Χ. Μέτιος: Η Δράμα θα πάρει αυτά που αξίζει

«Το συνολικό ποσό έργων μας για τη Δράμα, ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ»

0
2442

Οι πρώτοι 12 υποψήφιοι της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης, παρουσιάστηκαν στη Δράμα

Oι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Δράμας με την παράταξη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση παρουσιάστηκαν χθες Κυριακή από τον επικεφαλής του συνδυασμού και Υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο. Οι υποψήφιοι του συνδυασμού που ανακοίνωσε ο Χρήστος Μέτιος είναι οι: Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, Κωνσταντίνος Κινατζίδης, Χρήστος Λιθηρόπουλος, Δέσποινα Ευαγγέλογλου, Ιωάννης Αμπατζόγλου, Αντώνης Κασδοβασίλης, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Σαββατούλα Παπαδοπούλου, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, Χρήστος Παπαθεοδώρου, Σοφία Σιδηροπούλου, Ιφιγένεια Τσομπανίδου.

Ο κ. Μέτιος είπε ότι η επιλογή της Δράμας για την πρώτη πολιτική εκδήλωση της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης δεν είναι τυχαία καθώς, είναι η περιοχή της Περιφέρειας με τα περισσότερα προβλήματα. Είπε ότι λόγω αυτών των προβλημάτων που διογκώθηκαν η τοπική κοινωνία ασφυκτιά εξηγώντας ότι στη Δράμα το οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε, η ανεργία αυξήθηκε, εκατοντάδες νέοι μεταναστεύουν και μεγάλες βιοτεχνίες και εταιρείες έκλεισαν ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Παράλληλα αναφέρθηκε στην απουσία πανεπιστημιακών σχολών και την οδική απομόνωση.
Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε επι λέξη “Ξεκινάμε λοιπόν από τη Δράμα για να πούμε στους Δραμινούς ότι είμαστε εδώ, ότι εργαζόμαστε και ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, για να πάει μπροστά ο τόπος.
Πριν λίγες μέρες παρουσίασα το Σχέδιο της Διοίκησής μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια. Παρουσίασα τα έργα και τις δράσεις που έχουμε δρομολογήσει. Γιατί εμείς, η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση, είμαστε η μόνη παράταξη που διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης για όλη την Περιφέρεια. Ένα Σχέδιο 334 έργων και δράσεων κοστολογημένο και εφαρμόσιμο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που μπορεί να δώσει νέα κατεύθυνση στην περιοχή μας. Σε αντίθεση με άλλους οι οποίοι δεν γνωρίζουν ούτε τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της Περιφέρειας.Τάζουν σε όλους τα πάντα, σε τέτοιο βαθμό που φτάνουν στο σημείο να τάζουν έργα που είναι στην ευθύνη των Δήμων, να τάζουν έργα που βρίσκονται σε άλλες Περιφέρειες, και να τάζουν και έργα που είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Προσπαθούν να δείξουν ότι τάχα ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Η Δράμα πρέπει επιτέλους να πάρει αυτά που της αξίζουν είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μέτιος.
Μιλώντας για 6 βασικούς άξονες του Σχεδίου της Περιφερειακής Αναγέννησης αναφέρθηκε: στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, στον τουρισμό, στις επενδύσεις στην ενέργεια, στην κοινωνική πολιτική και στα έργα υποδομών της Δράμας.
Αναφέρθηκε στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ σημειώνοντας σειρά έργων που έχουν γίνει στον αγροτικό τομέα. Μίλησε ανάμεσα σε άλλα για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 108 εκ. € με σημαντικότερες δράσεις: την στήριξη 1482 νέων αγροτών και την αξιολόγηση πάνω από 1700 Σχεδίων Βελτίωσης που μας έχουν υποβληθεί.
Μίλησε για την ανάγκη αύξησης ιδιωτικών επενδύσεων. Είπε ότι πρέπει η περιφέρεια να επενδύσει σε τομείς όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, ο κλάδος των καινοτόμων υλικών του κατασκευαστικού τομέα, ο τομέας των χημικών, των φαρμάκων και της υγείας, η ενέργεια και το περιβάλλον, ο ηλεκτρονικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και ο τομέας της πληροφορικής και των επικοινωνιών.
Όπως είπε επίσης σε άλλο σημείο, “διαθέσαμε 29,6 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί ένα νέο δίκτυο φυσικού αερίου, μήκους 500 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο θα παρέχει αέριο σε 6 πόλεις της Περιφέρειάς μας: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
Με το έργο αυτό, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια θα αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση πόρων”
Ειδικότερα για τον Νομό Δράμας ανέφερε τα εξής:
†Το σημαντικότερο έργο που δρομολογήσαμε είναι ο αυτοκινητόδρομος Δράμα – Καβάλα. Δεσμεύσαμε 75 εκ. € από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για το τμήμα Σταυρός – Άγιος Αθανάσιος, που έχει πλήρη ωριμότητα και μέσα στο 2019 εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
†Ενώ, από τις εκπτώσεις του έργου και από επιπλέον πόρους, πρόθεσή μας είναι να χρηματοδοτήσουμε και το τμήμα Άγιος Αθανάσιος – Δράμα, με 55 εκ. €.
Με την κατασκευή του έργου αυτού, θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για να βγει η Δράμα από την απομόνωση.
†Στόχος μας, είναι να προχωρήσει και ο δρόμος Δράμα – Αμφίπολη.
Το κομμάτι Δράμα – όρια Νομού Σερρών ανήκει στη δική μας Περιφέρεια, και έχουμε διαθέσει πόρους για την ολοκλήρωση των μελετών.
Το κομμάτι όρια Νομού Σερρών – Αμφίπολη, ανήκει σε άλλη Περιφέρεια, και την ευθύνη των μελετών έχει το αρμόδιο Υπουργείο.
Οι μελέτες για αυτό το κομμάτι εκπονούνται, και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.
Και θέλω εδώ να σας ζητήσω να θυμηθείτε τι έλεγαν λίγους μήνες πριν σοβαροί υποτίθεται θεσμικοί εκπρόσωποι της Δράμας, όταν μιλούσαν με βεβαιότητα για 99% ωριμότητα. Κρίνετε μόνοι σας.
†Κάνουμε συντηρήσεις στο οδικό δίκτυο του Νομού διαθέτοντας πάνω από 5εκ. €
†Κάνουμε έργα οδικής ασφάλειας 8,5 εκ. €:
†Βελτίωση του δρόμου από τη ΒΙΠΕ Δράμας μέχρι τη διασταύρωση του Βώλακα
†Βελτίωση του δρόμου από την Πλατανιά μέχρι τα όρια του νομού Ξάνθης
†Κατασκευή γέφυρας στη Μαρμαριά
†Μετατροπή του κόμβου Ξηροποτάμου σε κυκλικό
†Για την κατασκευή 111 χλμ. δικτύου φυσικού αερίου στη Δράμα διαθέτουμε 4,7 εκ. €.
†Για τη συντήρηση των υποδομών και τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού διαθέτουμε πάνω από 1 εκ. €
†Διαθέτουμε χρήματα για να γίνουν μελέτες αναδασμών: στο Δοξάτο, στη Μαυρολεύκη και στη Μικρόπολη
†Διαθέτουμε 2,4 εκ. € για να κατασκευαστούν αρδευτικά έργα: στα Κουδούνια και τη Μαυρολεύκη, στο Δοξάτο, και στην περιοχή του ΤΟΕΒ Ρέμβης.
†Για έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης της Δράμας διαθέτουμε 8,6 εκ. €
†Για να γίνει η μελέτη του εκκλησιαστικού Μουσείου της Δράμας διαθέτουμε 485.000 €
†Για την αποκατάσταση δύο εμβληματικών μνημείων του ναού της Αγίας Σοφίας, του παλαιότερου βυζαντινού ναού της περιοχής και του ιστορικού τεμένους Αράπ Τζαμί. διαθέτουμε 2,1 εκ. €.
†Για το νοσοκομείο της Δράμας διαθέτουμε 9 εκ. €: για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου
†Ταυτόχρονα διαθέτουμε πόρους για τα κέντρα υγείας της περιοχής και το πολυδύναμο ιατρείο Δοξάτου
†Για ενεργειακή αναβάθμιση διαθέτουμε επιπλέον 2,5 εκ. € στον Δήμο Προσοτσάνης και στο Επιμελητήριο Δράμας
†Για έργα ύδρευσης διαθέτουμε 8,3 εκ. € στους Δήμους Δράμας και Προσοτσάνης
†Για έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας αποβλήτων διαθέτουμε 12,4 εκ. € στους Δήμους Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης και Νευροκοπίου
†Για την κατασκευή ενός δημοτικού σχολείου στο Κάτω Νευροκόπι διαθέτουμε 4,4 εκ. ευρώ
†Για Τοπικά Χωρικά Σχέδια στους Δήμους, Δράμας, Δοξάτου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης διαθέτουμε 2,3 εκ. €
Σας ανέφερα τα σημαντικότερα έργα για τη Δράμα. Φυσικά υπάρχουν κι άλλα.
Το συνολικό Σχέδιό μας μπορεί όποιος πολίτης θέλει, να το δει στο σάιτ της Περιφέρειάς μας.
Για τη Δράμα, το συνολικό ποσό των έργων, ξεπερνά τα 200 εκ. €.
Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην ομάδα των υποψηφίων στην Δράμα, ο Χρήστος Μέτιος είπε ότι είναι περήφανος “γιατί είναι μια δυνατή ομάδα και ξέρω ότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στο εκλογικό αγώνα, με γνώση και αξιοπρέπεια. – και πρόσθεσε – Σας καλώ να τους δώσετε τη δύναμη να εργαστούν μαζί σας για το καλό της Δράμας και της Περιφέρειάς μας. Σας ευχαριστώ”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ