Αρχίζουν από σήμερα Τρίτη τα Αναστενάρια της Μαυρολεύκης

0
4875

Αρχίζουν από σήμερα οι πανηγυρικές εκδηλώσεις της αναβίωσης του εθίμου των Αναστεναρίων στην Μαυρολεύκη. Τα αναστενάρια θα πραγματοποιηθούν στις 21, 22 και 23 Μαΐου 2019 στο εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Τοπική Κοινότητα Μαυρολεύκης.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη 21 Μαΐου στις 21:00, θα γίνει Πυροβασία των Αναστενάρηδων. Την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση με την συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρολεύκης, του Μορφωτικού & του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Δράμας, της Θρακικής Εστίας Δράμας και του Συλλόγου Ποντίων Σκαλωτής «Ακρίτες» Ν. Δράμας για να ακολουθήσει παραδοσιακή μουσική βραδιά. Τέλος την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 21:00 θα γίνει Πυροβασία των Αναστενάρηδων στο Εξωκλήσι…

«Αναστενάρια» μια παράδοση που συνεχίζει να προκαλεί δέος και θαυμασμό

Τα “Αναστενάρια” φωτίζουν με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους ως λαογραφικό έθιμο, τη γιορτή των Άγιων Κωσταντίνου και Ελένης. Το συγκεκριμένο έθιμο λόγω της ιδιομορφίας του αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ιδιόμορφες εκδηλώσεις λαϊκής λατρείας προς τιμήν των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και έγινε κατά καιρούς όχι μόνο θέμα στα μέσα ενημέρωσης αλλά προκάλεσε και το ενδιαφέρον ερευνητών από την διεθνή κοινότητα ειδικά ώς προς το φαινόμενο της ακαΐας.
Η παράδοση του εθίμου διατηρείται αναλλοίωτη και έτσι κάθε χρόνο, την παραμονή της γιορτής συγκεντρώνονται στο «κονάκι» άντρες και γυναίκες Αναστενάρηδες, με την συνοδεία της λύρας, της γκάιντας και του νταουλιού και εκεί ακούγονται αναστενάρικα τραγούδια. Οι Αναστενάρηδες υψώνουν δεητικά τα χέρια τους προς τις «Χάρες» και «Παππούδες». Έτσι ονομάζουν τις εικόνες των Αγίων. Πρόκειται για κληρονομιά που μετέφεραν οι πρόσφυγες απο την Βόρεια Θράκη.
Την άλλη μέρα, 21 Μαΐου εορτή των Αγίων, μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας γίνεται το περίφημο «κουρμπάνι». Η διεξαγωγή του εθίμου περιλαμβάνει την ίδια ημέρα εκστατικό χορό στο «κονάκι» των Αναστενάρηδων. Μόλις βραδιάσει οι αναστενάρηδες ξεκινούν εν πομπή με τα παραδοσιακά τα όργανα να προηγούνται μπροστά, με κατεύθυνση τον χώρο της πυροβασίας. Εκεί έχει ήδη προετοιμαστεί η ανθρακιά (κάρβυονα) στην οποία περπατούν κρατώντας εικόνες και χωρίς να αισθάνονται πόνο ή να καίγονται απο το πυρακτωμένο υπόστρωμα. Αφού ολοκληρωθεί η πυροβασία οι αναστενάρηδες επιστρέφουν στο «κονάκι» για το καθιερωμένο δείπνο προς τους αναστενάρηδες αλλά και τον κόσμο που παρακολουθεί την τέλεση του εθίμου.
Στις 22 Μαΐου διοργανώνεται μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρολεύκης και άλλων καλεσμένων συλλόγων από το νομό Δράμας αλλά και από άλλους νομούς.
Ο τελετουργικός κύκλος των Αναστεναρίων κλείνει το βράδυ της 23ης Μαΐου με την πυροβασία των αναστενάρηδων και το ιεροτελεστικό δείπνο.
Η λαϊκή παράδοση της Μαυρολεύκης, της οποίας μέρος αποτελούν τα αναστενάρια, παραμένει αναλλοίωτη και συνεχίζεται κάθε χρόνο, χάρη στις προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρολεύκης και την στήριξη του Δήμου Προσοτσάνης στον οποίο ανήκει η Κοινότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ