Απαραίτητη η αντηλιακή προστασία για τα παιδιά συστήνουν οι ειδικοί

0
1094

Βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού όπου οι θερμοκρασία ανεβαίνει κατακόρυφα και οι ακτίνες του ήλιου γίνονται ολο ένα και πιο επικίνδυνες με το ερώτημα να παραμένει αναπάντητο: «Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε από τις ηλιακές ακτίνες, κάτι που υποδεικνύουν ως απολύτως απαραίτητο δερματολόγοι, ιατροί και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA);
Βέβαια ιδιαίτερα ευαίσθητο είναι το θέμα όταν πρόκειται και για την προστασία των μικρών παιδιών. Οπως επισημαίνει η δρ Μίριαμ Ουέινσταϊν, παιδίατρος δερματολόγος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Τορόντο και αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης, «η αναζήτηση μιας καλής σκιάς, η αποφυγή των πιο ζεστών ωρών της ημέρας, η κάλυψη με ανοιχτόχρωμα ενδύματα και φυσικά με αντηλιακό είναι αναγκαία μέτρα, που συνήθως δύσκολα επιβάλλονται στα παιδιά».
Πέρισι η δρ. Ουέινσταϊν δημοσίευσε μία μελέτη σχετικά με τους τρόπους που εφαρμόζουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία. Οι γονείς που έχουν παιδιά με πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος ανέφεραν ενισχυμένη χρήση αντηλιακού, γυαλιά ηλίου αλλά και μαγιό που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επίσης, τόσο οι γονείς των παιδιών με ανοιχτό χρώμα όσο και αυτοί των πιο σκουρόχρωμων ανέφεραν ότι αναζητούν σκιερά μέρη, δεν βγαίνουν έξω τις θερμές ώρες της ημέρας, τους φορούν καπέλα και συνήθως καλύπτονται με ομπρέλες.
Μέσα από μία σειρά διάφορων προβληματισμών η δρ. Ουέινσταϊν διερωτάται: «Αραγε, ποιο θα μπορούσε να είναι το μήνυμά μας, καθώς είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα είναι λιγότερο ευάλωτοι στις ηλιακές ακτίνες, αλλά ο κίνδυνος που διατρέχουν δεν είναι μηδενικός».
Η ίδια λοιπόν τονίζει ότι τα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο διότι η ακτινοβολία του είναι επιβλαβής και επιφυλάσσεται πάντα ο κίνδυνος εγκαύματος. Οι γονείς οφείλουν να τους φορούν καπέλα, προστατευτικά ρούχα και να τα τοποθετούν κάτω από ομπρέλες. Τα αντηλιακά δεν συνιστώνται για τα βρέφη κάτω των έξι μηνών, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελάχιστη ποσότητα όταν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, και για τα εκτεθειμένα στον ήλιο μέλη τους, χρειάζεται αντηλιακό που να προστατεύει από ακτίνες UV και UA και έχει δείκτη προστασίας SPF 30. Και βέβαια το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται ξανά και ξανά. Ισως, λοιπόν, να είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα φθηνότερο προϊόν, ώστε να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη ποσότητα, επισημαίνει η δρ Ουέινσταϊν.

Θάλεια Μητρούσκα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ