Από τον Απρίλιο οι πιλοτικές συνδέσεις

0
1833

Η κατασκευή των μεγάλων έργων φυσικού αερίου αρχίζει το φθινόπωρο για τουλάχιστον 2500 οικιακές παροχές στην Δράμα.

Περίπου δυο μήνες καθυστερήσεων δημιουργήθηκαν στο νέο πλάνο υλοποίησης της επέκτασης του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση στην περιοχή μας. Τα έργα για την υλοποίηση του νέου δικτύου που επρόκειτο να δημοπρατηθούν στα τέλη του 2019 εκτιμάται τώρα ότι θα δημοπρατηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Με στόχο τα μεγάλα έργα να αρχίσουν το φθινόπωρο και το πιλοτικό πρόγραμμα συνδέσεων, από τον Απρίλιο του 2020.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) κ. Μάριος Τσάκας, είπε ότι ο πρώτος και βασικός λόγος της καθυστέρησης ήταν ότι άλλαξαν κάποια ρυθμιστικά πλαίσια για τον συντελεστή επένδυσης στην ΡΑΕ με αποτέλεσμα η ΔΕΔΑ να περιμένει τις νέες ρυθμίσεις για να είναι σε θέση να υπολογίσει τα τιμολόγια, τα πλάνα ανάπτυξης κ.λ.π. Ο δεύτερος λόγος των καθυστερήσεων ήταν, όπως είπε, ότι η ΔΕΠΑ ξεκίνησε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, που δεν επηρεάζει τα πλάνα ανάπτυξης και την υλοποίηση των έργων αλλά ήταν μια εξέλιξη, που κατά τον τελευταίο μήνα επιβάρυνε την επιχείρηση, με πρόσθετο φόρτο. Παρόλα αυτά η εταιρεία θα είναι συνεπής σε όσα έχει αναλάβει ως δεσμεύσεις με την Περιφέρεια ΑΜΘ και με την ΕΤΕπ, ανεξάρτητα από την διαδικασία και τον χρόνο της ιδιωτικοποίησης. Εξηγώντας πως θα καλυφθεί το διάστημα των καθυστερήσεων στο συνολικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ο κ. Τσάκας είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι σε ένα έργο που έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2023, το δίμηνο των καθυστερήσεων μπορεί να καλυφθεί.
Σύμφωνα με όσα είπε επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, η ΔΕΔΑ θα προχωρήσει σε δημοπρατήσεις των μεγάλων έργων στα τέλη Φεβρουαρίου ή το πολύ μέσα το πρώτο πενθήμερο του Μαρτίου του 2020, οπότε αυτή η φάση της διαδικασίας στην χειρότερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί στα τέλη της θερινής περιόδου της ίδιας χρονιάς. Ωστόσο στο ενδιάμεσο διάστημα θα έχει προχωρήσει το πρόγραμμα των πιλοτικών συνδέσεων (όπου υπάρχουν υφιστάμενα δίκτυα). Στο πιλοτικό πρόγραμμα είναι ενταγμένη και η Δράμα, αλλά και περιοχές όπως οι Σέρρες, η Κατερίνη και η Λαμία. Στο πιλοτικό πρόγραμμα συνδέσεων με το υφιστάμενο δίκτυο που περιλαμβάνει και την Δράμα θα αρχίσουν να γίνονται οικιακές συνδέσεις (όπως εκτιμά η ΔΕΔΑ) από τον Απρίλιο του 2020.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι και το φθινόπωρο οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα δικτύου αερίου με στόχο να γίνουν αρχικά στην Δράμα τουλάχιστον 2500 συνδέσεις μεταξύ των οποίων και οι κοινόχρηστες (δηλαδή σε πολυκατοικίες κλπ). “Ο σχεδιασμός μας πάντως είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να αρχίσουμε να σκάβουμε τον Σεπτέμβρη για τα μεγάλα έργα του νέου δικτύου” τόνισε ο κ. Μάριος Τσάκας διευκρινίζοντας ότι η μόνη εκκρεμότητα πριν την δημοπράτηση αυτών των μεγάλων έργων είναι ο τελικός καθορισμός των τευχών δημοπράτησης.
Σε ότι αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα στη Δράμα που αναμένεται να ξεκινήσει από τον Απρίλιο, δεν έχει εκτιμηθεί ο αριθμός των συνδέσεων που θα γίνουν στο υφιστάμενο δίκτυο αερίου, διότι αυτό είναι, όπως εξήγησε ο κ. Τσάκας, κάτι το οποίο εξαρτάται και από το ενδιαφέρον που θα υπάρξει και την ωριμότητα των αιτούμενων (διότι πρέπει να έχουν κάνει μελέτες εσωτερικής εγκατάστασης και άλλες διεργασίες στις οποίες θα πρέπει να προβούν).
Σημείωσε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες η ΔΕΔΑ θα ξεκινήσει επαφές και με τους φορείς της πόλης μας ώστε να καλυφθούν όσες συνδέσεις είναι δυνατόν από το πιλοτικό πρόγραμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ