Απαιτούνται απαντήσεις για το τουριστικό τρένο

0
1167

– Μιλούν στα «Χ» ο Δήμαρχος Παρανεστίου, ο πρόεδρος του Εμπ. Συλλόγου Ξάνθης και ο πρόεδρος του Συλλόγου « Ήφαιστος» της Δράμας
– Στείλαμε επιστολή στον Υπουργό Τουρισμού και ζητούμε να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της πολιτείας, λέει στα «Χ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης


 

Εξηγήσεις από την πολιτεία για την προοπτική της τουριστικής αμαξοστοιχίας, που προτάθηκε να λειτουργήσει μεταξύ Δράμας και Ξάνθης, ζητούν ουσιαστικά, με επιστολή τους προς τον Υπουργό Τουρισμού, οι έμποροι της Ξάνθης που ανέλαβαν να αναπτύξουν πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή.
Τόσο οι άνθρωποι του Εμπορικού Συλλόγου της Ξάνθης όσο και ο Δήμαρχος Παρανεστίου αλλά και οι άνθρωποι του Συλλόγου Ήφαιστος της Δράμας, που μίλησαν στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», επισημαίνουν την ανάγκη να λειτουργήσει η τουριστική αμαξοστοιχία και θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει εξέλιξη σε αυτό τον σχεδιασμό, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Όπως είπε στα «Χ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Νίκος Γρηγοριάδης, στην επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμού και κοινοποίηση στην HELLENIC TRAIN A.E. στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, στην Αντιπεριφέρεια Δράμας, στον Δήμο Δράμας, στον Δήμο Παρανεστίου και στον Δήμο Ξάνθης, τον Δήμο Τοπείρου και τους Βουλευτές της Ξάνθης, θέτει ως θέμα την εκ νέου λειτουργία της τουριστικής αμαξοστοιχίας (καθώς αυτή λειτούργησε και στο παρελθόν) που περνά από την παρανέστια περιοχή. Στην επιστολή προς τον Υπουργό αναφέρεται επί λέξη: «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ζούμε σε έναν ευλογημένο από τη φύση τόπο. Βιώσαμε στα πάρεργά μας από μικροί οικογενειακώς μέσα από απλές ήπιες εναλλακτικές μορφές ιχνηλάτισης, τις ομορφιές του τόπου μας. Εδώ και πολλά χρόνια όμως ζούμε το μοναδικό φαινόμενο αποδόμησης της επισκεψιμότητας των γραφικών στενών του Νέστου Ποταμού μέσω της μοναδικής επιλογής της τουριστικής επιβατικής αμαξοστοιχίας. Παρατηρούμε ότι σε άλλες εν τη Ελλάδι περιπτώσεις, όπως του Πηλίου και των Καλαβρύτων, οι γραμμές να λειτουργούν κανονικά. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε άμεσα ποια είναι τα σχέδια του Υπουργείου σας για το συγκεκριμένο θέμα μας».
Όπως είπε στα «Χ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης: «Νομίζω ότι αυτό το αίτημα εδώ και χρόνια είναι στο μυαλό όλων των παραγόντων που ασχολούνται και θεσμικά και επαγγελματικά, ή μένουν στον ορεινό όγκο της παρανέστιας περιοχής, είτε για τη δρομολόγηση επιβατικής είτε για τη δρομολόγηση τουριστικής αμαξοστοιχίας. Είναι ένα πάγιο αίτημα και της Δράμας αλλά και της Ξάνθης. Το θέμα είναι γνωστό και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, αλλά δεν ξέρω γιατί δεν υπάρχει θέληση να προχωρήσει. Εμείς λέμε ότι, αφού δεν λειτουργεί επιβατική αμαξοστοιχία στην περιοχή, ας γίνει τουλάχιστον η τουριστική. Με την επιστολή στον κ. Κικίλια θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της πολιτείας. Αν δούμε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να λειτουργήσει μια τέτοια αμαξοστοιχία ή αν δεν μας απαντήσουν, θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Δεν θα μείνουμε άπραγοι. Θα προκαλέσουμε συντονισμό των φορέων. Δυστυχώς, οι δικοί μας αυτοδιοικητικοί “κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου”. Θα προκαλέσουμε εμείς τις εξελίξεις και θα πιέσουμε, αφού δεν θέλουν αυτοί. Εμείς τους θέτουμε προ των ευθυνών τους. Ας μην ρίχνουμε πάντα τις ευθύνες στην κυβέρνηση ή αλλού…».

Υπενθυμίζεται ότι για τη δρομολόγηση της τουριστικής αμαξοστοιχίας Δράμας-Ξάνθης, υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δημάρχων Δράμας, Παρανεστίου και Ξάνθης, οι οποίοι έχουν κάνει μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών τουλάχιστον, δύο συναντήσεις στο Παρανέστι και τη Δράμα για το θέμα αυτό. Όπως δήλωσε χθες στα «Χ» ο Δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, η προσπάθεια των τριών δήμων θα συνεχιστεί, ενώ πρόσθεσε: «Εμείς δεν σταματάμε. Σε πρώτη φάση περιμένουμε ραντεβού με τον Περιφερειάρχη, αλλά υπάρχει και plan B. H θέση και των τριών δημάρχων είναι κοινή και έχουμε ίδια στόχευση. Τα κριτήρια για τη λειτουργία αμαξοστοιχίας στην περιοχή Δράμας-Ξάνθης δεν πρέπει να είναι πληθυσμιακά. Ειδικά στην περίπτωση της τουριστικής αμαξοστοιχίας, η περιοχή μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τα οφέλη της λειτουργίας μιας τουριστικής αμαξοστοιχίας δεν αφορούν μόνο την παρανέστια περιοχή, αλλά ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Να μην διώχνουμε αυτούς που θέλουν να έρθουν και να κάνουν ορεινό ή εναλλακτικό τουρισμό. Οι ράγες υπάρχουν και μια ή δύο φορές τον μήνα περνά από τη γραμμή αμαξοστοιχία που εξυπηρετεί συμμαχικούς αμυντικούς σκοπούς. Απόφαση για τη λειτουργία της τουριστικής αμαξοστοιχίας χρειαζόμαστε. Διαφορετικά, να τα κλείσουμε όλα και να συγκεντρωθούμε όλοι στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Τα οφέλη από τη λειτουργία μιας τουριστικής αμαξοστοιχίας στην περιοχή είναι προφανή και για την πόλη της Δράμας, όπως αναφέρει στα «Χ» ο κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας «Ο Ήφαιστος». «Η δρομολόγηση της τουριστικής αμαξοστοιχίας θα είναι κάτι που θα μπορούσε να αναζωογονήσει τουριστικά την περιοχή. Πολλά μπορούν να γίνουν. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον από τους τοπικούς άρχοντες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ενδιαφερθεί. Είχαμε πει όταν κάναμε τις συναντήσεις με τους δημάρχους, ότι θα γίνει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για το θέμα αυτό. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Το εγχείρημα της τουριστικής αμαξοστοιχίας είναι σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο για τη Δράμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ