Άρχισαν τα έργα Βιοκλιματικής Αναβάθμισης

0
3410

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που θα υλοποιηθεί στο κέντρο της Δράμας ξεπερνά τα 5 εκ. ευρώ

Άρχισαν από την Δευτέρα οι πρώτες εργασίες του έργου Βιοκλιματικής Αναβάθμισης του Δήμου της Δράμας που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα στο κέντρο της πόλης και ειδικότερα στην περιοχή επί της οδού 19ης Μαΐου και γύρω από αυτήν.

Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης, οι πρώτες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης και θα ακολουθήσουν έργα ηλεκτροφωτισμού. Πρόκειται για το έργο της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης του κέντρου της Δράμας, προϋπολογισμού 5.050.000 ευρώ που με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης 2014-2020. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο «Βιοκλιματική αναβάθμιση δημοσίων χώρων περιοχής ανάμεσα στις πηγές Αγ. Βαρβάρας και το Δημοτικό Κήπο Δράμας», το οποίο είχε υποβληθεί από το Δήμο Δράμας για αξιολόγηση στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Το έργο μεταξύ άλλων προβλέπει:
1. Την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ποσοστό 95% σε μια περιοχή 30.380 τετραγωνικών μέτρων μεταξύ του Πάρκου της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου η οποία περιλαμβάνει τις οδούς Καραϊσκάκη, Θεοτοκοπούλου, Σούτσου, τον πεζόδρομο Ορφέως, 19ης Μαΐου, Παρμενίδη, Βίτσι και Κύπρου.
2. Την κατασκευή νέου δικτύου αποχέτευσης και ύδρευσης στην οδό 19ης Μαΐου.
3. Την αναδόμηση του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων στην περιοχή παρέμβασης.
4. Τη διαμόρφωση παρτεριών και φυτεύσεις κατά μήκος της οδού 19ης Μαΐου και στους υπόλοιπους άξονες.
5. Την εγκατάσταση ειδικών κατασκευών βιοκλιματικής αναβάθμισης κατά μήκος της οδού 19ης Μαΐου.
6. Την κατασκευή δικτύων υποδομής με έμφαση στο σύστημα απορροής όμβριων υδάτων.
7. Τον ηλεκτροφωτισμό στο δίκτυο των δημόσιων χώρων της περιοχής παρέμβασης.
8. Την οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση κυκλοφορίας.
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα αλλάξει το κέντρο της Δράμας ενοποιώντας τους δύο πνεύμονες πρασίνου της πόλης, όπως δηλώσει ήδη, ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος. Η υπογειοποίηση μόνο του δικτύου ηλεκτροφωτισμού ανέρχεται στο 95% μιας περιοχής 30.380 τετραγωνικών μέτρων μεταξύ του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου και περιλαμβάνει τις οδούς Καραϊσκάκη, Θεοτοκοπούλου, Σούτσου, τον πεζόδρομο Ορφέως, 19ης Μαΐου, Παρμενίδη, Βίτσι και Κύπρου. Στο κέντρο της περιοχής θα διαμορφωθεί “πλατεία” όπου θα συντρέχουν οι άξονες σύνδεσης των περιοχών πρασίνου, τα πεζοδρόμια θα διευρυνθούν και θα γίνουν φυτεύσεις δέντρων και πρασίνου, ενώ το οδόστρωμα θα ανυψωθεί στη στάθμη των υφιστάμενων πεζοδρομίων. Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων, θα τοποθετηθούν σκίαστρα και στέγαστρα στάσεων με φωτοβολταϊκούς συλλέκτες και συστήματα υδατονέφωσης.

Αλλαγή αγωγού στην περιοχή της γέφυρας Αντιγόνου
Σε αντικατάσταση ενός ολόκληρου αγωγού αποχέτευσης μήκους 100 μέτρων περίπου στην περιοχή της οδού Αντιγόνου από το ύψος της οδού Ιπποκράτους μέχρι την οδό Τήνου προχωρά η ΔΕΥΑΔ. Οι εργασίες αντικατάστασης άρχισαν την Δευτέρα και θα έχουν ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι σήμερα Τετάρτη. Ο λόγος της αλλαγής του αγωγού είναι ότι δημιουργούσε συνεχή προβλήματα λόγω της παλαιότητάς του. Εντωμεταξύ από την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας εκδόθηκε ανακοίνωση σχετική με τον τρόπο κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο των έργων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αποφασίστηκε απαγόρευση κυκλοφορίας- στάσης και στάθμευσης επί της οδού Ιπποκράτους, από την οδό Βεζυρτζόγλου έως την οδό Αντιγόνου, από την Δευτέρα 25-02-2019 έως την Τετάρτη 27-02-2019, προκειμένου γίνουν εργασίες αποκατάστασης βλάβης του αγωγού αποχέτευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ