Άσκηση: Το καλύτερο φάρμακο!

0
2645

Του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου

Μέρος Β’

Καλή η θεραπεία με κλοπιδογρέλη, όμως μην ξεχάσετε να την σταματήσετε
Μια οργάνωση για τα δικαιώματα των πολιτών στις ΗΠΑ (Public Citizen) ανακίνησε πρόσφατα ένα σημαντικό ζήτημα: την παρατεταμένη χορήγηση κλοπιδογρέλη σε ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε επέμβαση καρδιάς με κάποιο από τα stent που απελευθερώνουν φάρμακο.
Η κλοπιδογρέλη (Plavix, Iscover οι συχνότερες εμπορικές ονομασίες) είναι φάρμακο με δράση παρόμοια με αυτήν της ασπιρίνης και προστίθεται στην αγωγή ασθενών για τους πρώτους 3-6 μήνες μετά από επέμβαση καρδιάς. Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας δημοσιεύθηκαν δεδομένα από μελέτες, που θορύβησαν την καρδιολογική κοινότητα όσον αφορά στην πιθανότητα θρόμβωσης των stent που απελευθερώνουν φάρμακο (drug-eluting stents, DES) αρκετούς ή και πολλούς μήνες μετά την τοποθέτησή τους. Ο φόβος ενδεχόμενης θρόμβωσης οδήγησε την πλειονότητα των καρδιολόγων να συνιστούν παρατεταμένη χορήγηση της κλοπιδογρέλης, μαζί με ασπιρίνη, χωρίς πρακτικώς να έχει καθοριστεί ο συνιστώμενος χρόνος διακοπής του φαρμάκου.
Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως το ενδεχόμενο θρόμβωσης των stent με φάρμακο είναι περιορισμένο και δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη συνέχιση της διπλής αγωγής, με προσθήκη δηλαδή κλοπιδογρέλης, εκτός από την ασπιρίνη, την οποία οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο πρέπει να λαμβάνουν ισοβίως. Είναι επίσης γνωστό πώς η θρόμβωση περιορίζεται ακόμα περισσότερο μετά από τοποθέτηση των εξελιγμένων stent νεότερης γενεάς. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πώς πολλοί ιατροί συνεχίζουν την παρατεταμένη χορήγηση διπλής αγωγής μετά από τοποθέτηση stent με φάρμακο στην πλειονότητα των στεφανιαίων ασθενών και όχι σε συγκεκριμένους ασθενείς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπου πιθανώς να είναι δικαιολογημένη.
Η παρέμβαση της οργάνωσης Public Citizen βασίζεται σε μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν πώς η παρατεταμένη χορήγηση κλοπιδογρέλης δεν βοηθά, αλλά αντιθέτως βλάπτει τους ασθενείς, επειδή αυξάνει την πιθανότητα αιμορραγίας. Η τελευταία σχετική μελέτη, η DES LATE, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας αποδεικνύει πώς η συνεχής χορήγηση της κλοπιδογρέλης, πέραν των πρώτων 12 μηνών αυξάνει σημαντικά την επίπτωση μείζονος αιμορραγίας, χωρίς να μειώνονται τα εμφράγματα ή οι αναχωρήσεις.
Η μελέτη DES LATE συμπεριέλαβε 5.045 ασθενείς, που αντιμετωπίστηκαν με τοποθέτηση stent με φάρμακο και δεν παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα κατά τους πρώτους 12 μήνες. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: στην πρώτη διεκόπει η κλοπιδογρέλη (2.514 ασθενείς), ενώ στη δεύτερη συνεχίστηκε για δύο ακόμα έτη (2.531 ασθενείς) με κλινική παρακολούθηση για όλους τους ασθενείς, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι είχαν καλύτερη πορεία.
Από τους ασθενείς που συνέχισαν την κλοπιδογρέλη 61 (ποσοστό 2,6%) παρουσίασαν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή αναχώρησαν, συγκρινόμενοι με 57 (ποσοστό 2,4%) από τους ασθενείς που ελάμβαναν μόνον ασπιρίνη, διαφορά που πιθανότατα οφείλεται στην τύχη, δεν είναι στατιστικά σημαντική, όπως λέμε συνήθως, εννοώντας πως δεν αποδεικνύει υπεροχή της μιας ομάδας έναντι της άλλης.
Η μόνη παρατηρηθείσα διαφορά ήταν η αύξηση των μειζόνων αιμορραγιών σε όσους ασθενείς συνέχισαν την κλοπιδογρέλη κατά το ένα τρίτο περίπου, πράγμα που συνήθως σήμαινε νοσηλεία στο νοσοκομείο, ανάγκη μετάγγισης ή άλλης θεραπευτικής παρέμβασης.
Η μελέτη DES LATE έρχεται προς επιβεβαίωση προηγουμένων μελετών, οι οποίες ανέδειξαν την επιβλαβή επίδραση της συνέχισης της διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μετά τους πρώτους 12 και, άλλες, μετά τους πρώτους 6 μήνες, μετά την τοποθέτηση κάποιου stent με φάρμακο. Στην πραγματικότητα το ερώτημα που πλέον τίθεται για τη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών με σταθερή στεφανιαία νόσο, που αντιμετωπίζονται με εμφύτευση τέτοιων stent, είναι αν θα διακοπεί η κλοπιδογρέλη μετά τους πρώτους 6 ή θα συνεχιστεί για 12 μήνες. Όσοι λοιπόν έχετε υποβληθεί σε αγγειοπλαστική με τοποθέτηση κάποιου stent με φάρμακο και συνεχίζεται να παίρνετε κλοπιδογρέλη μαζί με την ασπιρίνη, ιδιαίτερα μετά από θεραπεία 12 μηνών, ρωτήστε τον ιατρό σας κατά πόσον πράττετε ορθώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ