Αβέβαιο το εργασιακό μέλλον δεκάδων συμβασιούχων στο Νοσοκομείο Δράμας

0
1131

– Εργάζονται από 3 ως 25 χρόνια και πλέον μένουν αντιμέτωποι με την ανεργία
– Γ. Παπαδόπουλος στα «X»: «Βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση, αφού απομακρύνονται μετά από χρόνια εργασίας»


 

Χωρίς φως στο τούνελ θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων στην καθαριότητα, τη σίτιση αλλά και τη φύλαξη του Νοσοκομείου Δράμας, αφού με τη λήξη της τρίμηνης παράτασης που δόθηκε ως τις 31/3/2022 λήγουν οι συμβάσεις τους. Την ίδια στιγμή, προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά, αφού το κόστος της απασχόλησης των εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις, είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις αναθέσεις σε αναδόχους.
Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Δράμας συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα νοσοκομεία.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τις συμβάσεις των συναδέλφων τους στην καθαριότητα που λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου καθώς και στη σίτιση και τη φύλαξη που λήγουν στις 31 Μαρτίου.
Μετά από πολλά χρόνια εργασίας, έμπειροι συνάδελφοι δεν προβλέπεται να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους καθώς οι υπηρεσίες αυτές θα ανατεθούν σε ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεση τους στις απολύσεις, τις αναστολές εργασίας και την επιστροφή των εργολαβικών εταιριών καθώς και στην εντατικοποίηση της εργασίας και ζήτησαν την άρση των αναστολών και την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό.
Δεσμεύτηκαν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους με στόχο την προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και δήλωσαν ότι θα παλέψουν για ένα δημόσιο δωρεάν σύγχρονο Σύστημα Υγείας.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος επισημαίνει: «Πρόκειται εργαζόμενους που δουλεύουν από 3 έως 25 χρόνια με συμβάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για 22 συμβασιούχους στην καθαριότητα, 7 στη σίτιση (μάγειρες και τραπεζοκόμοι) και άλλοι 7 στη φύλαξη. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι συμβασιούχοι βγήκαν σε αναστολή. Οι συμβασιούχοι που τυχόν θα εργαστούν με τους αναδόχους θα έχουν πολύ λιγότερες απολαβές, αφού από τα 800 ευρώ περίπου που παίρνουν σήμερα θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με μελέτη που έχει κάνει η ΠΟΕΔΗΝ, το κόστος των υπηρεσιών αυτών που θα καλυφθούν από συμβάσεις των αναδόχων θα είναι κατά 30-40% μεγαλύτερο για το κράτος, σε σχέση με τις ατομικές συμβάσεις που προϋπήρχαν. Εμείς ζητούμε να γίνει τροποποίηση των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου που κάποτε είχε 40 κενές οργανικές θέσεις για καθαρίστριες και σήμερα έχει μόλις 7. Αυτό συμβαίνει γιατί οι οργανικές θέσεις των καθαριστριών έχουν μετατραπεί σε θέσεις άλλων ειδικοτήτων.
«Οι περισσότεροι από τους συμβασιούχους ΣΟΧ που εργάζονται στο Νοσοκομείο Δράμας, βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση αφού απομακρύνονται μετά από χρόνια εργασίας, με ορισμένους να είναι κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης, με κάποιους άλλους να προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες κ.ο.κ. Οι εργαζόμενοι αυτοί περιέρχονται πλέον σε αρκετά δυσχερή θέση με την ανεργία να τους απειλεί» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση που διοργανώνεται στις 23 Φεβρουαρίου, έξω από την 4η ΥΠΕ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας (9π.μ. – 3μ.μ.) προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη, το προσωπικό αυτό να παραμείνει στην εργασία του, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!