Από «Raycap» και «ΚΥΚΛΩΨ» θα αναβαθμιστεί ενεργειακά το Αρρένων

0
8805

Αποδέχτηκε τη δωρεά ο Δήμος Δράμας

Ευτυχώς, η Δράμα έχει την τύχη να έχει σημαντικούς συμπαραστάτες και φίλους από τον επιχειρηματικό κόσμο και όχι μόνο, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές μέχρι σήμερα έχουν δείξει την αγάπη τους για τον τόπο.
Μια ακόμη περίπτωση που επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές είναι και η αποδοχή από τον Δήμο Δράμας, της δωρεάς που προτάθηκε για την εκτέλεση του έργου της αντικατάστασης των εξωτερικών κουφωμάτων του Γυμνασίου Αρρένων (ή 1ου Γυμνασίου όπως ονομάζεται σήμερα) με στόχο την ενεργειακή του αναβάθμιση.
Η αποδοχή της δωρεάς έγινε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας τις προηγούμενες ημέρες. Οι εταιρείες RAYCAP και «ΚΥΚΛΩΨ – Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» εξέφρασαν στον Δήμο την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε δωρεά της προμήθειας και τοποθέτησης υλικών που αφορά την αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων του κτηρίου, με στόχο την ενεργειακή του αναβάθμιση και την προστασία των δομικών του στοιχείων, διαφυλάσσοντας με σεβασμό την αισθητική και ιστορική του αξία.
Όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στα «Χ» ο Ιωάννης Κιοσσές, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, το έργο της αντικατάστασης των εξωτερικών κουφωμάτων του Γυμνασίου Αρρένων δεν θα γίνει με κάποια διαγωνιστική διαδικασία αλλά μέσω δωρεάς των δυο εταιρειών. Ο ορισμός των τεχνικών συνεργείων θα γίνει από τους δωρητές οι οποίοι και θα καταβάλλουν τα έξοδα για την υλοποίηση του έργου. Ο Δήμος Δράμας θα κάνει την επίβλεψη των εργασιών καθώς το κτήριο πέραν των άλλων αποτελεί και μνημείο. Όπως είπε ο κ. Κιοσσές, «οι εργασίες μετά την αποδοχή της δωρεάς προϋποθέτουν ορισμό επιβλέποντα και έκδοση οικοδομικής άδειας. Οι εργασίες πιθανόν να αρχίσουν μέχρι τις αρχές του 2021 ίσως και νωρίτερα».

Προηγήθηκε η έγκριση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Το “πράσινο φως” για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου και την αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων του μνημείου, δόθηκε από το από το Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού τον προηγούμενο μήνα, όπως είχαν γράψει τα «Χ» στις 14 Οκτωβρίου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέκρινε ουσιαστικά την έναρξη των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του πρώην Γυμνασίου Αρρένων της Δράμας μέσω της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ΑΜΘ. Η απόφαση αφορούσε σχετικό αίτημα του Δήμου, ο οποίος υπέβαλε και σχετική μελέτη για το θέμα αυτό. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ενέκριναν το εν λόγω αίτημα με το σκεπτικό ότι το σύνολο των προτεινόμενων εργασιών είναι συμβατό με τον χαρακτήρα και τον τύπο του μνημείου.
Στην έγκριση που έδωσαν οι ίδιες υπηρεσίες αναφερόταν στους όρους αλλά και τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα προχωρήσουν οι εργασίες. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προειδοποιούσαν ότι η μη τήρηση των όρων, όπως και η υλοποίηση εργασιών και κατασκευών που εκτελούνται κατά παρέκκλιση της εγκεκριμένης μελέτης και χωρίς την έγκριση του ΥΠΠΟΑ, καθώς και ενέργειες και δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του, θα οδηγήσουν σε ακυρότητα της εν λόγω απόφασης, την επιβολή διακοπής ή και καθαίρεσης οποιασδήποτε κατασκευής. Για τους ίδιους λόγους άλλωστε τις εργασίες θα επιβλέπει ο Δήμος της Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ