Αποζημιώσεις για τους παραγωγούς ανοιξιάτικης πατάτας στη Δράμα

0
24589

Έπεται συνέχεια και για τους παραγωγούς φθινοπωρινής πατάτας
Μιλάει στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΑΜΘ κ. Γιώργος Ζιμπίδης

Περίπου 40 εκατ. ευρώ συνολικά θα χορηγηθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε παραγωγούς της Δράμας που καλλιεργούν πρώιμο καρπούζι και ανοιξιάτικη πατάτα όπως και σε παραγωγούς της υπόλοιπης χώρας που καλλιεργούν ελιές «Καλαμών» και θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης. Για τον σκοπό αυτό ενεργοποιήθηκε ήδη η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων πληρωμής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΑΜΘ κ. Γιώργος Ζιμπίδης είπε στα «Χ» ότι στη Δράμα υπάρχει ένας αριθμός παραγωγών οι οποίοι παράγουν ανοιξιάτικη πατάτα όπως και καρπούζι, οι οποίοι μπορούν να πληρωθούν μέσα από τη διαδικασία που άνοιξε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η δράση αυτή αφορά τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από την πανδημία και για την υλοποίησή της μάλιστα ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων πληρωμής.
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι παραγωγοί εφόσον διαθέτουν ηλεκτρονικό κωδικό από την ηλεκτρονική διεύθυνση https://osdeypovoli.dikaiomata.gr/gaee2020/#/login ή μέσω της διεύθυνσης https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ από το πεδίο Χρήση εφαρμογής για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 (ΕΑΕ2020) και στη συνέχεια το πλήκτρο χρήση εφαρμογής. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων πληρωμής είναι η 9η Δεκεμβρίου.
Το συνολικό ύψος του πακέτου ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 39.610.234 ευρώ και διατίθεται για την ενίσχυση 27.514 παραγωγών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιώργος Ζιμπίδης

Αναλυτικά, τα ποσά που θα λάβουν οι παραγωγοί των παραπάνω προϊόντων διαμορφώνονται ως εξής:
-Παραγωγοί ελιάς Καλαμών: 70 ευρώ ανά στρέμμα
-Πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης: 300 ευρώ ανά στρέμμα
-Ανοιξιάτικη πατάτα: 245 ευρώ ανά στρέμμα
-Θερμοκηπιακή τομάτα Κρήτης: 540 ευρώ ανά στρέμμα
-Θερμοκηπιακό αγγούρι Κρήτης: 232 ευρώ ανά στρέμμα
-Θερμοκηπιακή μελιτζάνα Κρήτης: 300 ανά στρέμμα

Αποζημιώσεις των παραγωγών φθινοπωρινής πατάτας
Για τις αποζημιώσεις των παραγωγών φθινοπωρινής πατάτας, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο αριθμό πατατοπαραγωγών στο Νευροκόπι, αναμένεται να υπάρξει αντίστοιχη διαδικασία. «Για τις περιπτώσεις αυτές συλλέγονται ήδη τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να τεκμηριωθεί η ζημιά που υπέστησαν λόγω της πανδημίας. Τα στοιχεία θα τα αποστείλουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ακολουθήσει η διαδικασία που απαιτείται» επεσήμανε στα «Χ» ο κ. Γιώργος Ζιμπίδης.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αποζημιώσεις των παραγωγών φθινοπωρινής πατάτας αναμένεται να δοθούν την άνοιξη του 2021 εάν ληφθεί υπόψη ο χρόνος που απαιτήθηκε για την εξέλιξη της διαδικασίας που αφορά την αποζημίωση της ανοιξιάτικης παραγωγής.
Επισημαίνεται ότι σε δήλωσή του για τις αποζημιώσεις των ανοιξιάτικων ποικιλιών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι: «Το Υπουργείο βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και θα συνεχίσει να ενισχύει με ιδιαιτέρως σημαντικά ποσά το εισόδημά τους, στην κατεύθυνση της απρόσκοπτης συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας που έχει τεθεί ως ύψιστη προτεραιότητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ