Aρχίζουν σε μία εβδομάδα οι δηλώσεις του κτηματολογίου

0
3063

Αφορούν το υπόλοιπο του Νομού Δράμας

Αρχίζει η συλλογή δηλώσεων του κτηματολογίου στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Ξάνθης. Η περίοδος για την υποβολή δηλώσεων για τις περιφερειακές ενότητες Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας αρχίζει στις 14-1-2019 και λήγει στις 15-4-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 15-7-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική,και σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονοται νομικές κυρώσεις.

Ήδη απο τις αρχές Οκτωβρίου τα “Χ”, είχαν γράψει για την υποχρεωτική δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο στην οποία θα πρέπει να προχωρήσουν οι κάτοικοι σε περίπου 60 κοινότητες και περιοχές της Δράμας στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας. Η έναρξη του κτηματολογίου επρόκειτο να αρχίσει πριν το τέλος του έτους προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία ενός σύγχρονου, πλήρως αυτοματοποιημένου αρχείου ακίνητης ιδιοκτησίας. Όλα τα στοιχεία του αρχείου θα έχουν αποδεικτικό χαρακτήρα, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και ασφάλεια των συναλλαγών. Τελικώς η διαδικασία ανοίγει στις 14 Ιανουαρίου.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας αφορά τους Καλλικρατικούς Δήμους:
A) ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ B) ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ Γ) ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
Δ) Από τον Δήμο ΔΟΞΑΤΟΥ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΔΟΞΑΤΟΥ, ΝΕΡΟΦΡΑΚΤΟΥ, ΦΤΕΛΙΑΣ
Ε) Από τον Δήμο ΔΡΑΜΑΣ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΚΑΛΛΙΦΥΤΟΥ, ΚΑΛΟΥ ΑΓΡΟΥ, ΚΟΥΔΟΥΝΙΩΝ, ΛΙΒΑΔΕΡΟΥ, ΜΑΚΡΥΠΛΑΓΙΟΥ, ΜΑΥΡΟΒΑΤΟΥ, ΜΙΚΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ, ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΣΙΔΗΡΟΝΕΡΟΥ, ΣΚΑΛΩΤΗΣ, ΧΩΡΙΣΤΗΣ
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης έχει ολοκληρωθεί για την πόλη της Δράμας, όπως άλλωστε έχουν ήδη επισημάνει στελέχη της υπηρεσίας του Κτηματολογίου στα “Χ”. Αυτό που απομένει, για να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση σε επίπεδο Νομού είναι να αρχίσει η δήλωση των τίτλων στις περιοχές που προαναφέρθηκαν. Αναλυτικά οι περιοχές είναι: Αγίας Παρασκευής, Ανδριανής, Ανθοχωρίου, Άνω Πυξαρίου, Αργυρουπόλεως, Αχλαδιάς, Βαθυτόπου, Βώλακα, Γραμμένης, Γραννίτη, Δασωτού, Δοξάτου, Εξοχής, Καλής Βρύσης, Καλλιθέας, Καλλιφύτου, Καλού Αγρού, Καταφύτου, Κάτω Βροντούς, Κάτω Νευροκοπίου, Κοκκινογείων, Κουδουνίων, Λευκογείων, Λιβαδερού, Μακρυπλαγίου, Μαυροβάτου, Μαυρολεύκης, Μεγαλοκάμπου, Μικροκάμπου, Μικροκλεισούρας, Μικρομηλιάς, Μικρόπολης, Μικροχωρίου, Μοναστηρακίου, Μυλοποτάμου, Νεροφράκτη, Νικηφόρου, Ξηροποτάμου, Οχυρού, Παγονερίου, Πανοράματος, Παρανεστίου, Περιθωρίου, Περιχώρας, Πετρούσας, Πλατανιάς, Πλατανόβρυσης, Ποταμών, Προσοτσάνης, Πτελέας, Πύργων, Σιδηρονέρου, Σιταγρών, Σκαλωτής, Υψηλής Ράχης, Φτελιάς, Φωτολίβους, Χαριτωμένης, Χρυσοκεφάλου, Χωριστής.
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο σε αυτές τις περιοχές υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο απο την έναρξη της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή), και κάθε δικαιούχος επικαρπίας και προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου), ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής) και κάθε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (πχ εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λ.π.).
Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα ενιαίο και διαρκώς ενημερωμένο σύστημα πληροφοριών που καταγράφει τις νομικές, τεχνικές και άλλες πρόσθετες πληροφορίες για τα ακίνητα και τα δικαιώματα πάνω σ΄αυτά, με την ευθύνη και την εγγύηση του Δημοσίου. Πρόκειται για ένα σύστημα πολύ πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο από το παλαιό σύστημα των Υποθηκών και Μεταγραφών που υποστηρίζουν τα Υποθηκοφυλακεία.
Η διεύθυνση του αρμόδιου γραφείου κτηματογράφησης στη Δράμα είναι: Κοζάνης 3, ΤΚ 66100 και τα τηλέφωνα για πληροφορίες είναι τα: 801 4000 100 και 231 600 5400 ενώ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι το: kthm_Drama@geoanalysis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ