Αντιπρόεδρος του ΣΕΜΜΘ στα “X”: «Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν»

0
5336

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου: «Οι σχέσεις μας με την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους του Βώλακα θα παραμείνουν άριστες»

“Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν με τους κατοίκους του Βώλακα”, επεσήμανε χθες στα “Χ” ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με την ορθή λειτουργία των λατομείων στην περιοχή.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, ξεκαθάρισε ότι ο σύνδεσμος είναι πρόθυμος να συζητήσει την διευθέτηση οποιοδήποτε προβλήματος μπορεί να υπάρχει, με την τοπική κοινωνία του Βώλακα, παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιες φωνές που δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στην αντιμετώπιση της λειτουργίας των λατομείων.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στα “Χ” ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, σημειώνει ότι: «Οι σχέσεις μας με την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους του Βώλακα ήταν, είναι και θα παραμείνουν άριστες. Είναι πολύ περισσότερα πράγματα αυτά που μας ενώνουν από τα ελάχιστα που μπορεί να δημιουργούν κάποια απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις και όχι με όλους. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή διάφορες φωνές, τις οποίες ακούμε με προσοχή και σεβασμό χωρίς να τις αγνοούμε. Όμως υπάρχουν και φωνές που δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στην αντιμετώπιση της λειτουργίας των λατομείων. Εμείς έχουμε πραγματικά την πρόθεση και την διάθεση να κάνουμε έναν υγιή και εποικοδομητικό διάλογο. Όμως σε διάφορες συζητήσεις μπαίνουν στο τραπέζι επιχειρήματα που έχουν την πρόθεση να φοβίσουν ή να τρομοκρατήσουν μέρος της κοινωνίας, χωρίς το πρόβλημα να είναι υπαρκτό. Ακόμη κι αν αυτό είναι υπαρκτό έχουμε την διάθεση να το συζητήσουμε, όχι όμως να δημιουργούνται εντυπώσεις που τρομοκρατούν την κοινωνία. Αυτό εννοούμε όταν μιλούμε για χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μιλούν για πλημμύρες ενώ δεν έχει προκληθεί ποτέ κανένα πλημμυρικό φαινόμενο στην συγκεκριμένη περιοχή. Παρόλα αυτά δεν έχουμε πρόβλημα να το συζητήσουμε».
Μιλώντας για το ζήτημα της σκόνης που όπως ειπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, προκαλείται από τις εξορύξεις και δημιουργεί πρόβλημα στους κατοίκους της κοινότητας του Βώλακα, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι: «Δεν έχω προσωπική άποψη, αλλά είναι βέβαιο ότι κατά την διαδικασία κοπής του μαρμάρου, επειδή χρησιμοποιείται νερό και τους περισσότερους μήνες του χρόνου τα λατομεία έχουν συνήθως λάσπη και πολλά νερά από την κοπή, δεν υπάρχει σκόνη. Τώρα εάν την περίοδο μετά το καλοκαίρι, μετά από μια περίοδο ανομβρίας, σε κάποιο λατομείο δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες διαβροχές και παράγεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες λίγο περισσότερη σκόνη, αυτό είναι κάτι, που μπορούμε να δούμε ευχαρίστως από που προέρχεται και να δούμε τι μέτρα μπορεί να ληφθούν»
Επίσης όπως εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος στα “Χ” “είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να γίνει συζήτηση (αν και δεν αφορά τον ΣΕΜΜΘ) για το τι γίνεται με τα έσοδα που έχει ο Δήμος Νευροκοπίου από τα μισθώματα, που είναι πάρα πολλά ετησίως. Τα έσοδα αυτά, βάση της νομοθεσίας προορίζονται για έργα που πρέπει να γίνονται στο τοπικό διαμέρισμα που ανήκουν τα λατομεία. Δεν γνωρίζω τι έχει κάνει ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, αλλά θα μπορούσε να κάνει έργα αντισταθμιστικού οφέλους στα τοπικά διαμερίσματα που γίνονται εξορύξεις. Αυτή είναι μια ακόμη σημαντική παράμετρος στην συζήτηση που αφορά την σχέση των λατομείων με τα τοπικά διαμερίσματα όπου λειτουργούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης με αφορμή τις τελευταίες δημόσιες αντιδράσεις για την διαχείριση των λατομείων του Βώλακα και τον τρόπο που επηρεάζουν την τοπική κοινωνία της περιοχής, εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση αναφέροντας τα εξής:
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μάρμαρα της με αναμφισβήτητη ιστορική αξία. Ο κλάδος των μαρμάρων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τομέα για την ελληνική οικονομία καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων , χρήσεων και ποιοτήτων. Τα προϊόντα που είναι ιδιαίτερα γνωστά και ανταγωνιστικά σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων χωρών είναι τα λευκά μάρμαρα Βώλακα τα οποία είναι φημισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο και διακρίνονται για την εξαιρετική τους ποιότητα.
Η σημασία λοιπόν του κλάδου του μαρμάρου για την κοινότητα και για ολόκληρο το νομό Δράμας είναι τεράστια. Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής εργάζεται άμεσα ή έμμεσα στον κλάδο του μαρμάρου και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Δήμου προέρχεται από τα μισθώματα των λατομείων. Η συνεισφορά του κλάδου στο Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν του νομού Δράμας καλύπτει το 31% του ΑΠΠ του νομού.
Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων μαρμάρων με έδρα τη Δράμα καλύπτουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, το 49% των πωλήσεων όλων των κλάδων του νομού.
Επίσης το 80% της παραγωγής μαρμάρων της χώρας προέρχεται από τα λατομεία της ευρύτερης περιοχής Δράμας & Καβάλας.
Για τους λόγους αυτούς οποιαδήποτε θεσμική παρέμβαση για το θέμα πρέπει να είναι προσεγμένη και υπεύθυνη. Οι ορυκτοί πόροι και τα μάρμαρα ειδικότερα, βρίσκονται εκεί όπου έχουν δημιουργηθεί και είναι πεπερασμένοι. Η βιώσιμη αξιοποίησή τους προϋποθέτει την σταθερή πρόσβαση στην έρευνα και στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων και την δυνατότητα επέκτασης των εκμεταλλεύσεων σε γειτονικούς χώρους όταν εξαντληθούν τα αποθέματα τους. Τα σημαντικότερα λατομεία της περιοχής του Βώλακα μετά από 40 χρόνια συνεχούς εκμετάλλευσης βρίσκονται στο στάδιο της εξόφλησης.
Είναι γεγονός ότι: α) από το στάδιο της έρευνας έως την μίσθωση και την εκμετάλλευση ενός λατομείου απαιτούνται περισσότερα από πέντε χρόνια, β) από την μίσθωση ως την πλήρη παραγωγική ανάπτυξη ενός λατομείου μαρμάρου χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια και γ) οι πιθανότητες επιτυχίας στις έρευνες για την διαπίστωση ύπαρξης εμπορεύσιμου κοιτάσματος μαρμάρου είναι μικρότερες από 1%.
Όλες οι λατομικές εκμεταλλεύσεις μαρμάρου, στην περιοχή του Βώλακα, αλλά και σε όλο τον νομό είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες. Δεν υπάρχει καμία ανεξέλεγκτη λατομική δραστηριότητα, αντίθετα μάλιστα η αδειοδότηση λατομείων είναι από τις πιο ελεγχόμενες δραστηριότητες στην Ελλάδα.
Ο πολίτης που προσπαθεί να αδειοδοτήσει λατομείο μαρμά- ρου καλείται να συγκεντρώσει 57 δημόσια έγγραφα, ενώ μια άδεια για να ολοκληρωθεί χρειάζεται 101 υπογραφές. Ανάμεσα σε αυτούς που γνωμοδοτούν είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δασικές υπηρεσίες, οι περιβαλλοντικές αρχές και οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε περιοχές προστασίας. Όλοι αυτοί έχουν υποχρέωση να ελέγξουν αν τηρούνται οι νόμοι στην διαδικασία έγκρισης επέμβασης.
Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται στο σύνολό τους και όχι μονοδιάστατα με την επιλογή άρθρων, που εξυπηρετούν μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα. Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά μιας απόφασης αν κρίνει ότι αυτή δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για την λήψη της και να ζητήσει την κατάργηση ή την τροποποίησή της. Κάνοντας χρήση του δικαιώματος αυτού, για το προστατευτικό του Βώλακα είναι σε εξέλιξη προσφυγή κατά της απόφασης στο ΣτΕ και αίτημα τροποποίησης
στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Όποιος επιθυμεί να τοποθετηθεί οφείλει να κατανοήσει τι σημαίνει προστατευτικό δάσος για την δασική νομοθεσία, σε τι διαφέρει από το προστατευόμενο τοπίο ή την προστατευόμενη περιοχή που ορίζεται στην περιβαλλοντική νομοθεσία και ποια είναι τα κριτήρια αλλά και η διαδικασία για την εφαρμογή τους (δασικός ν. 998/1979, δασικός κώδικας Ν.Δ 86/69, περιβαλλοντική νομοθεσία ν. 1650/86, ν. 3937/11 και ν.4685/2020).
Ως Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου καλούμε την πολιτεία να σταθεί υπεύθυνα στο θέμα  και να αποκρούσει προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώμης με την δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων για το προστατευόμενο αντικείμενο και τις πραγματικές επιπτώσεις των λατομείων στο φυσικό πλούτο και τους κατοίκους του χωριού. Δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούμε τις κακές πρακτικές του χθες στα ήδη δυσκολότερα προβλήματα του σήμερα.
Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί παραπληροφορώντας και τρομοκρατώντας τους πολίτες για επικείμενες πλημμύρες σε μια περιοχή χωρίς κανένα προηγούμενο ιστορικό, για ατμοσφαιρική ρύπανση από μια δραστηριότητα κοπής μαρμάρου με χρήση νερού και για ανεπανόρθωτη καταστροφή του δάσους όταν σε αποκατεστημένες αποθέσεις, το δάσος αναγεννάτε εντός λίγων χρόνων.
Οι λόγοι για τους οποίους τα απλά αυτά προβλήματα δεν επιλύονται βρίσκονται πολλές φορές στον τρόπο που ορισμένοι ενεργούν καθώς με δική τους πρωτοβουλία αναλαμβάνουν το ρόλο του προστάτη χωρίς την ολοκληρωμένη γνώση που απαιτείται».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ