Από Ιούλιο τα έργα στο «Αράπ Τζαμί»

Εγκρίθηκε η ένταξη του ιστορικού μνημείου της πλατείας Δικαστηρίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

0
2223

Εγκρίθηκε από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη, η ένταξη του έργου της αποκατάστασης του Τεμένους “Αράπ – Τζαμί” στην πλατεία Δικαστηρίων της Δράμας, με προϋπολογισμό 1.469.300 ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2019 με αρμόδιο φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Πρόκειται για χρηματοδότηση που αφορά την αποκατάσταση του ενός εκ των δύο εμβληματικών μνημείων της Δράμας, για την υλοποίηση των οποίων είχε μιλήσει ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος κατά την πρόσφατη εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων του συνδυασμού του που έγινε στην Δράμα. Αφορά συγκεκριμένα τα έργα αποκατάστασης του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας και του ιστορικού τεμένους Αράπ Τζαμί με συνολικό κόστος και για τα δυο, της τάξεως των 2,1 εκ. ευρώ.
Το έργο που όπως έλεγαν χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ στελέχη της Περιφέρειας ΑΜΘ, είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ της ΠΑΜΘ, αφορά παρεμβάσεις στο εν λόγω τέμενος που κτίστηκε γύρω στα 1850-1875 σε θέση παλαιότερου τεμένους. Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και από το 2001 ανήκει στον Δήμο Δράμας. Το Αράπ Τζαμί κατατάσσεται στα μονόχωρα τρουλαία τεμένη με τριμερές προστώο. Οι τρουλίσκοι της διώροφης στοάς και του προστώου καλύπτονται με τετράρρικτες στέγες με κεραμίδια και ο κεντρικός τρούλος με οκταγωνική στέγη. Σήμερα, στις όψεις του προστώου έχουν προσαρτηθεί μαγαζιά, που κρύβουν την πρόσοψη του και η πρόσβαση στο μνημείο γίνεται διαμέσου ενός μαγαζιού που ανήκει ιδιοκτησιακά στο Δήμο Δράμας.
Σύμφωνα με την ΠΑΜΘ, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου και του ζωγραφικού του διακόσμου καθώς και εργασίες συντήρησης των μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων του, με στόχο το μνημείο να αποδοθεί στο κοινό πλήρως αποκατεστημένο και λειτουργικό.
Οι επεμβάσειςπου θα γίνουν
Οι επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι συνοπτικά οι ακόλουθες: κατεδάφιση του μαγαζιού διαμέσου του οποίου γίνεται σήμερα η πρόσβαση στο τζαμί, αντικατάσταση περίφραξης με νέα, καθαίρεση υπάρχουσας επικεράμωσης, συμπλήρωση και επανατοποθέτηση όσων κεράμων διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ενίσχυση των εξωρραχίων της θολοδομίας, υποστύλωση του κεντρικού θόλου και ανάκτηση του ελλείποντος τμήματος, καθαίρεση και ανακατασκευή εξωτερικών επιχρισμάτων, στερέωση τοιχοποιιών με εφαρμογή αρμολογημάτων και ενεμάτων υδραυλικής ασβέστου, ανακατασκευή τραβηχτών επιχρισμάτων, αντικατάσταση των ελκυστήρων με νέους από ανοξείδωτο χάλυβα, αποκάλυψη του κλιμακοστασίου του μιναρέ και στερέωση της υπάρχουσας τοιχοποιίας του, κατασκευή γυάλινου μεταλλικού στεγάστρου πυραμοειδούς μορφής.
Ακόμη επανατοποθέτηση στην αρχική της θέση της μαρμάρινης σκάλας – προς τον νότιο σοφά της στοάς, αποκατάσταση του δαπέδου του κεντρικού χώρου με επανατοποθέτηση όσων κεραμικών πλακιδίων διατηρούνται σε καλή κατάσταση και συμπλήρωσή τους με νέα χειροποίητα, αποτύπωση, ανάσυρση, συμπλήρωση και επανατοποθέτηση των μαρμάρινων πλακών του δαπέδου των σοφάδων και της στοάς μετά τη συντήρησή τους.
Κατασκευή ξύλινου πατώματος υπερώου, υποκείμενης ξύλινης οροφής και ξύλινης σκάλας ανόδου, διάνοιξη φραγμένων ανοιγμάτων και πλήρωση μεταγενέστερων, συντήρηση παλαιών και τοποθέτηση νέων ξύλινων κουφωμάτων από ξυλεία καστανιάς, συμπλήρωση σιδεριών παραθύρων, κατασκευή νέου ενιαίου ισόγειου χώρου υγιεινής (w.c.) και αποθήκης από οπλισμένο σκυρόδεμα νοτιοδυτικά του οικοπέδου.
Επίσης διάστρωση του περιβάλλοντος χώρου με κυβόλιθους και κηπευτικό χώμα, κατασκευή εξωτερικού μεταλλικού στεγάστρου στην νότια είσοδο, εγκατάσταση δικτύων Η/Μ (κλιματισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού, πυρασφάλειας και πυρόσβεσης), εργασίες εξωτερικού φωτισμού του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου. Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ζωγραφικού διακόσμου μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής η προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης του έργου εκτιμάται ότι θα είναι η 15η Ιουλίου του 2019 και η περαίωση των έργων στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 …καλώς εχόντων των πραγμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ