Αυξήθηκε η διέλευση από το Τελωνείο Εξοχής

0
4649

Ελεύθερα από τη Δευτέρα η είσοδος στη χώρα για τους πολίτες κρατών της ΕΕ

Από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας άρχισε η ελεύθερη διέλευση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Τελωνείο της Εξοχής. Οι επισκέπτες μπορούν να εισέρχονται στη χώρα χωρίς να έχουν την υποχρέωση της επταήμερης καραντίνας, όπως ίσχυε το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης του covid-19. H ελεύθερη διέλευση δεν ισχύει για χώρες εκτός ΕΕ, όπως προκύπτει από τη νομοθεσία.
Έτσι, η διέλευση χωρίς τους περιορισμούς των μέτρων της καραντίνας γίνεται για τους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας αλλά αυτό δεν ισχύει και για τους πολίτες της Σερβίας. Από τις χώρες αυτές υπήρξε φέτος έντονο ενδιαφέρον για τουρισμό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως είχε επισημάνει μιλώντας στα “Χ” το προηγούμενο διάστημα ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜΘ κ. Αθ. Τσώνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα και καθ’ όλη την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων απαγορευόταν η είσοδος από το Τελωνείο της Εξοχής για λόγους αναψυχής. Επιτρεπόταν η είσοδος μόνο σε Έλληνες που επέστρεφαν στη χώρα, σε αλλοδαπούς που είχαν επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα (υπό την προϋπόθεση της επταήμερης καραντίνας μετά την είσοδο τους) και σε όσους εκτελούσαν εμπορευματικές μεταφορές.
Η κίνηση μέσω του τελωνείου της Εξοχής από το μεσημέρι της Δευτέρας έχει αυξηθεί, αλλά όχι δραματικά. Πρόκειται για τη συνηθισμένη κίνηση του Ιουνίου που παρατηρείται κάθε χρονιά. Οι περισσότεροι από όσους διέρχονται μέσω του Τελωνείου Εξοχής κινούνται προς το γειτονικό Νομό της Καβάλας ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό ανθρώπων που αφορά στην διέλευση εργατών γης από την γειτονική Βουλγαρία.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον τουρισμό μετά και την αλλαγή στα δεδομένα διέλευσης από το Τελωνείο της Εξοχής, ο κ. Αθανάσιος Τσώνης, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ είχε διευκρινίσει προ ημερών στα “Χ” ότι φέτος υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες στην ΠΑΜΘ για προσέλευση τουριστών από τα Βαλκάνια εξηγώντας ότι «Η Βουλγαρία προχωρά στο άνοιγμα των συνόρων της και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα οι πολίτες της κατά την επιστροφή τους από την Ελλάδα. Η Ρουμανία λόγω των εκλογών και των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία θέλει να ελέγξει, θα καθυστερήσει λίγο. Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι θα έχουμε τουρισμό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από αυτές τις περιοχές». Ο κ. Τσώνης είχε εκφράσει επίσης την εκτίμηση ότι φέτος, ιδιαίτερα λόγω του covid -19, δίνεται περισσότερη βαρύτητα στον οδικό τουρισμό, επισημαίνοντας: «Ο τουρίστας θεωρεί ασφαλέστερο να μετακινηθεί στον προορισμό του με αυτοκίνητο και αυτό σε συνδυασμό με την μείωση των τιμών στα καύσιμα μπορεί να ευνοήσει την αύξηση των τουριστικών αφίξεων στην περιοχή μας οδικώς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ