Ανύπαρκτο πλην μίας ή ίσως δυο περιπτώσεων όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των ΧΡΟΝΙΚΩΝ είναι το ενδιαφέρον των ξενοδόχων της Δράμας για την πρόσκληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά την εύρεση ξενοδοχείων για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Για την συγκεκριμένη πρόσκληση έχει εκφραστεί ενδιαφέρον μόνο από μια ή δυο περιπτώσεις ξενοδοχειακών μονάδων. Η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου στην Δράμα δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να κλείσει τις μονάδες για έξι + έξι μήνες όπως προβλέπει η πρόσκληση και να απολέσει, όπως αναφέρουν μέλη του κλάδου, το ήδη υπάρχον πελατολόγιο. Παρότι βέβαια το κέρδος όσων μονάδων ανταποκριθούν στην πρόσκληση είναι σημαντικό. Στην περίπτωση δηλαδή των μονάδων που βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας αυτό δεν αποκλείεται να είναι ένα ικανό κίνητρο προκειμένου να ανταποκριθούν στην εν λόγω πρόσκληση.
Παρόλα αυτά ακόμη και στην περίπτωση που 1 ή 2 ξενοδοχειακές μονάδες της Δράμας ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, ο αριθμός τους είναι μηδαμινός σε σχέση με το σύνολο των ξενοδοχείων που είναι εγκατεστημένα στον Νομό και είναι περίπου 22 πέραν των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων. Η ίδια απουσία ενδιαφέροντος για την πρόσκληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταγράφεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και στην Καβάλα.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη δήλωση του ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Μουριάδης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «Για τη Δράμα ήδη υπάρχει συμφωνία και θα πάνε σε κάποια ξενοδοχεία, έχουν βγάλει ανοιχτή ανακοίνωση για όποια ξενοδοχεία στον ελλαδικό χώρο θέλουν να συνεργαστούν, ούτως ώστε να φιλοξενήσουν πρόσφυγες». Η δήλωση αυτή δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει επακριβώς την πραγματική εικόνα εάν ληφθεί υπ όψη ότι οι ξενοδοχειακές αυτές μονάδες στην Δράμα είναι τελικά μόνο μία ή δυο επί συνόλου 22 οργανωμένων ξενοδοχείων που λειτουργούν αυτή την στιγμή, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ.
Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πάντως, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο με διάρκεια μίσθωσης έξι (6) μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του Υπουργείου μέχρι (6) μήνες επιπλέον. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προτείνουν τιμές προσφοράς κάτω των 12 ευρώ ανά ωφελούμενο και ανά ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α., που προβλέπεται ως ανώτατο όριο.
Άγνωστο βέβαια παραμένει κατά πόσο έχουν σκοπό να ανταποκριθούν στην πρόσκληση οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων καταλυμάτων στην Δράμα κάτι που μοιάζει επίσης δύσκολο συν τοις άλλοις και λόγω και των όρων που θέτει η πρόσκληση ενδιαφέροντος ότι δηλαδή θα πρέπει να βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες κλπ.
Η μεταφορά περίπου 700 προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα Εντωμεταξύ όπως έγινε γνωστό χθες από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στην Ελλάδα, περίπου 700 ευάλωτοι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τα ελληνικά νησιά στην ενδοχώρα τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Οι αιτούντες άσυλο έφτασαν στον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όπου ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, τους μετέφερε σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στη Βόρεια ενδοχώρα. Οι περισσότεροι ήταν οικογένειες με παιδιά από το Αφγανιστάν και ήρθαν από τα νησιά της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Λέρου και της Κω.
«Ήμουν στη Μόρια τους τελευταίους 10 μήνες. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη εκεί και για μένα και την οικογένειά μου. Είναι μια καινούργια μέρα για εμάς και μπορούμε να δούμε το μέλλον με διαφορετική ματιά», ανέφερε η Ζέινα, μια γυναίκα 24 ετών από το Αφγανιστάν.
Από τον Αύγουστο έως και σήμερα και μετά και τις τελευταίες αφίξεις, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ο ΔΟΜ έχει μεταφέρει από τα λιμάνια σε δομές της ενδοχώρας φτάνει τις 3.887 άτομα.
«Ο ΔΟΜ εξασφαλίζει την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των δομών στην ενδοχώρα, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες», αναφέρει ο Gianluca Rocco, επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας.
«Μεταξύ άλλων, παρέχουμε υπηρεσίες διερμηνείας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς συμβούλους και υπεύθυνους δομών δίνοντας έμφαση στη νομική υποστήριξη και την προστασία των ανηλίκων», προσέθεσε.
Η πρόσφατη τραγωδία στη Μόρια, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές αποδεικνύει ξεκάθαρα, ότι οι συνθήκες εκεί είναι μη βιώσιμες τόσο για τον πληθυσμό, όσο και για το προσωπικό και την τοπική κοινωνία. Με την πρόσφατη αύξηση των ροών στην Ελλάδα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια διαμένουν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός τετραπλάσιος της χωρητικότητας του κέντρου.
Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο νησί της Σάμου, όπου το τοπικό ΚΥΤ φιλοξενεί 5.800 μετανάστες, ενώ έχει χωρητικότητα για 648 άτομα. Οι εγκαταστάσεις σε Χίο, Κω και Λέρο, έρχονται και εκεί αντιμέτωπες με το πρόβλημα του υπερπληθυσμού.
Με δεδομένη την κατάσταση στα νησιά, ο ΔΟΜ υποστηρίζει τις ελληνικές αρχές με την επιχείρηση αποσυμφόρησης και τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Ο Οργανισμός με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, συμβάλλει στην επέκταση των υπαρχουσών δομών και τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας με στόχο τη φιλοξενία των πλέον ευάλωτων που φτάνουν από τα νησιά.
Παράλληλα, ο ΔΟΜ σε συνεργασία με το Danish Refugee Council (DRC), την Arbeiter Samariter Bund (ASB) και τη UNICEF, παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε 29 ανοιχτές δομές φιλοξενίας, όπου σήμερα διαμένουν περίπου 19.000 άτομα. Επιπλέον, ο ΔΟΜ λειτουργεί 33 προσωρινές δομές φιλοξενίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου και φιλοξενούνται 4.200 αιτούντες άσυλο, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.