Αυτός είναι ο νέος εκλογικός χάρτης

0
199

– Επισημοποιήθηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς η νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών
– Η Δράμα κρατά τις 3 βουλευτικές έδρες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών


 

Το Υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε στην εκπνοή του 2022 και συγκεκριμένα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού – κατοικιών 2021, που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή μία ημέρα πριν.
Όπως προκύπτει πλέον και επισήμως από τον πίνακα με τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών του Υπουργείου Εσωτερικών, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας κρατά τον αριθμό των τριών εδρών που διαθέτει και σήμερα, παρότι προηγήθηκε βάσιμος προβληματισμός εάν αυτό τελικά θα επιτευχθεί λόγω της μείωσης που εμφανίζει ο πληθυσμός.
Ο αριθμός του μόνιμου πληθυσμού, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ήταν μόλις 86.621 άτομα, μειωμένος κατά 11,9% σε σχέση με την απογραφή του 2011, αλλά ο νόμιμος πληθυσμός στην Π.Ε. Δράμας όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι 95.701 άτομα.
Βέβαια, το γεγονός ότι η Π.Ε. Δράμας κρατά τελικώς τον αριθμό των βουλευτικών εδρών σε αντίθεση με άλλες Περιφερειακές Ενότητες, δεν εξαλείφει το μείζον πρόβλημα που δεν είναι άλλο από αυτό της μείωσης του πληθυσμού, κάτι που φαίνεται και από την αναλογία θανάτων γεννήσεων μόνο στον Δήμο Δράμας την τελευταία δεκαετία, όπως κατέδειξαν σε σχετικό ρεπορτάζ τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» την προηγούμενη εβδομάδα.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι της νέας κατανομής εδρών
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το Υπουργείο Εσωτερικών, με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 – ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α’ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Ποιοι χάνουν έδρες
Αντιθέτως, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.
Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτυπώνει τις παραπάνω μεταβολές και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.

Ακολουθεί ο πίνακας με την κατανομή των εδρών που διαμορφώνει τον νέο εκλογικό χάρτη της χώρας για την επόμενη εκλογική διαδικασία:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ