Απαιτείται λύση για το «Φαράγγι»

0
8891

Διέξοδο στο πρόβλημα αδειοδότησης του “Πέτρινου Θεάτρου” της Πετρούσας επιχειρούν να δώσουν οι τοπικές αρχές.
Μιλούν στα “Χ” ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γ. Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Θ. Αθανασιάδης.

Λύση στο πρόβλημα αδειοδότησης του “Πέτρινου Θεάτρου” της Πετρούσας αναζητούν οι τοπικές αρχές καθώς από την έναρξη της δραστηριότητάς του μέχρι και σήμερα δεν εξασφαλίστηκε άδεια λειτουργίας. Εξαιτίας αυτής κατάστασης καθίσταται πλέον ανέφικτο να πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που επαναλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι με πολύ μεγάλη επιτυχία. Την ίδια ώρα, ο Δήμος Προσοτσάνης κινείται στην κατεύθυνση εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της αδειοδότησης του χώρου.
Το θέμα που έτσι και αλλιώς προϋπήρχε, αναδείχθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Προσοτσάνης. Ο Δήμος Προσοτσάνης τηρεί στάση αναμονής επιχειρώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα της αδειοδότησης και, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε παραχώρηση προσωρινής άδειας λειτουργίας λίγων ημερών για τις εκδηλώσεις των συναυλιών, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, προηγήθηκε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη και των εκπροσώπων του Δασαρχείου προκειμένου να εξετασθεί το πρόβλημα και να βρεθεί λύση του προβλήματος της αδειοδότησης. “Η ιδιοκτησία του χώρου αυτή την στιγμή ανήκει στο Δασαρχείο, ωστόσο, ο ρόλος του είναι άτυπος. Την διαχείριση του χώρου την έχει ο Δήμος Προσοτσάνης. Στόχος είναι η ιδιοκτησία του χώρου να μεταφερθεί στον Δήμο Προσοτσάνης και να λειτουργεί νόμιμα. Έχουν γίνει ήδη ενέργειες προκειμένου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο ανήκει το Δασαρχείο της Δράμας, να κάνει εκχώρηση του Φαραγγιού στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια ο χώρος να παραχωρηθεί στον Δήμο Προσοτσάνης. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με πολιτική βούληση”.
Μιλώντας για το ίδιο πρόβλημα στα “Χ” ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θ. Αθανασιάδης δήλωσε ότι “ο χώρος του Φαραγγιού ανήκει στο Δασαρχείο. Εφόσον η ιδιοκτησία δεν ανήκει στο Δήμο μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε απολύτως. Για να περιέλθει ο χώρος στην ιδιοκτησία του Δήμου Προσοτσάνης, προχωρούμε στην αποτύπωση της κατάστασης και στην συνέχεια θα ζητήσουμε να μας παραχωρηθεί. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και με την άδεια του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Εφόσον το «Φαράγγι» περιέλθει στην δικαιοδοσία του Δήμου Προσοτσάνης τότε θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αναγκαίες εργασίες ώστε να λειτουργήσει ως υπαίθριο θέατρο, πληρώνοντας όλες τις προϋποθέσεις, από ζητήματα πυρασφάλειας μέχρι θέματα που αφορούν την πρόσβαση των ΑΜΕΑ, των ασθενοφόρων κτλ.
Ο χώρος της ανάπλασης που έγινε στο Φαράγγι, από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της περιοχής, είναι μια προσπάθεια που πρέπει να χειροκροτήσουμε όλοι. Όμως ως Δήμος θέλουμε ο χώρος να πληρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις ώστε να λειτουργεί επαγγελματικά. Σήμερα στο “Φαράγγι” μπορεί να πραγματοποιήσει εκδήλωση οποιοσδήποτε σύλλογος χωρίς έκδοση εισιτηρίων. Το πρόβλημα τίθεται όταν επιχειρείται επαγγελματική χρήση του χώρου (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κλπ). Εάν έρθει μια θεατρική παράσταση και ζητήσει άδεια για την χρήση του χώρου εμείς δεν μπορούμε να την δώσουμε. Από εκεί και πέρα υπάρχει και ζήτημα ικανοποίησης των προϋποθέσεων πυρασφάλειας, υγειονομικής κάλυψης κλπ. Το εάν θα γίνουν φέτος εκδηλώσεις στο Φαράγγι είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς. Δεν ανήκει σε εμάς η αρμοδιότητα ώστε να το επιτρέψουμε ή όχι. Εάν, ακόμη και αύριο, μας μεταφέρουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, μπορούμε ως Δημος να τρέξουμε και να λειτουργήσουν τα πάντα νόμιμα και με ασφάλεια, κάνοντας τον χώρο πραγματικό κόσμημα, μέσα σε 3 ή 4 μήνες”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπλαση του Φαραγγιού έγινε χάρη στην ευαισθητοποίηση του πρώην Νομάρχη Δράμας κ. Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη και με πολύ προσωπική και εθελοντική δουλειά από τους κατοίκους της Πετρούσας. Οι εργασίες για την ανάπλαση του χώρου άρχισαν ήδη από το 1999. Από την ολοκλήρωση του χώρου και την παράδοσή του, μέχρι σήμερα παρουσιάστηκαν στο “Φαράγγι” αμέτρητες εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετρούσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ