων για να διατεθεί ο τοίχος προς εκμετάλλευση στο Κέντρο Νεότητας Δράμας, με σκοπό την απεικόνιση ηρώων του 1821, λόγω του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Στην πόλη με μια από τις σημαντικότερες παραδόσεις στην τέχνη στο δημόσιο χώρο (Graffiti, Street Art) και με πλήθος ταλαντούχων δημιουργών, φτάσαμε στο σημείο ο βανδαλισμός των τοιχογραφιών να γίνεται πλέον από τον επίσημο φορέα της πόλης.
Η επέτειος του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δεν συνιστά δικαιολογία για τη μονομερή καταστροφή του πιο ιστορικού και αναγνωρίσιμου δημόσιου χώρου τέχνης της Δράμας. Η εν λόγω δράση μπορεί να πραγματοποιηθεί κάλλιστα σε άλλες τοποθεσίες της πόλης και να προσθέσει στην εικαστική παράδοση της αντί να αφαιρεί. Η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου προδίδει την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της δημοτικής αρχής και αποτελεί προσβολή για τους Δραμινούς καλλιτέχνες που επί τρεις δεκαετίες δημιουργούμε και ομορφαίνουμε τη πόλη μας. Ήρθε η ώρα να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος μεταξύ του Δήμου Δράμας και των καλλιτεχνών της πόλης.»
Ομάδα Καλλιτεχνών Γκραφίτι Δράμας
Αγοραστός Πέτρος
Αφεντούλης Νίκος
Βέργας Νεκτάριος
Δάκος Μενέλαος
Κολοβός Γιώργος
Κυρίμογλου Παναγιώτης
Ξανθόπουλος Χρήστος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Σιδηρόπουλος Θρασύβουλος
Τούλης Ελευθέριος
Φωτιάδης Νικόλας
Χριστοφυλλάκης Σάμμυ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ