Απαιτείται συνεργασία για την ορθή ενημέρωση των βαμβακοκαλλιεργητών

Την συνεργασία των Δήμων Δράμας, Προσοτσάνης και Δοξάτου ζητά η ΔΑΟΚ Δράμας

0
2428

Με χθεσινή επιστολή της στους Δήμους Δράμας, Προσοτσάνης και Δοξάτου η ΔΑΟΚ Δράμας και το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Δράμας, ενημερώνουν ότι το πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας, για το έτος 2019 αφορά στους βαμβακοκαλλιεργητές – δημότες των εν λόγω δήμων και αποσκοπεί στην έγκαιρη ενημέρωσή τους για ζωτικά θέματα της καλλιέργειας που αφορούν στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία.

Η ΔΑΟΚ Δράμας επισημαίνει προς τους Δήμους ότι εκδόθηκε η απόφαση του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την εφαρμογή του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας, για το έτος 2019 και φορέας υλοποίησης του προγράμματος στην Π.Ε. Δράμας είναι η εν λόγω υπηρεσία. Επίσης εξηγεί ότι σύμφωνα με τη απόφαση του Υπουργείου τα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης των Δήμων είναι φορείς ενημέρωσης των καλλιεργητών και των υπολοίπων ενδιαφερομένων. Υπογραμμίζει ακόμη ότι, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων αφορά στους βαμβακοκαλλιεργητές- δημότες και αποσκοπεί στην έγκαιρη ενημέρωσή τους για ζωτικά θέματα της καλλιέργειας που αφορούν στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία.
Η ΔΑΟΚ διευκρινίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή έκβαση της καλλιέργειας από πλευράς φυτοπροστασίας είναι η έγκαιρη και ορθή πληροφόρηση των καλλιεργητών βαμβακιού και ένα βασικό πρόβλημα που παρατηρείται είναι ότι τα Τεχνικά Δελτία και οι πληροφορίες που περιέχουν δεν φθάνουν ικανοποιητικά στους τελικούς αποδέκτες, που είναι οι ίδιοι οι καλλιεργητές-δημότες.
Επιπλέον, σημειώνει η ίδια υπηρεσία, οι πηγές πληροφόρησης των καλλιεργητών είναι συχνά μη έγκριτες και αναπόφευκτα επικρατεί σε σημαντικό βαθμό παραπληροφόρηση. Η υπηρεσία (ΔΑΟΚ) καταβάλλει κάθε χρόνο προσπάθεια για την ενημέρωση των καλλιεργητών μέσω διαφόρων άμεσων διαύλων, κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και με φυσική παρουσία. Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν είναι αρκετό για την ορθή ενημέρωση των παραγωγών και απαιτείται η συνεργασία των Δήμων στο έργο αυτό.
Η υπηρεσία απέστειλε επίσης την σχετική απόφαση του Υπουργείου, για να ενημερωθούν οι Δήμοι και και ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα για την ορθότερη ενημέρωση των βαμβακαλλιεργητών-δημοτών. Η ΔΑΟΚ Δράμας ζητά επιπλέον από τους τρείς Δήμους να της αποστείλλουν τα στοιχεία επικοινωνίας των γεωπόνων και τεχνολόγων γεωπονίας των Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης των Δήμων τους (ονοματεπώνυμα, ειδικότητα, ηλ. ταχυδρομείο, τηλέφωνο). για την ολοκληρωμένη συμβολή τους στο Πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων Βαμβακιού και για την ορθή ενημέρωση των βαμβακοκαλλιεργητών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ