Από Δοξάτο και Προσοτσάνη θα διέρχεται ο “IGI Poseidon”

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και για τον δεύτερο αγωγό αερίου που θα διέλθει από την Δράμα

0
1877

Κομβικό ρόλο στη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων στον ελληνικό χώρο πρόκειται να αποκτήσει η περιοχή Δράμας, Καβάλας και Θράκης, όπως και οι συνολικά τρείς περιφέρειες, από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός IGI Poseidon, για τον οποίο δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες η απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά την κατασκευή του χερσαίου τμήματός του, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του Χερσαίου τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΠΟΣΕΙΔΩΝ στην Ελλάδα, ο οποίος εκτείνεται, υπογείως, σε μήκος περίπου 760,80 km, από την περιοχή των Κήπων, Π.Ε. Έβρου στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, προς τη Νέα Μεσημβρία, Π.Ε. Θεσσαλονίκης και έως το Φλωροβούνι, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, Δ. Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με την προτεινόμενη όδευση που παρουσιάζεται στο φάκελο της ΜΠΕ, όπου και συναντά το Υποθαλάσσιο τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΠΟΣΕΙΔΩΝ.
Το έργο αποτελείται από έναν χαλύβδινο αγωγό (συγκολλημένοι σωλήνες των 12-18 m) με επικάλυψη πολυαιθυλενίου και σύστημα καθοδικής προστασίας. Έχει σχεδιαστεί με διάμετρο 48” (122 cm) και μέγιστη πίεση 100 barg (μέγιστη πίεση λειτουργίας 99,5 barg) και θα εγκατασταθεί υπογείως με ελάχιστη επικάλυψη εδάφους 1,0 m.
Αρχικά, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για απόδοση 15,45 δισ. κ.μ./έτος (BScm/y) (Φάση 1) με δυνατότητα αύξησης έως και 20 BScm/y (Φάση 2). Κατά τη διάρκεια της Φάσης 1, 15,45 BScm/y φυσικού αερίου θα εισέρχονται στο Mετρητικό Σταθμό των Κήπων ενώ προβλέπεται μια αναμονή διανομής στο Ελληνικό Δίκτυο Φυσικού Αερίου στην Κομοτηνή. Μετά την Κομοτηνή, η παροχή θα μειωθεί στα 12,29 BScm/y. Κατά τη διάρκεια της Φάσης 2, λαμβάνεται υπόψη μια μέγιστη παροχή 20 BScm/y, για το σύνολο του συστήματος.
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης σχετικά με την ενέργεια, προτείνεται η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας ως κέντρου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επίσης σύμφωνα με τα οικεία Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, κρίνεται απαραίτητη η προώθηση των αναγκαίων υποδομών στον τομέα της χρήσης φυσικού αερίου έτσι ώστε να καλυφθούν αφενός οι στόχοι ανάπτυξης της χώρας και αφετέρου να εδραιωθούν οι τρεις Περιφέρειες, από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, ως ενεργειακά κέντρα της Χώρας, κατέχοντας έτσι έναν κομβικό ρόλο στη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων στον ελληνικό χώρο αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη όδευση, ο χερσαίος ΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ διέρχεται από τους Δήμους: Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας Σαπών, Αρριανών, Κομοτηνής, Ιάσμου, Αβδήρων, Τοπείρου, Νέστου, Καβάλας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης, Εμμανουήλ Παππά, Σερρών, Ηράκλειας, Κιλκίς, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνας, Δέλτα, Αλεξάνδρειας, Βέροιας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κοζάνης, Γρεβενών, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Καλαμπάκας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Μετσόβου, Ζαγορίου, Ιωαννιτών, Βόρειων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Σουλίου και Ηγουμενίτσας, της Περιφέρειας Ηπείρου…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!