Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα στη Δράμα

0
2145

– Χαμηλά η εμβολιαστική κάλυψη στη Δράμα
– Νέα εξόρμηση στη Δράμα με κινητές μονάδες εμβολιασμού
– Όλγα βασιλείου στα «Χ»: «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι με τη ζωή των παιδιών μας και των οικείων μας δεν μπορούμε να παίζουμε»

Σε ανησυχητικά επίπεδα άρχισε να κινείται ο δείκτης του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων που ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ για τη Δράμα, αφού μόνο τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν 106 κρούσματα στον νομό.
Ωστόσο, και τις προηγούμενες επτά ημέρες ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων στη Δράμα ήταν πάνω από 57 κρούσματα. Ο Νομός Δράμας, με στοιχεία της Δευτέρας, ήταν δεύτερος στην περιφέρειά μας μετά τον Έβρο σε αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.
Η κατάσταση δείχνει να παραπέμπει ολοένα και περισσότερο στα δεδομένα του «μαύρου» Νοεμβρίου του 2020, με τις κλίνες νοσηλείας των νοσοκομείων αναφοράς στους γειτονικούς νομούς να έχουν φθάσει στα όριά τους. Με βάση αυτή την κατάσταση, δικαιολογείται απόλυτα η θέση που είχε εκφράσει εδώ και πολλές ημέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας για την ανάγκη λειτουργίας κλινικής covid στο Νοσοκομείο Δράμας.
Η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κα Όλγα Βασιλείου, επεσήμανε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η μετακίνηση των γιατρών από τα Κέντρα Υγείας προς το Νοσοκομείο Δράμας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δημιουργείται πλέον κλινική covid. Αλλά, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, καθώς η κατάσταση στη Βόρειο Ελλάδα δεν επιτρέπει άλλο σχεδιασμό παρά τη λειτουργία κλινικής covid σε κάθε νοσοκομείο. «Το πρόβλημα για το Νοσοκομείο Δράμας είναι πως πίστευαν μέχρι τώρα ότι θα μπορέσει να ελεγχθεί η κατάσταση, με τη δημιουργία μίας κλινικής που λειτουργούσε άτυπα ως covid. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία κλινική βραχείας νοσηλείας, όπου οι ασθενείς νοσηλεύονταν μέχρι να επιβεβαιωθούν ως θετικοί και στη συνέχεια αυτοί οι ασθενείς μεταφέρονταν σε άλλα νοσοκομεία που ήταν νοσοκομεία αναφοράς. Όμως η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει πλέον τη μετακίνηση ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Ούτε η Καβάλα, ούτε οι Σέρρες, ούτε η Αλεξανδρούπολη μπορούν να σηκώσουν αυτό το φορτίο. Άρα είναι νομοτελειακό να γίνει κανονική κλινική covid στο Νοσοκομείο Δράμας. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος αυτό ζητούσαμε εξ αρχής για έναν και μοναδικό λόγο: διότι πρέπει οι ασθενείς που νοσηλεύονται να έχουν σωστή παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Όταν το νοσοκομείο έχει κλινική βραχείας νοσηλείας, συν τα 52 κρεβάτια της παθολογικής κλινικής, συν τα επείγοντα της παθολογικής και της κλινικής covid, χωρίς προσωπικό, όλα αυτά τα τμήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν».
Το θέμα, βέβαια, δεν είναι κυρίως η νοσηλεία και η θεραπεία της νόσου, όσο το να μην υπάρχει αναγκαιότητα για νοσηλεία ασθενών, όπως αναφέρει η κα Βασιλείου. Το σημαντικότερο, επισημαίνει, είναι οι προληπτικές ενέργειες, δηλαδή ο εμβολιασμός. «Έστω και την ύστατη στιγμή, να καθίσουν να μελετήσουν οι πολίτες με ανοικτό μυαλό, μάτια και αφτιά, τα νούμερα και θα καταλήξουν σε ένα μόνο συμπέρασμα: ότι πρέπει να εμβολιαστούν» είπε η κα Βασιλείου, συμπληρώνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαιότητα και ότι δεν υπάρχουν άπειρες κλίνες νοσηλείας ούτε και μπορούν να διασωληνωθούν άπειρα περιστατικά για να κρατηθούν στη ζωή.
Η ίδια πρόσθεσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας θα μετατρέψει τον Νοέμβριο σε μήνα ενημέρωσης υπέρ των εμβολιασμών με συνεχόμενες δράσεις, μία εκ των οποίων είναι η ημερίδα που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Δράμας το ερχόμενο Σάββατο, με προσκεκλημένο τον λοιμωξιολόγο κ. Εμμανουηλίδη από τη Θεσσαλονίκη. Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και τον Δεκέμβριο.
Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου με τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας, αλλά και τη στήριξη του Δήμου Δράμας και της Π.Ε. Δράμας. Όπως είπε χαρακτηριστικά η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας: «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι με τη ζωή των παιδιών μας και των οικείων μας δεν μπορούμε να παίζουμε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία της Δευτέρας, ο Νομός Δράμας εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά σε επίπεδο ολοκληρωμένων εμβολιασμών, με μόλις 44.599 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Με απόφαση της 4ης ΥΠΕ, θα γίνει και νέα εξόρμηση εμβολιασμών με κινητές μονάδες στον Νομό Δράμας στις 9 και 10 Νοεμβρίου στις κοινότητες: Κυργίων, Καλαμπακίου, Φωτολίβους, Σιταγρών, Αγ. Αθανασίου, Δοξάτου, Ξηροποτάμου και Πετρούσας, σε ώρες που θα ανακοινωθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ