Απόφαση για τη μετονομασία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης

0
4721

Τη μετονομασία του σε σχολείο «Άγιος Χρυσόστομος» ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου

Στη μετονομασία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης σε Δημοτικό Σχολείο Άγιος Χρυσόστομος αποφάσισε να προχωρήσει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Προσοτσάνης.
Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε στον Δήμο Προσοτσάνης από τους ανθρώπους του σχολείου και αφορούσε τη μετονομασία του στο όνομα του ιδρυτή του, Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας. Στο αίτημά τους προς τον Δήμο Προσοτσάνης οι άνθρωποι του σχολείου έκαναν γνωστό ότι τον Οκτώβριο του 2018 υπέβαλαν αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για αλλαγή ονομασίας του σχολείου από «1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης» σε «Δημοτικό Σχολείο Άγιος Χρυσόστομος». Υπέβαλαν επίσης και απόσπασμα πρακτικού του σχολικού συμβουλίου που λειτουργεί στο σχολείο και για επίρρωση του αιτήματος, ιστορική έκθεση των διευθυντών του Α’ και Β’ Δημοτικού (τα οποία συστεγάζονται) κ.κ. Γ. Θεμελή και Α. Μελαδίνη, που συντάχθηκαν το 1953, καθώς και σύντομο ιστορικό της ίδρυσης του Α΄ 8/θεσίου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, που δημιουργήθηκε το 1980 από τον τότε Διευθυντή κ. Χ. Γούργουλη. Διαβιβάστηκε επίσης η έκθεση λειτουργίας του σχολείου, που υποβλήθηκε τον Ιούνιο 2020 στην Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Δράμας.
Μάλιστα, από την πλευρά του σχολείου έγινε γνωστό προς το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης ότι παρόμοιο αίτημα δεν έχει γίνει από κανένα άλλο σχολείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μέχρι πρότινος και κατά συνέπεια τυχόν θετική κατάληξη του αιτήματος θα προσέδιδε περισσότερο κύρος και αναγνωρισιμότητα τόσο στο σχολείο όσο και στον Δήμο στα όρια του οποίου ανήκει. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης είναι ένα εμβληματικό σχολείο που έκλεισε έναν αιώνα λειτουργίας προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες όχι μόνο στο τοπικό διαμέρισμα Προσοτσάνης, αλλά και σε όλη τη γύρω περιοχή. Στεγάζεται στο κέντρο της κωμοπόλεως σε κτήριο που έχει ανακηρυχθεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο μαζί με τον αύλειο χώρο του, σύμφωνα με σχετική Υπουργική Απόφαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ιστορικό του σχολείου, εμπνευστής του ήταν ο εθνοϊερομάρτυρας Άγιος Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης, ο οποίος είχε στόχο να μορφώσει τη νέα γενιά των ελληνοπαίδων με της «προγονικής έσω και της θύραθεν σοφίας … νάματα», ώστε να καταστούν πνευματικά ατρόμητοι στον φοβερό χείμαρρο της βουλγαρικής εξαρχίας. Το 1909 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του περίλαμπρου μεγάρου, που δέσποζε και εξακολουθεί να δεσπόζει στο κέντρο της Προσοτσάνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ